сряда, 21 ноември 2018 г.

Запеканка с карфиол / Creamy mustard cauliflower


Още малко ни остава до началото на коледната еуфория, като моя милост вече се захвана с подготовката на такива вкусотии, че ще ви пълня и очите и стомасите само със снимките. Тази година ще има още нови и по интересни идеи за оформяне и представяне на коледните ястия и десерти и се надявам да не се изложа накрая с празни обещания и всичко да ми се получи просто муцка, дет се вика. 

Точно така се получи днешното ми предложение например, което е точно на време в сезона на карфиола, за да ви покаже, че може и без месо пак да е вкусно.
Спрях се на тази невероятно ароматна запеканка с карфиол, облят в плътен бешамел сос и пармезанова коричка отгоре. Уханието на подправките само допринасят за желанието да си заврете цялата глава в тавичката, докато облизвате и крайщата й и топките хляба в соса. 


Този път за овкусяване на бешамела се спрях  на една от любимите ми вкусове горчица Борние - мека с чесън и магданоз. Тя се доближава най-много до вкуса на тази, с  която си хапваме картофите в Холандия и лично аз съм виновна за половината и консумация в България ;) Съветвам ви да я опитате, защото по-традиционалистите от вас  може и да я подминат на щанда. А ето и как може да я включите в ястието: 


Необходими продукти:
1 малка до средна глава карфиол
60 г масло плюс малко олио
3 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
4 с.л. галета
4 с.л. пармезан рендосан
сол, пипер меланж

Започваме с пет минутно втренчване в карфиола и се любуваме колко е красив и колко  много прилича всъщност на мозък, който липсва на толкова много хора по света. :)


Разрязвайки го се убеждаваме още повече и се чудя дали да не направя дарителска кампания да подаря по един карфиол на политиците за Коледа, белким им послужи поне декоративно :)


Отърсвам се от собствените си мисли продължавам към рецептата. разчупваме карфиола на малки парченца, така че да са като мини версия на дърво- албинос ;) 


В подходящ тиган слагаме да загрее маслото и една -две линийки олио, а след това прибавяме брашното.


Разбъркваме докато брашното се запържи и стане на кашичка, която започва да придобива лек, златист отенък.


Прибавяме половината мляко и разбъркваме. Дърпаме от огъня и добавяме горчицата, като разбъркваме отново. От топлината сосът ще се сгъсти много бързо, затова накрая прибавяме втората половина от млякото, докато получим хубав, лъскав сос.


Прибавяме към него и карфиола и разбъркваме. Овкусяваме със сол и пипер на вкус :) 


Прехвърляме в подходящ съд, а отгоре рендосваме пармезана и поръсваме с галетата. Подправяме отново с пипер, ако обичаме повече подправки :) 


Печем в гореща фурна на 180 градуса, за около 12 минути, така че коричката да се запече, но карфиола да остане все още леко свеж ;) 


И в слънчев и в мрачен ден,. това ястие ще ви се услади, затова запишАЙте си рецептата и хайде към кухнята за готвене. Става супер бързо, а за тези от вас, които не могат без месо, това е чудесна гарнитура към него :) 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. Здравейте,няма ли нужда от малко
    бланширане карфиола или не е нужно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Станислава. Тъй като карфиола беше много пресен и крехък, а "цевтчетата" на малки части, аз пропуснах. !Честно казано не обичам да ми толкова разварен като вкус, а по-свеж, затова ще оставя вие да прецените за себе си :)

      Изтриване
  2. Наистина чудесна и много лесна и бърза гарнитура Люси.Вкусно и красиво предложение за този цар на зеленчуците - карфиола.Прилича на човешки мозък както и ореха, затова според мен прекрасно ще се комбинира и поръсен с малко ядки за рацкош.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Лени, каква хубава идея! как не се сетих по-рано! Нищо, следващия път обезателно ще поръся и малко орехи! Усмивки, мила!

      Изтриване
  3. Пак е октомври и пак на дневен ред е карфиолът.
    Колко лесничко и колко вкусно! Благодаря за тази рецепта *****

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за слънчевия коментар :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...