четвъртък, 9 февруари 2023 г.

Гривеч - алжирски сиропирани плитки / Griwech - Algerian dessert

 
Отдавна искам да ви представя тази супер вкусна и интересна рецепта, която наподобява толумбички, но според мен се прави по-лесно. Няма нужда да използваше шприц, а формите са много красиви и грабващи. Сиропираните десерти имат специално място в сърцето на всеки обичащ сладкото и макар аз самата да не им бях фен преди години, сега все по-често се усещам, че бих изплюскала една-две толумбички в компанията на студена биричка, отколкото да се тъпча с шоколад. Всичко е до настроени и моменти, но виждате ли как вече се прокрадва у мен желанието за припек на слънце, студена напитка и сладък десерт. Топката сладолед винаги ми е вървяла също към тази картинка, защото балансира чудесно сладостта, особено ако не пиете бира :) И макар навън да е някакъв мраз и студ в момента, който държа да кажа, че не одобрявам и се надявам времето да си свери часовника, ( Алоо,  Коледа мина, да е валяло тогава), аз искам да донеса слънчевото настроение от сега с тази вкусотия. 

Като за първи път станаха сравнително добре, има какво още да се желае откъм презентация и външен вид, но бяха толкова вкусни, че не мога да не публикувам рецептата от сега. Не знам дали съм я виждала на български досега, но ако искате може да видите и ВИДЕО рецептата, която публикувах в Инстаграм. Опитах се да я дублирам този път със звук, вие ми кажете кое ви харесва повече в клиповете - да има текст или да се говори. Аз още се уча, експериментирам и нали знаете как никой не си харесва гласа на запис, имам чувството, че звуча като пресипнала полска мишка. Очаквам вашите отзиви за рецептата, клипа и каквото се сетите, защото иначе какви приятели сте? :) 


Ето я и нея описана стъпка по стъпка: 
Необходими продукти: 
500 г брашно София мел Класик
125 г масло
150 мл хладка вода
1 голямо яйце
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. бакпулвер 
1 ч.л. захар
щипка сол

За сиропа: 
400 г захар
300 мл вода
200 г мед
портокалова/ розова вода ( може и сок от портокали) 

Започваме с приготвяне на тестото. В купа смесваме последователно пресятото брашно, бакпулвера, маята, захарта и хладката вода, разтопеното масло и яйцето. Солта слагаме по ръба на съда, за да няма веднага досега с маята. 


Добре е продуктите да са на стайна температура, а при активизирането на маята във водата и захарта веднага ще знаете дали всичко е наред, при образуването на балончета. 


Замесваме меко, нелепнещо тесто, което оформяме на топка.


Разделяме на шест разни част, като всяка от тях също оформяме на топче. Покриваме ги със стреч фолио и ги оставаме да починат на топло за около час.


След това разточваме всеки лист на правоъгълник. Аз правих от моите по шест броя, но може да направите и по-малки, по-къси, по-тънки ( така и по-хрупкави) или по-дебели - тоест по-сочни десерти. 


Всеки правоъгълник нарязваме на шест правоъгълника и във всеки от тях правим прорези по средата, но не от край до край. Ето така: 


Аз се спрях на тази форма, като исках да имам по-дълфи и наподобяващи листенца сладки, като в същото време да мога да работя по-лесно с тестото като за първи път. 


Прекарваме пръст през прорезите, един път отдолу, един път отгоре, ето така. 


След това в горната част хващаме едно от връхчетата и издърпваме. Получават се различни формички, като тази която ви хареса, може да решите да използват и да направите така и останалите. 


Аз определено опитах с най-разлини големи, с повече резки и по-малки, исках да вида разликите във всеки вариант. 


Всяка сладка пържим в сгорещено олио ( на средна до ниска температура) до златисто или златно-кафяво от всички страни. Времето за пържене ще варира в зависимост от големината и дебелината на сладките, но след първата една-две ще може да прецените точно колко време отнема. При мен ставаха много бързо и пържех максимум по две, за да не пада много температурата в тигана, което се случва когато в него имам много елементи за пържене наведнъж. 


Готовите сладки заливаме с предварително приготвен захарен сироп от посочените съставки. 


Може да приготвите и любимия си сироп по ваша рецепта, като арабски десерт тук има възможност за розова вода и портокалов цвят, аз ви препоръчвам да ги сиропитате според вкуса си. По-сочни и сладки или по-хрупкави и сухи. 


