неделя, 10 декември 2023 г.

Баклава на звездички / Starshaped Baklava

 

Последвай ме и Виж всички рецепти първо във Фейсбук тук

Как върви коледната подготовка при вас? Настройвате ли се, разстройвате ли се, ще се празнува ли, готвене, тортички-мортички или тази година ще е по-скромно?

 При мен се очертава да е първата ни Коледа у дома ( с изключение по време на пандемията), без да се събираме със сестра ми, което ужасно много ще ми липсва, но вече сме трима и тазгодишната софра ще си я направи мама у дома. 

Още ми е странно, че съм "мама". Тази дума като че ли е запазена за моята "мама" и някой като казва на Боян :"Мама ще му даде да яде" за части от секундата понякога, кълна се, се чудя дали майка ми нещо няма да му даде :) 

Та аз самата още съм дечко в главата, макар да давам вид на много отговорен, работлив и съвестен гражданин, тайно се захласвам по всякакви плюшени чудесии, обожавам пъстрите светлинки и подаръци за Коледа по същия начин, както когато бях малка. 

Е, вярно, не успях да отговаря на мъжа ми какво искам като подарък тази година, защото истината е, че не мога да измисля. Упорито отказвам да купувам нови дрехи за тази поничка, която сега наричам тялото си, защото с това кърмене още не мога да мина на някакви диети, а упражненията, които мога да си позволя на този етап са бутане на количка, клекове с дете, вдигане на тежки клепачи, пренасяне на дрехи, а като прочета хранителни режими започвайки с "най-важното е да си набавяте достатъчно сън",  ми иде да ги замеря с някоя вафла. 

Вещи не ша, време за гледане и четене нямам, и това ще ме дразни да си гледам нови, непрочитни книжки да събират прах, нови гримове също няма да са практични, тъй като рядко нося вече, тъй като не излизам толкова. 

Сега вярно е, че имам скромно ( почти перманентно) желание за някоя екзотична почивка, но съм сигурна , ще че получа много тъжна въздишка от един уморен татко с дупка на чорапа. Тия бебешки работи не са хич евтини, ей!

И така, тази Коледа ще се отдам на гушки, но преди да тръгнете да ме съжалявате ще ви кажа, аз се радвам на толкова любов от семейството си, че не вярвам, някога да ме оставят без дарове, щом поискам нещо истински. Ще дойде време и "мама"  да сложи нова рокля, токчета и да си пие мохито на плажа, ама баш тази година ще трябва да се нарадва на едно бебешкото дупе, без да има диета, която да ме спре.

 Аз го наричам "звездичката на мама", защото щом се усмихне озарява деня ми, а очичките му винаги греят толкова будно и весело. Сега ви представям и моята рецепта за бутер баклава на звездички, която сътворих преди две години и ей така отлежава в чернови, сигурно за такива поводи като днес :)

Ето и рецептата: 
Около 500 г бутер тесто
3 яйца
1 .ч. захар
1 ч.ч. брашно * ( или смес от натрошени бисквити, вафлички и брашно) 
4 с.л какао
2 ч.ч. млени орехи ( или смес със други млени ядки като лешници, бадеми и т.н ) 
1 пак. бакпулвер
50 г масло
За сиропа:
1 кг захар
1. 500 мл вода
малко прясно изстискан лимонов сок

Тази рецепта е моя измишльотина, така че ще се опитам да проседя мозъка ми какво е искал да постигне и как, но от сега ви казвам рецептата търпи много интерпретации. Тъй като тавата ми е много голяма ползвах 500 г бутер тесто, което разделих на половина и всяка част разточих по отделно на голям лист с размерите на тавата.
( ако ползвате по-малка тавичка, може да ви стигне и 250 г тесто) 

 

Отделно с миксер разбиваме яйцата и захарта докато станат на крем. Прибавяме брашното, баклупвера, какаото и маслото, като тъй като имаме бутер тесто, може да пропуснете маслото. Много зависи дали ще сложите само брашно или както мен ще сложите още смлени вафлички и бисквити. Това е идеална рецепта, ако искате да употребите някакви останали ви по шкафовете. 

 

 Смиламе ядките също така. 


Слагаме единия лист от разточеното тесто в тавичката, отгоре нанасяме от така приготвения ни крем, като поръсваме и с млените ядки, Аз обичам да оставям и по някое по-голямо парченце от тях, тъй като ако са много фино смелени, не се усещат много.


Покриваме отгоре с другия лист бутер тесто и започваме да изрязваме звездички с формичка.

 

Отгоре намазваме с малко размито с  водичка яйце и пъхаме да се пече на 180-200 градуса за около 20-30 минути. Когато се запече до желаната степен отгоре, може да сложите лист фолио, за да не прегори и продължете да печете. 


