неделя, 11 декември 2016 г.

Торта "Пияна вишна" / Drunken Cherry Cake


Ето, че днес искам да се престраша и да ви споделя една рецепта, пазена като мръсна тайна в черновите, не защото отново e с алкохол, което вече започва сериозно да потвърждава спиртните ми пристрастия, а защото не бях доволна много от снимките, които направих този ден. А той е преди повече от две години - сигуре!
Самата рецепта обаче е идеална и не бих променила нищо в нея, затова не ми даваше сърце да изтрия снимките, като всеки път ги преглеждах наново и се опитвах да си отговоря, дали може наистина да се види през тях колко невероятна торта е това?


И така, докато продължавах да не им давам шанс, тази сутрин станах с желанието за парче точно от тази торта и снимките ми проговориха : Разбира се, първо казаха: "Пак ли ти, досадо? Какво, ще се решим ли вече", а след кратък монолог от моя страна се убедих, че предпочитам да споделя с вас тази чудесна рецепта, в  сезона на "голямото готвене", вместо да си държа за мен от чиста проба суетност.
Представям ви тора "Пияна вишна" - едно неописуемо кулинарно удоволствие, която ще ви изкуши със завидно количество шоколад, сметана, сочен плод, ароматен ликьор и желанието да се затворите за ден в компанията на едно такова парче. 


Тортата е много приятна за правене и намирам такъв вид "дълбани торти", за много по-лесни като цяло. Може да ползвате замразени плодове или такива от домашна вишновка, но каквото и да изберете ще се получи чудесно. Ето и самата рецепта:
необходими продукти:
За блата 24 см диаметър:
8 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
100 г черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия

Започвам като отделяме внимателно жълтъци от белтъци в два отделни съда. 


Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта.


През това време в касерола, разтопяваме шоколада ( аз използвах такъв на капки за готвене, като добавих една супена лъжица течна сметана, за да по-лесното хомогенизиране на сместа) 


Разтопения шоколад започваме внимателно да прибавяме към жълтъците, 


при непрекъснато бъркане и на малки порции, така, че да не се пресекат. Така полученият шоколадов "крем",


прибавяме към разбитите белтъци. Смесваме внимателно и бавно като се стремим да запазим въздушността на сместа. 

 

Накрая прибавяме на етапи, пресявайки и разбърквайки с шпатула/ дървена лъжица смесеното брашно, бакпулвер и ванилия. 


След като се интегрират и сухите съставки, прехвърляме в намаслена и застлана с хартия за печене форма за торта, с диаметър 24 см. 


Печем блата в предварително загрята фурна за около 30-40 минути на 160 градуса. След като го изпечем, изключваме фурната, но го оставяме при леко открехната време да изстине, за да не спадне. Тава остава висок и  пухкав.


В готовия блат изрязваме капак, със сантиметър два от страните на целия блат. След това го издълбаваме като запазваме трохите в отделен съд.
За крема:

Необходими продукти:
Трохите от блата
200 г масло
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко / сгущенка ( около 300 г )
3 ч.ч. почистени вишни от вишновка *
100 г шоколад


Използвам вишни от домашна вишновка, но вие може да накиснете замразени вишни или череши за няколко часа в алкохол.  След това да ги загрейте на котлона с малко захар на вкус. така ще омекнат и ще се напият, по бързата процедура.  ( Отделям няколко от тях за украса)


В купа разбивам с миксер мекото масло, кондензираното мляко ( аз използвах сварено такова, но вие може да ползвате и обикновено), трохите от блата и начупения на малки парченца шоколад. Добавяме вишните.


Кремът може да не ви се струва много апетитен на вид, но е безуууумно вкусен! С него пълним тортата, като за целта намирам за полезно да ви посъветвам да не изваждате блата въобще от формата, тъй като ще ви е по-лесно да го направите накрая, когато е готова за украсяване. 
Слагаме капака и прибираме в хладилника за около час.


Украсяваме тортата по желание, като аз измазах с малко бита сметана и залях с шоколадов ганаш. Рецепта за ганаш може да видите тук.


Тортата е е обемна и от онези, които стават все по-вкусни щом отлежат. 


Пълнежът е като скалчики или сладък салам, като свежите и ароматни парченца вишни, го правят да остане винаги сочен.


И така, може да не е най-добрата ми фотосесия, но пък определено една от най-вкусните торти. Опитайте и вие - поводите наближават!
Усмихната седмица пред вас, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

20 коментара:

  1. Ооо, снимките ти са идеални, а тортата, ех, само ако имаше сега едно парченце. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Весели празници, мила!

      Изтриване
  2. Рецептата е страхотна, благодаря че я сподели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Зори :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Искам рецептата за вишновка.Моля и благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Рецептата я има в блога в раздел "напитки" . Поздрави!

      Изтриване
  4. Ммм.. Невероятно шоколадово изглежда това изкушение. Браво Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Драго :) Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  5. Още едно чудесно предложение за колекцията от "пълнени торти на Люси"...!Благодаря ти , Люси! Пожелавам ти здраве и вдъхновение на кулинарния фронт !
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Таня ! :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Има ли нещо, което да излезе от твоите ръце, Люси, и да не е вкусно и съблазително??? :)
    Прегръдки, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  7. Люси,
    чудесни сладки изкушения изпод твоите златни ръце.Винаги се удивлявам, толкова красиво е всичко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Елена! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. Много изкусително, както винаги, направо залепнах тук :)
    Неустоимо предложение, Люси!
    Поздрави и усмихнат ден!


    ОтговорИзтриване
  9. Миналата година подсладихме празниците с торта по твоя рецепта , тази ще е отново ! :) Това ще е моята коледна торта :) Винаги уникални предложения , Люси ! Ти си моя фаворит при тортите !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи, Милена! Весели празници на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  10. В момента я правя.Вчера изпекох блата.Издълбах и напълних.Чуден крем ...

    ОтговорИзтриване
  11. Ах тиии, сладуранке! Как може тъй дълго да не ни споделиш тази разкошна вкусотия ?! И е толкова оригинална !
    Благодаря ти, миличка за прекрасната рецепта! Мисля,че отсега нататък ще ползвам само нея за тържествените случаи в семейството !♡♡♡

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...