петък, 16 ноември 2012 г.

Време за пица! / It`s Pizza Time!




Както се казва - всичко хубаво на този свят е или незаконно, или аморално или от него се пълнее. Точно от последните е и любимата на всички пица. За това и всички сили на любителите-готвачи е да измислят вариант на това чудо на природата ( или кулинарията) :) да бъде що-годе малко по-полезно. Тук дилемата е кое да направим по-здравословно - тестото или плънката? Защото всички знаем, че ако е и двете - първо няма да е пица, и второ - няма да е кой знае колко вкусна. Ето защо ви предлагам този вариант на тесто за пица.

Какво ви трябва:
за маята:
1ч.л. захар
1 ч.л. (равна) сол
2/3 кубче мая
3 ч.л. бяло брашно 

Към тази мая за тестото се добавя още:
3 ч.ч. многозърнесто или фитнес брашно и още 1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце 
1 ч.л. (равна) сол.

В малка купичка се слагат всичките продукти за маята. Добавя се хладка вода, колкото да залее сухите съставки и се покрива с чинийка. Оставя се да набухне.

В голяма купа или тава изсипваме готовата мая и продуктите за тестото, като накрая доливаме хладка вода (при нужда), за да се получи тесто за разточване.


С това тесто може да направите тънка и хрупкава кора, която да запълните с продукти по избор. Може да оформите по всякакъв начин или да направите затворена пица. Изборът е  ваш!


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...