четвъртък, 18 април 2019 г.

Козуначени гнезда / Easter Bird's Nest Bread Recipe


Как да гласувате вижте тук
или по-надолу в публикацията

Обещах ви по рецепта всеки ден до Великден и така и ще направя! Може голямото готвене за вас да престои, но аз за да съм добра във всичко разчитам и на тренировката. 
Освен това мама има имен ден в неделя, приятелка ще чества в събота, така че няма лошо у дома да се задържи храна, с която да се почерпим. 

Дойде време да ви представя и третата, финална рецепта, която сътворих за притеглите ми от Др. Йоткер. Както по Коледа, така и за този празник реших да се развихря с техните продукти, които стават все по-различни и пъстри. 

Ако търсите нещо подходящо за Лазаровден може да приготвите тези традиционни козуначени кукли ( рецепта тук), а ако търсите отдавна хубава рецепта за класически козунак с най-любимата плънка от стафиди и локум, погледнете и тази тук. 

Днес обаче ще ви зарадвам с козуначени гнезда с шарени яйца, които освен лесни и забавни за приготвяне, са идеален подарък или похапване 



за закуска, обяд, а защо не и вечеря. Боядисах ги и с новите боички на фирмата, като съм се постарала да сложа линк към всички техни продукти, които съм използвала, за да може да видите как изглеждат.
Може да използвате и функцията от техния сайт за разпечатване на рецептата, ако искате да я запазите за по-късно и да я направите. Аз няма да ви бавя много този път, а направо ще премина към рецептата:



 Необходими продукти:

Тесто със суха мая за печене:
600 г брашно
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая Dr.Oetker
1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
30 мл уиски
1 пак. Захар с аромат ром Dr.Oetker
2 бр. яйца
1 бр. жълтък
70 г масло
100 г пудра захар
2 пак. ванилена захар Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
5 г сол (щипка)
2 с.л. течен подсладител



За украса за гнездата:
50 г локум
1 бр. яйце за намазване
12 бр. яйца боядисани с Kралска боя Dr.Oetker
1 пак. захарни конфети Dr.Oetker
20 - 40 г домашен айсинг (белтък, 2-3 капки лимонов сок и около чаена чаша пудра захар)


Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица 2 яйца, жълтък и алкохола.

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.
  
От тестото  правим общо 12 топки. Всяка топка разделяме на две части, които разточваме на фитили - около 35 см. Пристискаме ги леко с пръсти, за да ги изравним, и нареждаме малки парченца локум. 


Отново завиваме на фитили. 


Увиваме фитилите един около друг, като за мареница, а след това завиваме на кръг, като подмушкваме двата края, така, че да се запечатат добре. 


Нареждаме в тави и оставяме да втасат на топло за около половин час.


 Преди изпичане слагаме в тях боядисани яйца ( може и не сварени - ще се готвят във фурната) и ги пъхаме да се пекат на 180 градуса за около 25-30 минути. Минути преди изваждането им, ги мажем с разбито с прясно мляко или вода яйце, за блясък и допичаме за една-две минути.

След като гнездата изстинат, украсяваме с айсинга и захарни конфети на Dr.Oetker.


Айсинга приготвяме като разбиваме белтъка с малко по малко от пудрата захар, прибавяйки капки лимонов сок, докато получим снежно бяла, точеща се маса.

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






2 коментара:

  1. Люси,
    имам рецепта за козуначени кошнички, но и тези козуначени великденски гнезда ми допадат много.Страхотни са за подарък по Великден.Глазурата ги прави толкова красиви.Руснаците правят кулич и пасха и задължително ползват подобни глазури.Прекрасна идея и реализация, а снимките - нямам думи .
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени :) С радост ще видя и твоите кошнички. Ти мисля, че ми спомена за тях! Благодаря за милите думи и весело посрещане на празниците!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...