понеделник, 27 януари 2025 г.

Пилешка пастърма в хладилник / Chicken Jerky

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 

Една полза от тоя клинджарник навън, може да си правим през ден домашни филета и суджуци. А, в краен случай, и хладилникът е опция, защото върши чудесна работа. Обмислях да дехидратирам месото първо в инстантпота, но после видях, че си съхне чудесно в хладилника и направо го бутнах там и забравих за него за около 15 дена.

Ако досега не сте се опитвали да си правите домашна пастърма, то сте се охарчили много по Коледа. Истината е, че да си направиш такава не е никак трудно. 

Преди години си правихме у дома предимно телешка, тъй като разполагахме с домашно месо, но този път реших да бъде пилешка, пак от българско месо.

Освен, че няма как да объркате тази рецепта, защото за разлика от другите колбаси, колкото повече седи, толкова по-сухо става и няма разваляне. Месото е добре консервирано в много сол и прекрасен микс от подправки, за които ще ви разкажа ето сега. 

Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук

Необходими продукти:
Около 500 г пилешко филе Лудогорско пиле
500 г морска сол
1 пак. лимонена киселина (10г)
Подправки: сладък червен пипер, сол, млян кимион, чубрица, панагюрска шарена сол

Започваме като измиваме месото и махаме, ако има някакви жилки. Преместваме филетата в съд, в който сме сложили солта. Покриваме филетата добре отгоре и отдолу със сол и оставяме в хладилника за 24 часа. 

 

На следващия ден ще забележите, че филетата вече са доста по-твърди и изсушени. Измиваме ги под течаща вода и ги поставяме за два часа в съд с вода, в който сме разтворили лимонената киселина. Оставаме ги да поседят във водата така поне три-четири часа, като ще забележите, че ще станат бели на цвят.

 

След това измиваме отново и подсушаваме месото, а след това го овалваме от всички страни в подправките. Не съм написала количества за тях, тъй като целта е да има по-голямо количество и макар да ви остане след това, приберете и ползвайте за овкусяване на пържоли. Слагаме на око или спрямо вкуса си, като да кажем червения пипер, чубрицата и кимиона са основните и доминиращите. Може да добавите и други по ваш вкус. Аз си купувам от една баба на пазара пакетчета с домашно приготвени смеси, като тази вкусна панагюрска шарена сол, но може да ползвате и друга. 


Слагаме филетата върху чиния, застлана с кухненска хартия и първите дни я сменяме или докато спре да оставя влажни петна под самото месо. 
Новите хладилници са направени така, че да поддържат храната свежа, затова може и да ви отнеме повече време да изсушите месото, но не се притеснявайте, ще стане. 


Важното е, че накрая ще се насладите на истинска, домашна пастърма, без изкуствени оцветители и консерванти, а само тези, които хората са използвали стотици години преди вас. 
А, вкусът....той е просто чудесен. Само на резенчета или в компания на винце, хляб и сирене, това филе ще се изяде за нула време! "Вервайте ми! "




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



петък, 24 януари 2025 г.

Еклерово руло с карамел и шоколад / Éclair roll recipe

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук  

Странно започна тази година ми се струва. От всякъде дебне някаква драма - презвитерска, от шоубизнеса, даже и скандалите между съседите са толкова разгорещени, че ти е трудно да не взимаш страна. Сякаш е годината, в която хората си казват всичко за всичко. Няма вече голямо пазене на тайни, имидж или да трепериш какво ще кажат хората, те така или иначе ще те намерят и ще ви оставят коментар с мнението си в някоя от социалните мрежи. 

Колкото по-шумно става навън, толкова повече искам да се потопя в спокойствие и тишината у дома.

 Остават ми броени месеци преди да се върна на работа и с всеки ден си казвам, че искам да попия всяка минута, в която сме само ние - аз, Ачо, Боян и котето.

 За сега само Ачо е този, който излиза да се сблъсква със света: къде на работа, къде с познати и ни носи препитание и клюки у дома. Но скоро и аз ще се върна в редиците на социума, а заедно с мен и Боян, който ще се сблъска с първата си организирана социална среда, тази на яслата. Тогава, сигурна съм, всеки ще се прибира у дома със своята драма и история за разказване от деня и  лудницата ще бъде още по-голяма. 

Но засега е още тихо...доколкото може да бъде с дете на 18 месеца. Все още имаме време за уют, гушки, книжки, къщуване и чакане на тати, залепени за прозореца. Все още имаме тихо време, следобеден сън и много смях, когато се къпем и плискаме. Все още имаме време да приготвяме изкусителни десерти, просто защото сме решили, ей така, в един прекрасен, снежен следобед. Като днешната фантазия за Еклерово руло с пухкав крем, карамел и шоколад. 


