петък, 23 август 2024 г.

Сладолед "Теменужка" / Violet Ice Cream

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Ей, успях да ида и аз на море тази година. Че даже два пъти, един път с "помощно средство- баба" и един път "сами срещу природата", само с малкия. И в двата случая нямаш почивка, но в първия понякога сядаш, а във втория, оставаш и майка ти да седне.

 Първата ни почивка бе седмица преди това и както винаги посетихме добрата стара Равда. И двамата с Ачо я обичаме заради различни неща, и макар с годините сякаш те да намаляват, все още имам любимата ми рибена чорба и любимият ми сладолед "Теменужка" / "Виолетка", който продават на плажа. 

Преди много, много години, един дядо продаваше от него пред ГУМ в Благоевград, като сладоледът беше в един дълбоки, бели канти, а той слагаше от сладоледа във вафлените фунийки с обикновена лъжица. Спомням си как се спусках от училище през центъра, носеща със сетни сили претежката си раница от четвърти клас и само този сладолед бе опорната точка на презареждане. Беше точно на половината път за вкъщи и идеалното място да се почерпя с един сладолед преди да се прибера у дома след тежкия "работен" ден. 

Горе-долу по същия начин се чувствам и когато мога да си взема от него на плажа, след като цял ден строим пясъчни замъци с Боян и чистя пясък от хавлията, косата, устата му и въобще всяка цепка по тялото през пет минути. И ако има нещо, което може да бие купечкия сладолед от този, които може да си приготвите сами у дома е само, че продавачите му освен сладолед ще ти зашият и един комплимент, за да не се чувстваш зле, че ядеш и докато лежиш. Тази година например, когато ги попитах "Може ли един сладолед, моля?",  те отговориха: " За топ мацките на плажа винаги може". Викам си "Малеее, ей, тея и на ескимос ще продадат сладолед за 5 лева чашка". 

И все пак, лакомията ( и немотията след почивката) ме накара да си направя същия сладолед у дома, и да ви кажа, комплименти пак не липсваха от домашните. Затова ето и за вас : 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. течна сладкарска сметана 
1 ч.ч. бонбони теменужки ( 2 пак) 
3 с.л. царевично нишесте
( лилава боя по желание)

Започваме като слагаме на котлона касерола с млякото, едната чаша сметана и нишестето. Най-лесно е първо да смесите нишестето с много малка част от течността, и след като се разтвори да добавите и останалата, така няма да има бучки. 

 

Прибавяме и теменужките, като аз слагах на вкус и отиде около пакетче и половина. Тъй като се разтварят по-бавно ви препоръчвам да ги натрошите преди това. 
Варим кремът при непрекъснато бъркане, така хем бонбоните се разтворят, хем кремът ще се сгъсти и ням ада има бучки. Оставете на тих огън и разбърквайте периодично, докато теменужките се разтворят напълно, а след това охладете. 
Към този етап кремът ще има лек розов цвят заради бонбоните, но ако искате да има сладоледът лилав такъв, пригответе и малко хранителна боя. Ако не искате да ползвате обикновена боя, ползвайте синя спирулина например. 
Останалата част от сметана разбиваме с миксер до гъст сняг. 

 

Към нея прибавяме малко по малко от охладения крем, като ако желаете сладоледът да има по-млечен вкус, а не сметанов, сложете по-малко сметана и повече крем. 







Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


сряда, 14 август 2024 г.

Грис халва със сирене / Semolina Halva with Cheese


Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

Мама много обича грис халва. Така и не разбирах какво толкова я превъзнася тази напояваща мокър пясък консистенция, особено когато като малка си мечтаех повече за шоколад и по-корекомски десертчета. Тези познати от девството халви, сутляши и нишестета хич ми не бяха по вкуса, но ето сега, няколко десетилетия по-късно, и аз стоя над тигана премлясквайки и боготворейки получения вкус. 
Не мога да си го обясня защо, но със сигурност се получава някакво насищане и изведнъж уж по-простичките на вид и вкус рецепти, започват да пленяват сърцата ни отново. С днешната рецепта успях и аз да се влюбя в грис халвата и вече няма само Боян да посяга към пакетчето грис в магазина.  

Хубавото на този десерт е, че може да го оформите и поднесете всякак. като каша, като топки сладолед, да го режете на квадрати дори, но истината е, че най-голямо удоволствие доставя или да създадете една интересна картина при поднасянето му или да го гледате как се разтяга заради плънката от моцарела. 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
1 ч.ч. грис София мел
1 ч.ч. захар
200 г моцарела 
100 г масло
3 ч.ч. вода

Започваме като в тиган разтопяваме маслото, а след това прибавяме гриса. Разбъркваме постоянно, докато го оставяме да се запече и 

 

постепенно промени цвета си към по-карамелен. След това прибавяме захарта и "запичаме" на тигана още няколко минути, докато усетите карамеления аромат. 
След това прибавяме водата и разбъркваме периодично, 

  

докато десертът тръгне да се сгъстява и поеме течността. 
Накрая прибавяме и нарязаната моцарелаа. Разбърквам отново, докато се разтопи напълно, 

 
и се оформят конци. 
По желание добавете малко шам фъстък или други ядки. 