Просто чудесни, с чай, кафе или пък прясно изстискан портокалов сок. :) 
Другия път ще пробвам по-едър къдрав нож, за да видя дали мога да запазя къдриците на плитките. В You Tube има много клипове представящи рецептата, като на много места има наслагване на тестото, правейки сладките много по-разперени при пържене, но аз реших да стартирам с по-лесни вариант и да надграждам. 


Хайде, каня ви на масата, има за всички. Не срамувайте да хапвате с пръсти - облизването им е задължително :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




вторник, 7 февруари 2023 г.

Кекс с вафли / Bundt cake with wafer

 

С годините сякаш става все по-неловко да демонстрираш чувства като влюбеност, може би защото се приема по-скоро като емоция за младите и донякъде даже като инфантилно поведение. Любов и уважение - да, но влюбеност - айде моля ти се, без лиготии. Дали само нашата народопсихология  е такава или просто защото ни се струва всеки западен празник като харчилница за пари, но Св. Валентин сякаш е вторият най-недолюбван модерен празник след Хелоуин. И дори и да има доза истина във всяко твърдение до тук е малко тъжно, че избираме да сложим строго лице пред причината да излезем дори за ден от скучното ежедневие с тема, която не е никак лоша, особено ако наистина имате любим човек до себе си. 

Няма по-голям романтик от мен, поне аз не познавам, но и на мен ми се свиха сармите (както се казва ) след като се опрах в живота от последствията на разпада на дългата връзка. Дълго време след това не исках да призная, че някой може да ми е любим, гадже или че чак пък да съм влюбена, не искам да се излагам с такива емоции, които после трудно мога да изтрия от интернет пространството. Остават вечни, като значка на срама, че си хвалил някого, а вече не си говорите. Любовта обаче винаги си намира начин да те повали, промени и ако си достатъчно смел да й дадеш втори, трети и ако е десети шанс. Не ме плащат хората, които се влюбват често, а тези които мразят дълго, така че реших, че колко лошо може да е един ден да забравим, че сме големи, възрастни хора и да си нарисуваме сърчица на бележката с обяда, да си подарим изключително безвкусен сувенирен подарък с нашите лица или да си посветим стих. В крайна сметка, животът е твърде кратък за да сме постоянно толкова практични и скучни. 

И все пак, защото на този ден най-често се прави кекс, реших и аз да спретна такъв -  тематичен. Той е добре познат на много хора и честно казано не знам кой е първоизточника на рецептата. Срещала съм го под различни имена, само с шоколад, само с вафли, със опреден вид вафли, като сладкиш на кубчета, като кекс и сега ще го видите в мой вариант. Рецептата си чака в чернови от миналата година, така че ето, че и дойде реда :) 

Необходими продукти:
3 яйца
300 г захар
100 мл олио
200 г кисело мляко
200 г брашно
1 бакпулвер 
1 ванилия
няколко шоколадови вафли или парченца шоколад


Яйцата се разбиват със захарта, която се прибавя на части, докато получим пухкава, въздушна смес. 


Прибавяме към тази смес последователно олиото и киселото мляко на порции, 


редувайки с пресятото брашно, към което сме смесили бакпулвера и ванилията.


Нарязваме си вафлички и парченца шоколад, които искаме да сложим в кекса. 


Прибавяме ги към сместа, разбъркваме и изсипваме във форма за кекс. Ако е метална е добре да я намажем с мазнина и малко брашно, но при силиконовите, които ползвам само малко олио е достатъчно. 


Печем кекса на 180 градуса около 40-50 минути, в зависимост от формата и фурната. след 20-25 минути, вече може да отваряте вратичката на фурната и да проверите с клечка дали се е изпекъл в дълбочина. 


Готовия кекс обръщам след като изстине във формата, по-лесно е с тази форма, и след това заливам с шоколадов ганаш, защото никога няма да ми стигне шоколада на мен :) 
Вие може да го поръсите само с пудра захар или пък да го залеете със заливка от масло и како, с поръска от кокос. 


Като цяло доста икономичен десерт, в който може да оползотворите много от останалите ви малки десертчета. Аз обикновено се затрупвам с вафли около Задушница, но рядко ям такива и се чудя какви нови десерти да създам, в които да ги оползотворя. Но пък това е хубавото на готвенето е, че взимате няколко различни неща у дома и създавате шедьовър, който има съвсем нов и различен вкус. 
Идеален за кафето сутрин.....


......в леглото, поднесено с усмивка! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




сряда, 1 февруари 2023 г.