Попаднах на тази рецепта на няколко места в интернет и реших, че Господ ми праща знак да си го направя. Както е казано "Искай и ще ти се даде". Ооо, толкова вкусно се получило, че просто не мога да ви опиша. И лесно! Обичам еклери но цялото това пълнене понякога отнема твърде много време. 

Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук





Необходими продукти:
500 мл прясно мляко
150 г масло
щипка сол
250 г брашно София мел Екстра
6 яйца
Крем:
300 г маскарпоне
300 мл сметана
1/2 консерва варена сгущенка ( дулче де лече) 
50 г пудра захар
За ганаша
100 г черен шоколад
150 мл сметана

Започваме като в подходящ съд слагаме млякото и маслото на котлона, заедно със щипка сол да се загреят до точка на кипене. ( Може да използвате мляко и вода 50 ма 50 вместо само мляко)

 

Когато млякото започне да завира изсипваме изведнъж цялото пресято брашно и започваме да бъркаме, докато почне да се оформя на топка и отделя от стените. Използвам брашно Екстра на София мел, тъй като е идеално за парено тесто. 

Дърпаме от огъня и оставяме да се охлади до телесна температура, а след това прехвърляме в купата на миксера. Започваме да добавяме яйцата едно по едно.

  

Добавяме следващото яйце само след като предишното напълно е поето от тестото.  Трябва да получим тежко, гладко тесто, което се точи бавно от врътките на миксера.

  

Прехвърляме тестото в пош и шприцоваме в правоъгълна тава с приблизителни размери 35 на 25 см, предварително застлана с хартия за печене.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 35 -40 минути.

 

След като еклеровото тесто се изпече, навиваме на руло и оставяме да изстине. През това време се захващаме с крема. Разбиваме сметаната на сняг, прибавяйки постепенно от захарта и маскарпонето, докато получим пухкав крем. 

  

Разгръщаме еклеровото руло и намазваме със сметановия крем, а отгоре от карамеления крем (варената сгущенка). Може би щеше да е по-лесно ако им разместя реда, но и така стана. Завиваме на руло и пробираме за няколко часа в хладилника.

 

След като сладкишът е стегнат напълно, загряваме сметаната за ганаша на котлона и прибавяме към нея нарязани на ситно шоколад, разбърквайки с телена бъркалка, докато се разтвори напълно. Заливаме сладкиша с така получения ганаш. 


Оставяме да се охлади и украсяваме по желани. Аз имах още малко смес, с която направих малки екелрови розички. 


Може да напълните рулото и с традиционен домашен крем, но ако обичате по-свежите и леки кремове, този е за вас. 


Изключително вкусно, мекичко и крехко - трябва да го опитате! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:






сряда, 22 януари 2025 г.

Бърза кавърма в мултикукър / Instant Pot Beef Stew


"Люси, пусни повече рецепти за мултикукър". От доста време получавам такива желания или пък просто въпроси дали дадена рецепта става за мултикукър, на които доскоро отговарях "Не знам, нямам такъв". Ето, че вече и аз съм в клуба и какво ли не приготвям в него. Заедно с Боян разбира се, който е незаменим помощник, ядящ зеленчуците още докато ги режа. Все още се удивявам на способността му да гълта парчета лук сякаш са рендосана ябълка. Как не му люти? 

Едно от любимите ни неща да готвим заедно са резни кавърмички, яхнийки и вкустоийки в Instantpota-a, защото той може да бъде близо до него, без да се изгори ( сам си се пази, но обича да разбърка и да добавя неща). Харесва ми, че мога да запържвам, варя и пека в едно тенджера, та не ми се налага да местя съдове и премивам. Това е моят модел, с който готвя, а както винаги ще ви напомня, че ако добавите промо код Lussi към вашата поръчка ще получите безплатна доставка и/ или книжка с рецепти за вашия уред. 

И така, нека ви покажа кака правим бърза кавърма в Инстантпота за около 20 минути с Боян.

Необходими продукти:
Около 500 г телешко месо ( може да замените със свинка или пиле) 
1 средна глава лук
1 голям  морков
1-2 чушки
200 г гъби
2 с.л. брашно
250 мл доматен сок/ пюре
400 мл вода
100 мл олио
подправки: сол, черен пипер, червен пипер, чубрица на вкус

 
Накратко в описание: Запържваме в сгорещено олио нарязаното на малки кубчета телешко месо. Ползвам програма saute. 
След това поетапно прибавяме нарязания лук, гъби, чушки и моркови. Прибавяме брашното и подправките и запържваме за още две минути ( подправките може да прибавим и по-късно, преди затваряне). 


След това прибавяме доматите и вода, колкото да облее месцето. Сложила съм приблизително количество. Ако обичате по-доматен вкус, сложете повече домати. 

Разбъркваме всичко, врънкаме капака, докато чуем щрапане и слагаме да се готви под налягане ( pressure cook) за около 20-25 минути.

Ястието е готово! 
Добър апетит! 




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...