Готовата вече баклава, още топла я заливам със студен, предварително приготвен захарен сироп от описаните по-горе продукти. По-принцип много хора заливат студена баклава с горещ сироп, но така често я попарва прекалено и става много кашкава, аз обичам обратното - топъл десерт - студен сироп. Така не само сте сигурни в консистенцията на вече "стегналия" сироп ( винаги може да го поварите още малко, ако е станал много рядък или пък да сложите вода, ако е твърде гъст) , но и пак спазвате правилото : топло/студено, когато става въпрос за сиропиране. 
Тъй като баклавата е разрязана предварително, много лесно се отделя и сервира на звездички. 


Добър апетит!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



сряда, 6 декември 2023 г.

Царевица на пара като купената ( Видео рецепта) / Steamed Corn (Video recipe)

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Обичате ли царевица на пара? Аз май не познавам човек, който да не обича, особено след като тя се продава на зрънца, без да ти се завира между зъбите -  една от най-основните причини хората да не ядат варената. Обаче, като се замилите една малка чашка от златните зрънца взе да става наистина златна. Тук два лева, тук три и току виж си олекнал с поне 10 лева докато си направил тигел по града. Не ми се мисли какво ще е като порасне Боян, като с парещо сърце гледам всичките батути, въртележки и колички на площада, чакащи да им снеса пенсионния си фонд. Ако имате някаква препоръка как да накарате детето да не желае постоянно нещо, без да наранявате вашата и негова психика с което, моля споделете в коментар. Аз пък ще ви споделя как да си направите от чудната царевица на пара у дома, та барем да ви спестя някое левче. 

Може да я направите във всеки удобен за вас съд, но аз я приготвих в Instant pot-а. Откакто го имам все експериментирам с него и засега ме спечелва колко по-бързо и лесно става всичко. Ако се чудите какъв подарък да си направите тази Коледа, може да си изберете модел по ваш вкус, отговарящ на вашите нужди от ТУК и да си разменяме идеи, рецепти и разбира се отзиви. Но да се върнем на рецептата:

Прибави код LUSSI и вземи книжки с РЕЦЕПТИ за твоя уред

Необходими продукти:
500 г замразена царевица на зърна
750 мл вода
пармезан
1-2 с.л. масло
сол

Ако искате да видите ВИДЕОТО към тази рецепта, натиснете ТУК за Инстаграм и

ТУК за Тик Ток


Аз я приготвих в моя Инстантпот, но вие може да я направите във всеки по-дълбок съд, ще ви трябва само от тази решетка на дупките, която се продава в почти всеки магазин за левче и домашни потреби. 

Слагаме на дъното на съда около 750 мл вода, а отгоре стойката ( от съда) и върху нея металната решетка. Изсипваме около 500 г замразена царевица на зърна в решетката и слагаме капака. ( Аз ползвам прозрачен капак от друга тенджера) Пускам уреда чрез START ( старт) и настискам функция STEAM ( Пара). Чрез бутончето за завъртване настройвам за 10 минути и давам пак старт. Започва да се нагрява и съвсем скоро царевицата почва да набъбва и омеква. Периодично разбърквам и овкусявам със сол


След около 5 минути е готова, и щом стане сочна и едва, добавяме една-две супени лъжици масло, разбърквайки в царевицата, за да се овкуси.  Сервирам царевичната в купички или чашки като слагам в тях на два пъти пармезан, който от горещината ще се разтопи. 

Опитайте и вие :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




петък, 1 декември 2023 г.

Торта "Ескимо" / Eskimo cake

 

Ето, че и декември дойде! Скоро ще дойде ден за равносметка какво се случило с живота ни през тази година. Стигнах до заключението, че сигурно затова на Нова Година се пие. Да си излееш, изживееш и приемеш всичко, а пък с чашка вино става по-лесно. Истината е във виното както се казва. Може и да не сте от големите пиячи, но сигурно и вие усещате как животът лети уж с такава скорост, а в същото време все не сме на мястото, което сме мислили, че ще стигнем. Имаме доста, но май никога не сме се чувствали толкова несигурни. Грижим се за кожата си с кремове за по 100 лв, ходим на фитнес, пием много вода, бащите вече помагат в отглеждането на децата активно, а като че ли дупката в сърцата ни зейва още повече. 

И дано този текст да не ви прозвучи като зов за помощ да се върне традиционния начин на живот от близкото минало, когато жената само е отглеждала децата, а мъжът е бил единствено финансово отговорен ( предимно в чужбина разбира се е било така).                                    Всяко нещо си има две страни, но определено не бих се чувствала добре, ако не мога да използвам силите, таланта и ума си да работя, творя и да се развивам в нещата, които ме бива.
 Не бих искала и човекът до мен да нагърбен еднолично със задачата на нашето оцеляване, тъй като всяко бреме е по-поносимо, когато е споделено. 
За мен отговорът на всички въпроси винаги е любовта. 