Плодово суши / Frushi - Fruit Sushi

 

Ето ни в месеца на любовта и виното отново. Добре че сме си измислили поводи за празнуване през тези месеци, че иначе как ще я избутаме зимата. Стане ли лято, вече е лесно. Любовта така и така се носи във въздуха, но сега, във все още кратките и студени зимни дни, когато сме навлечени под сто ката дрехи, а еуфорията от коледните празници ни се струва все по-далчена, добре е да си припомним темата, която винаги, ама винаги ни вълнува - сладкото усещане на влюбването за първи или милионен път. 

И ако не сте от супер влюбчивите, като мен, случва ми се е много рядко въпреки, че не мога да се оплача от липса на внимание, трудно ми се завърта главата наистина, но затова пък храната го прави с лекота. Няма да е лъжа ако да кажа, че именно тя е голямата ми любов, защото досега не ми се случвало да не ми е до нея :) или поне е за кратко...после пак съм гладна. 

И все пак не всички ястия и десерти спечелват сърцето ми, както е със сушито например. И до днес днешен го ям, но не го обикнах, освен нигирито, което е без водорасли по принцип, но и ако трябва да съм честна, досега не съм яла токова вкусно суши в България, както в Холандия, Норвегия и други страни, които рибата е наистина, наистина прясна в ресторанта. 

Дано не ме заклеймите много за изказването си, тъй като живеем време в което всяко нещо може да разгневи публиката, пък било то лично мнение в личен блог :) 

Но какво да се прави, такъв е моя опит, а може би вкус. Затова пък намирам сушито за много красиво, компактно за хапване с питие и ако има нещо което, може да го направи наистина вкусно, то това е днешната рецепта.  В нея, то е в сладък вариант вместо солен, и не, няма риба в него. Това си е истински десерт, отново с екзотична нотка, ориз и уверявам ви вкус, който изкушава и вид, който съблазнява.
Ако искате да приготвите хубав десерт за идващия Св. Валентин или просто да поднесете перфектния такъв за парти, под формата на хапки, уверявам ви това е той. Много свеж, вкусен и лесна за приготвяне. 

Необходими продукти:
200 мл течна сладка сметана
350 мл вода
3 с.л. захар
щипка сол
1 ванилия

Още: 
плодове: ягоди, киви, манго
за овалване: сусам, кокос, ядки и други

Оризът за суши е специфичен. Той има достатъчно нишесте, за да се слепва добре, но си запазва формата след сваряване. За приготвянето на нашето суши леко го измиваме и слагаме заедно с водата, захарта и шипката сол да заври на котлона. След като заври, намаляваме котлона на ниска температура и варим още 20 минути докато абсорбира течността. След това изключваме, добавяме сметаната, докато е още горещ, заедно с ванилията и разбъркваме. 


Оставяме на страна да изстива, поемайки останалата течност в себе си през това време, овкусявайки го допълнително през това време. 
За самото суши е добре да имаме или машинка за такова, или от бамбуковите подложки за хранене, с което завиването става по-лесно. За щастие те се продават във всяко левче, домашни потреби и т.н. 
Слагаме подложката, в върху нея - лист стреч фолио. Разпределяме ориза ето така:


Подготвяме си плодове по желание - аз избрах ягоди, киви, мандарини, манго и банан, които нарязваме и разпределяме в основата по дължина.
С помощта на подложката завиваме всичко и пристягаме, като така образуваме първото руло. 


Използвайки белачка за картофи правим и няколко много тънки ленти от кивито и мангото, с които да облечем сушито ето така. Завиваме със стреч фолиото отново и отрязваме тази част от сушито, преместяйки го настрани, продължавайки с останалата част, която може да направим със същата или различна плънка.


Второто руло направих шарено - с част киви и манго отгоре, а други части поръсих само с черен сусам и кокос. Отново завих в стреч фолио и сложих рулата за кратко в хладилника.


След като стегнат, махаме фолиото и режем на парченца с помощта на остър нож.


Като малки плодови бомбички, които ще "избухнат" в устата ви с всяка хапка.



Перфектният парти десерт, лек, но засищащ, икономичен като продукти, но носещ много вкус, цвят, настроение и възможности за експериментиране.


Ако искате да направите сос за топене, може да използвате такъв от пасирани замразени малини, в който слагам винаги малко захар, сол и олио, така че да стане като дресинг.


Ще се радвам да ми пишете или изпратите снимки на вашите творения, които да споделя а моята страничка и социални мрежи :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...