неделя, 10 декември 2023 г.

Баклава на звездички / Starshaped Baklava

 

Последвай ме и Виж всички рецепти първо във Фейсбук тук

Как върви коледната подготовка при вас? Настройвате ли се, разстройвате ли се, ще се празнува ли, готвене, тортички-мортички или тази година ще е по-скромно?

 При мен се очертава да е първата ни Коледа у дома ( с изключение по време на пандемията), без да се събираме със сестра ми, което ужасно много ще ми липсва, но вече сме трима и тазгодишната софра ще си я направи мама у дома. 

Още ми е странно, че съм "мама". Тази дума като че ли е запазена за моята "мама" и някой като казва на Боян :"Мама ще му даде да яде" за части от секундата понякога, кълна се, се чудя дали майка ми нещо няма да му даде :) 

Та аз самата още съм дечко в главата, макар да давам вид на много отговорен, работлив и съвестен гражданин, тайно се захласвам по всякакви плюшени чудесии, обожавам пъстрите светлинки и подаръци за Коледа по същия начин, както когато бях малка. 

Е, вярно, не успях да отговаря на мъжа ми какво искам като подарък тази година, защото истината е, че не мога да измисля. Упорито отказвам да купувам нови дрехи за тази поничка, която сега наричам тялото си, защото с това кърмене още не мога да мина на някакви диети, а упражненията, които мога да си позволя на този етап са бутане на количка, клекове с дете, вдигане на тежки клепачи, пренасяне на дрехи, а като прочета хранителни режими започвайки с "най-важното е да си набавяте достатъчно сън",  ми иде да ги замеря с някоя вафла. 

Вещи не ша, време за гледане и четене нямам, и това ще ме дразни да си гледам нови, непрочитни книжки да събират прах, нови гримове също няма да са практични, тъй като рядко нося вече, тъй като не излизам толкова. 

Сега вярно е, че имам скромно ( почти перманентно) желание за някоя екзотична почивка, но съм сигурна , ще че получа много тъжна въздишка от един уморен татко с дупка на чорапа. Тия бебешки работи не са хич евтини, ей!

И така, тази Коледа ще се отдам на гушки, но преди да тръгнете да ме съжалявате ще ви кажа, аз се радвам на толкова любов от семейството си, че не вярвам, някога да ме оставят без дарове, щом поискам нещо истински. Ще дойде време и "мама"  да сложи нова рокля, токчета и да си пие мохито на плажа, ама баш тази година ще трябва да се нарадва на едно бебешкото дупе, без да има диета, която да ме спре.

 Аз го наричам "звездичката на мама", защото щом се усмихне озарява деня ми, а очичките му винаги греят толкова будно и весело. Сега ви представям и моята рецепта за бутер баклава на звездички, която сътворих преди две години и ей така отлежава в чернови, сигурно за такива поводи като днес :)

Ето и рецептата: 
Около 500 г бутер тесто
3 яйца
1 .ч. захар
1 ч.ч. брашно * ( или смес от натрошени бисквити, вафлички и брашно) 
4 с.л какао
2 ч.ч. млени орехи ( или смес със други млени ядки като лешници, бадеми и т.н ) 
1 пак. бакпулвер
50 г масло
За сиропа:
1 кг захар
1. 500 мл вода
малко прясно изстискан лимонов сок

Тази рецепта е моя измишльотина, така че ще се опитам да проседя мозъка ми какво е искал да постигне и как, но от сега ви казвам рецептата търпи много интерпретации. Тъй като тавата ми е много голяма ползвах 500 г бутер тесто, което разделих на половина и всяка част разточих по отделно на голям лист с размерите на тавата.
( ако ползвате по-малка тавичка, може да ви стигне и 250 г тесто) 

 

Отделно с миксер разбиваме яйцата и захарта докато станат на крем. Прибавяме брашното, баклупвера, какаото и маслото, като тъй като имаме бутер тесто, може да пропуснете маслото. Много зависи дали ще сложите само брашно или както мен ще сложите още смлени вафлички и бисквити. Това е идеална рецепта, ако искате да употребите някакви останали ви по шкафовете. 

 

 Смиламе ядките също така. 


Слагаме единия лист от разточеното тесто в тавичката, отгоре нанасяме от така приготвения ни крем, като поръсваме и с млените ядки, Аз обичам да оставям и по някое по-голямо парченце от тях, тъй като ако са много фино смелени, не се усещат много.


Покриваме отгоре с другия лист бутер тесто и започваме да изрязваме звездички с формичка.

 

Отгоре намазваме с малко размито с  водичка яйце и пъхаме да се пече на 180-200 градуса за около 20-30 минути. Когато се запече до желаната степен отгоре, може да сложите лист фолио, за да не прегори и продължете да печете. 


Готовата вече баклава, още топла я заливам със студен, предварително приготвен захарен сироп от описаните по-горе продукти. По-принцип много хора заливат студена баклава с горещ сироп, но така често я попарва прекалено и става много кашкава, аз обичам обратното - топъл десерт - студен сироп. Така не само сте сигурни в консистенцията на вече "стегналия" сироп ( винаги може да го поварите още малко, ако е станал много рядък или пък да сложите вода, ако е твърде гъст) , но и пак спазвате правилото : топло/студено, когато става въпрос за сиропиране. 
Тъй като баклавата е разрязана предварително, много лесно се отделя и сервира на звездички. 


Добър апетит!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



4 коментара:

  1. Здравей прекрасна Люси!
    Правила съммного твои рецепти и постоянно следя блога ти. Светът има нужда от такива хора за възхищение. 🙂
    Имам въпрос,баклавата до долу ли.се.натиска формата,за да изреже и долната кора? И горе доле с какви размери е тавата ти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ива. Да, формичката я натискам докрай, за да се изрежат напълно и после да е по-лесно сервирането. Тавата ми е с размери около 30 Х 45 см

      Изтриване
  2. Здравей, Люси! Рецептата изглежда много интересна! Само не разбрах след като сиропираме баклавата, колко време тнрябва да престои, преди да е готова за сервиране?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Баклавите винаги са най-вкусни като престоят поне една вечер в сиропа :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...