вторник, 13 декември 2016 г.

Постен бананов кекс / Vegan banana bread

 

Две седмици остават до Коледа и две седмици за постещите да стиснат зъби и да дочакат отрупаните пищни трапези, Винаги съм смятала, че най-трудната част от постенето не е липсата на месото и млечните продукти, но най-вече ужасната жажда за нещо сладко и то, брутално сладко. Нещо шоколадово, ароматно, захарно, ухайно, сочно, с карамелени бананови парченца и хрупкав крокан, нещо като днешния постен кекс банани.


Заслуга за днешната рецепта има моя приятел Давид, който вместо на пост и молитва, живее на пост и бира :) Реших да изпробвам неговата рецепта за постен бананов кекс, който той така доброволно, без измъчване от моя страна, реши да сподели. Ето и неговата рецепта:необходими продукти:
3 бр. зрели банана
1/2 к.ч. мед ( може сладко, ако искате да е веган)
2/3 ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода, загасена с оцет
1 ч.л. канела
1 пак. ванилена захар


За украса:
1 банан
2/ 3 ч.ч. захар
1-2 с.л маргарин/ растителна сметана
крокан

Започвам като пасираме бананите. Хубаво е да използваме зрели банани.

                            

Прибавяме меда и пасираме отново. След това олиото, пасираме отново. 

                            

Накрая и сухите съставки - пресятото брашно, какао, ванилена захар, бакпулвер и содатa. Разбъркваме всичко с миксер или пасатора и прехвърляме върху добре намаслена форма за кекс. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на около 200 градуса за 40 минути.

                          
Готовия кекс изваждаме и обръщаме върху решетка да се изстуди. Украсата приготвям като карамелизирам захарта с около 30 мл вода. След това прибавям маргарина/ сметаната, като разбърквам хубаво, за да избегна появата на бучки. Ако все пак се получат, добавете още малко топла вода и оставете да покъкри на слаб огъня, докато разбърквате и бучките се разтворя. 
Добавете парченцата нарязан банан и ги оставете хубаво да с окъпят в карамеления сос. 


С карамелизираните банани залейте кекса, който примамва със същия вкус и от вътре. Сложете малко и от соса и парченца крокан - фъстъчен или орехов.


Няма да повярвате, че тази вкусотия  е постна. 
Опитайте и вие! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

10 коментара:

  1. Звучи обещаващо вкусно! И със сигурност е така- комбинацията от продукти е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Ех, Люси !
    Не бива да се мисли,че през постите няма дори и постни изкушения.Страхотно изглежда сладкиша, не се и съмнявам в твоя талант да приготвяш страхотни сладости.Ще изпробвам рецептата по Коледа, независимо,че е постна.Примамващи снимки и чудесно изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Наистина има много добри и вкусни рецепти за пости! Повече от достатъчни на сладост! Поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Еха, Люси, наслада е това чудо тук! Със сигурност при такива сладкиши, едва ли на някои постите ще му се сторят трудни за спазване(откъм хранителната част). Наистина чудесни рецепти и идеи има за тези дни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! При теб също е толкова весело, ароматно и предпразнично!Прегръдки!

      Изтриване
  4. Наистина изглежда и звучи голяма вкусотия,Люси -
    бананите правят чудеса с постните сладкиши...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб и Давид!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди! Поздрави и от нас ;)

      Изтриване
  5. Мммм, Люси, страхотен сладкиш ни предлагаш, истинска вкусотия. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче ;) Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...