Да си призная, не бях правила Калоферски милинки досега. Видях ги в публикация в една от кулинарните групи и тъй като съм решила да приготвя всички възможни видове ммилинки познати на човечеството, нямаше как да пропусна и тези. Допадна ми идеята да бучкам с пръст бухналото тесто, изглеждаше забавно, а рецептата лесна.
Определено за нея са нужни по-малко продукти и пак, не успях да се въздържа да не я модерирам леко, спрямо моя вкус и усещане. така, че, ако търсите най-автентичната такава рецепта, навярно няма да е моята. Но ако искате да опитате моя вариант, а знаете, че аз от храна разбирам, то заповядайте, настанете се удобно, защото шоуто ще си заслужава.
Само вижда тази сочна сърцевина от сиренце и масло и ми кажете, лятото не е ли към края си, за да не си позволим няколко парещи и ароматни милинки за закуска?
Необходими продукти
350 мл прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7 г)
50 мл олио
60 г разтопено масло
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
За отгоре:
Около 150 г сирене
40 г разтопено масло ( плюс малко олио)
100 мл газирана вода
Пресяваме брашното в купа. Подготвяме останалите продукти на стайна температура.
В купата на миксера ( или на ръка) ,слагаме две трети от брашното и правим кладенче. в него слагаме млякото, захарта , разтопеното масло и маята. По-ръба на купата посоляваме със солта.
Пускаме миксера да меси, като постепенно добавяме останалото брашно ( и още малко олио, ако е необходимо) , докато се образува меко, нелепнещо тесто.
Оставяме го да втаса в намазана с олио купа, покрито с памучна кърпа, на топло, докато удвои обема си.
След като втаса го разделяме на две топки, а всяк от тях на 6 равни части. От всяка част оформяме малка топка, която съвсем леко спляскваме.
Редим ги в тавичка с размери около 30 см диаметър, в която също има олио отдолу и върху питките. ( аз посипвам и малко сол)
След като бухнат, правим дупка с пръсти в тях ето така:
Отгоре поръсваме с начупеното сирене и заливаме с разтопеното масло и малко олио. Доливаме с газираната вода, така че да има течност навсякъде.
Пъхаме ги да се пекат във предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване и печем около половин час.
Какви други милинки знаете, които да опитам?
Ето кои съм правила до тук:
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Нещо не ми стана ясно за кравето масло-няма го в продукти за тестото,а при преготвянето го слагате...как е вярно да се направи
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат. Добавяно е, благодаря ;)
ИзтриванеВече два пъти ги приготвям, приказни са! Пухкави и меки, лесно се приготвят! (Аз понеже нямам планетарен миксер, меся тестото в машина за хляб на програма "тесто", като не ги оставям да втасат до края на програмата).
ОтговорИзтриване