вторник, 15 юни 2021 г.

Кюфтета по селски / Country style meatballs

 

И вие ли като мен използвате неделята да наготвите за през седмицата? Ако е така, сега искам да ви се похваля с какви прекрасни гозби ще се гощаваме тази седмица, които вече ни чакат в хладилника за всяка вечер от първенството по футбол, което за сега наистина е доста интересно. По принцип с половинката си разпределяме отборите и аз мога да кажа, че към този момент определено водя...към спечелването на басовете :) Но за какво му е да печели повече на него, като вече има такава жена, която за два часа в неделя му сготви Кюфтета по селски, които си поръчка, ризото със сирена и гъби, пълнени патладжани ( това аз да си го ям, както той казва)  и огромна тенджера таратор, които да го чака охладен в края на работния ден. 

Признавам си, идеята за тези вкусни кюфтенца по селски беше негова и чудесна. То и това лято топло ли е, студено ли е, ( баш си е студено, ако трябва да сме честни), та такива гозбички си идват идеално. Може би пък и футболната тематика да ни кара да хапваме топчеста храна, знам ли ;) 

Рецептата е стандартна и тъй като я видях, че я има като моята от тук, нека да я посочим като източник, за да няма писъци и крясъци на кой са му били най-селски кюфтетата. Въпреки името обаче, се постарах да я поднеса елегантно, напук на очакванията и да покажа, че и  най-селската манджа може да ти коства 15 лева, ако я сервираш завиткано.( Или поне толкова си хванете вечерята в края на вечерта, когато поднесете сметкоразписката на половинката) :) А, ето и рецептата:

Необходими продукти:

500 г кайма
40 г ориз
50 г брашно
1 бр. яйце
200 мл домати
 1 глава лук
 1 бр. морков
 черен пипер, червен пипер, дафинов лист, сол
магданоз
олио
2-3 скилидки чесън

В купа смесваме каймата, с ориза, яйцето и прибавяме черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре.


От тази кайма правим кюфтенца с размерите на по-голям орех и ги овалваме в брашно. Редим ги в поднос и ги оставяме за малко в хладилник да стегнат. 


През това време нарязваме лука и моркова. Аз използвам чопъра за да е на ситно.

   

В подходяща тенджера слагаме малко олио, колкото да покрие дъното и след като загрее добавяме лука и морковите. запържваме за кратко, докато поомекнат, като работим на умерен огън.


След това прибавяме брашното, червения пипер и топла вода до средата на съда.

   

Покриваме с капака и оставяме течността да заври. 


Пускаме кюфтенцата  в чорбата и ги оставяме да покъкрят докато се сварят. 


Прибавяме и доматите с чесъна,  като ако са прясно смлени,  не забравяйте да добавите и щипка захар към тях, за да не киселее яденето. 
Добавяме и дафиновия лист и подправяме още веднъж с подправки, ако има нужда. Оставяме да покъкри още 10-15 минути на тих огън.

   

Сервираме ястието с накълцан свеж магданоз, а аз по-често използвам лют червен пипер, за да бъде и пикантно. 


Не знам дали скоро сте имали щастието да хапнете кюфтнеца по селски, но ако не сте - обезателно си направете. Няма да съжалявате.  


Хубавото е, че става бързо, с малко продукти е , а дори да я претопляш, манджичката си е все така апетитна. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





6 коментара:

  1. Привет,Люси! Приблизително с каква гъстота се получава сосът? В момента ги правя и ми се струва, че моят е доста гъст и оризът в кюфтенцата няма да се свари добре... Извинявай за глупавия въпрос :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Няма глупави въпроси. ако е станал по-гъст, просто добави още малко водичка;) Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси,
    на това ястие по нашия край му казват писюр кюфтета.Но моята баба го правеше с повече лук в соса.Да стане като яхния.А към каймата аз не добавям яйце, а настърган лук.Добавят се и домати както при теб.Става много вкусно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, чух по групите това име :) другия път ще го опитам и с повече лук. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте! Благодаря за рецептата! А колко е количество на червения пипер, примерно една супена лъжица или друго количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, горе-долу толкова, ако обичате да го усещате като вкус :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...