Ако се обичахме повече, щяхме да се разбираме повече. Щяхме да се грижим повече не само за себе си или близките си, но и за съседите, познатите и дори за напълно непознатите. Нямаше да се краде от другите, нямаше и политиците да крадат от народа си, нямаше да завиждаме, нямаше да се обиждаме - пък било то и в коментари в социалните мрежи. Какво ни носи това, да даваме мнимо правосъдие, като в основата на повечето проблеми по света винаги е било липсата на любов. Не си бил достатъчно обичан, за да те е грижа за друг, да го зачиташ, да го уважаваш, неговите права, мисли, собственост и право на достоен живот. 

Само любовта е тази, която може да ти отвори очите за важността да има повече природа, отколкото магазини, повече красота, отколкото построени огради, повече животни, отколкото частни вили, магистрали и коли. Само тя може да те засити с малко, да те топли с малко, да те кара, да мислиш, че имаш всичко. Понякога обаче сами се лишаваме от нея, защото правим грешка в избора на човека до нас, от това, че подценява важността й, лишаваме се от "жертвата" да имаме деца, а с това и тяхната любов, в името на собствения комфорт или пък се отделяме от подкрепата и любовта на семейството, заради придобиването на блага, но пак се чувстваме самотни.

 
Винаги има изключения разбира се, много хора, преминават през препятствия, които не са техен избор, но когато са наш собствен е още по-трудно, защото с годините все повече установяваме, че сме загърбили най-основното за нас.                                                                   Ще ми се да си пожелая хората да си върнат любовта в живота. Да обичат живота, хората, животните, деня си, работата си, храната си. Да се радваме на живота и разнообразието, който всеки един човек носи около нас. Понякога носят и досада,  понякога глупост, но едно знам със сигурност, хората не сме създадени да бъдем сами.                                                  Колкото и да се отделяме в големи палати, в тъмнината на студената зимна нощ, малката светлинка от сгушени на едно място къщички е спасението, което най-естествено жадуваме.

 Има хора! 


И така, след това дълго лирическо откровение, за което се надявам да закърпя поне тройка, се надявам да ви настроя за най-вкусните и топли празници за мен - коледните. Те не са само "постоянно плюскане" и порядъци както някои ги описват, а моменти за семейство, радост и разбира се -  любов. 
Искам да започна с първото си сладко предложение, Торта Ескимо, кръстена на любим сладолед от детството, макар да не е сладоледена тази торта. Но все пак, всяка една торта може да бъде сладоледена, ако я замразите ;) Без повече прЕтаквания ( на зелето) , ето и рецептата:


Необходими продукти за 20-22 см торта:
За блата:
3 яйца
2 с.л. олио
3 с.л. тъмно какао
120 г захар
90 г брашно
щипка сол
1 бакпулвер




За крема:
250 мл прясно мляко
30 г царевично нишесте
1 яйце 
160 г кондензирано мляко
180 г масло





За глазурата:
От тук или шоколадов ганаш


Започваме с приготвянето на блата. За целта разбиваме яйцата с щипката сол, прибавяйки постепенно от захарта.


Разбиваме с миксер докато побелеят и бухнат ето така. В купа пресяваме и смесваме сухите съставки, и прибавяме олиото към яйцата, като постепенно интегрираме и сухите съставки в сместа.


Еднородната смес прехвърляме във форма за торта, намазана с олио и с хартия за печене на дъното. Аз минавам сместа с дървено шишче, за да спукам евентуално въздушни мехурчета в нея и да се изпече равен блат, печем на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути, след което изваждаме да се охлади напълно.


През това време приготвяме крема. За него смесваме разбиотото яйца с нишестето, като постепенно добавяме и от млякото. слагаме на котлона и сваряваме тази смес на крем, при неперстанно бъркане докато се сгъсти.


Отделно в купа смесваме мекото масло с кондензираното мляко.


Към него прибавяме малко по малко от сварения крем, когато вече е със стайна температура и разбиваме на пухкав крем.


Разрязваме блата на две по хоризонтал и нанасяме от получения ни крем. Слагаме и втората част на блата отгоре, като за по-равно сложете именно дъното на блата с лицето нагоре.


Аз ви препоръчвам да сиропирате леко тортата, макар да омеква от крема, но ако обичате още по-меки торти, малко захарен сироп, компот или кафе с мляко ще допринесе за една много по-мека и сочна торта.


Оставяме тортата да престои няколко часа или най-добре за една нощ в хладилника, а на другия ден изваждаме от формата и заливаме с шоколадова глазура. Аз го направих с домашната огледална глазура, която съм ви представяла вече ето в тази рецепта ТУК, но ако искате може да използвате и обикновен шоколадов ганаш. 


Украсих тортата още с малко мини шоколадчета с дядо Коледа за да е по-тематично. 



Тях вече ги продават в Лидл, така че ако се чудите от къде са, да си знаете.


Много вкусна торта, която има и много плътен, тежък крем, наподобяващ маскарпоне. Трябва да се хапват вкусни неща, защото се знае, е човек трябва да прави това, което обичаш. 
А, пък и дебеланките имаме нужда от любов :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:






Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...