Да ви е сладко! 







Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




събота, 10 август 2024 г.

Чийзкейк "Сан Себастиан" / San Sebastian Cheesecake (Burnt-Basque)

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук

 Точно  миналия август приготвих и снимах този невероятен сладкиш : Чийзкейк Сан Себастиан. Спомням си, че бях пуснала анкета в социалните мрежи за любимия ви десерт и този се появяваше доста често като отговор. След като видях колко лесно и с колко малко съставки се прави реших, че е време да се появи и в страниците на моя блог. Сега виждам в клипчетата малките ръчички на Боян, който стоеше на заден фон докато бъркам сместа и дори и не предполагах, че неговия плач и стенкане от време на време е нищо в сравнение с това, което се случва в момента. Тогава си мислех, че ми е трудно да готвя, а сега само ме гледайте как го правя. Готвенето с бебе трябва да бъде олимпийски спорт и въобще не ме интересува кой пол сте, това е трудна задача. 

И ако си мислите, че седя и лишавам детето си от внимание за да събирам лайкове, не е така. Вярвате или не, домашните все пак искат да ядат. Ето вчера например правих пълнени чушки, като докато ги измия, той наръфа връхчетата на няколко от тях. Опитвайки се да правя плънката, усетих, че изкарва всички налични подноси и купи от шкафа ( който достига), а видях ли да разнася златна боя от сладкарския шкаф направо ми се изправиха накъдрените макарони. Опитах се да му привлека вниманието с готвенето, като го вдигнах и държах на кръста с една ръка, а с другата бърках, тъй като докато беше на стола успя да издърпа всичко, което беше измито и се озова на пода. След като го гушнах нямаше досег до тази територия, но пък почна да изключва и включва абсорбатора, заедно със светлините, така че едва не ми докара гранд мал. Направих колосалната грешка да го оставя за малко на пода, когато той осъзна всъщност, че го продавам на пазара в Бангладеш и зарида с очи, които няма да ме видят повече. Успях да го убедя, че никога повече няма да го оставям и той се вкопчи с пръсти в косата и зърната ми едновременно. 

Чушките станаха накрая, но аз лично съм леко стресирана. И все пак, ето ме на, пак на линия с поредната доза оптимизъм да си сготвите нещо вкусно, каквото и да става. Днешната рецепта е много лесна за приготвяне и е идеална за хората, които прегарят манджите без да искат, защото тук ще можете да го направите нарочно и също за тези, които заради детето не могат да си позволят да извадят сладкиша навреме от фурната. 

Десертът, носещ името на градчето от което идва-  Сан Себастиан в Испания, носи и още едно име "Изгорял Чийзкейк". След като сместа хубаво се запече придобива лек карамелен аромат и това е една от отличаващите му черти. Създателят на сладкиша се казва Сантиаго Ривера, ако искате да знаете на кой да благодарите мислено докато го ядете. Но да не ви занимавам повече, ето и рецептата:
Необходими продукти:
800 г крема сирене
250 г захар
5 големи яйца
360 мл течна сметана
60 г брашно
половин пръчка ванилия

Тази рецепта може да видите и във 

Започваме като разбиваме кремата сирене със захарта. Може да ползвате всякакво крема сирене, разбира се, колкото по-хубаво, толкова по-хубав ще стане и сладкиша. 

 

Разбивайки с миксера прибавяме едно по едно яйцата, като слагаме всяко следващо, след като предишното се инкорпорирало добре. 
След това прибавяме и сметаната. Изберете сметана с висока масленост, тоест за сладкиши, а не готварска. За предпочитане от животински произход, тъй като е по-вкусна, но и с растителна ще стане в краен вариант. ( Знаете, че се стремя рецептите ми да могат да се приготвят от всички хора, от малки и големи градчета, от хора с възможност и такива без, така че смятам, че е хубаво да се споменават и такъв вид продукти) 

 

Прибавяме и ванилията, като аз имах такава на пръчка, но може да сложите и обикновена. Спираме миксера и накрая интегрираме брашното, за да може сместа да остане пухкава. 

 

Прехвърляме сместа във форма за торта с махащи се стени с диаметър 20 см. Ако нямате такава, може да ползвате и само ринг за торти и да го натаманите на големина. Сложете хартия за печене навсякъде около съда, и да има нагоре, тъй като сладкишът се надига при печене.

 

Пъхнете да се пече на 200 градуса, в предварително загрята фурна поне 20 минути преди това. Печем поне 40-45 минути, без да отваряме вратата на фурната. 


След като се изпече оставяме да се охлади на леко отворена врата, а после поен 4 часа в хладилника. Аз го оставям за една вечер.


Не го изваждайте от формата преди това, тъй като трябва да е добре охладен и стегнат за целта.


Не се притеснявайте, че ще спадне по средата, това е нормално. Нормално е и ако изядете повече от едно парче на първо сядане, затова ако искате да не се морите излишно си отрежете едно голямо. 


Текстурата му е толкова кремообразна, плътна и кадифена, че ще ви остави без думи. Най-често този сладкиш се сервира с шоколадов сос, който се загребва заедно с чийзкейка. 


Ей тука определено ще изгърмите с второ парче :) 
Опитайте!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...