четвъртък, 19 януари 2023 г.

Хайдушки калпак с пилешко / Bulgarian Stuffed Bread with Chicken and Veggies

 

С тези топли температури напоследък забравихме, че е зима. Обаче аз ще ви напомня да си хапвате вкусно хлебче, месце и руйно винце, винаги когато имате възможност, тъй като вирусите са навън и дебнат отвсякъде. Не е моментът да се тъним със салати, повярвайте ми. Дайте си поне още месец - два. Яжте месо, зеленчуци и плодове, вкусната и питателна храна още трябва да е на масата - картофи, лук, праз, месце, яйца и ако може - да е домашно или поне българско. Така например съм си обещала, колкото и да обичам да експериментирам с различни видове кухни, поне едно-две ястия в месеца да си традиционно български, ей така за да изкараме на баба точилката, на другата баба шарената сол и да знаем, че сме се насладили на някоя традиционна българска гозба. 

Днешната се нарича Хайдушки калпак и представлява пълнено с българско пилешко месо от Лудогорско пиле домашно хлебче, като вътре ще намерите още гъбки, зеленчуци, а отгоре - щедро количество кашкавал. Разбира се, може да ползвате различни видове меса и зеленчуци, но аз сега ще ви покажа как го приготвих, как се изяде за минути, а дори не е никак малко. Виж само колко е дебела кората :) 

Пълнената питка винаги ще е ястие което ще зарадва всеки на масата, тъй като има за всекиго по нещо - домашно хлебче, месце за който обича, или пък зеленчуци за тези, които наблягат на тях.  И освен това е всичко в едно, та като сервираш на масата - слагаш само "калпака" и си готов. Всеки си къса парченце и премлясква лакомо.

И тъй като знам, че обичате да ви давам идеи какво да си приготвяте всяка седмица, ето го идеалното предложение за тази, а ако го направите - не пропускайте да ми изпратите снимки на пощата или в Инстаграм, които да споделя :) Ето и рецептата: 

Необходими продукти за 26 см тава: 

За тестото:

Около 500 г брашно

1/2 кубче мая

1 1/2 ч.л сол

1 ч.л. захар

250 мл прясно мляко

30 мл олио

За плънката:

Около 800 г пилешко месо Лудогорско пиле

400 г гъби

200 г бекон

200 г кашкавал

2-3 глави лук

1 бр. зелена чушка

1 бр. червена чушка

1 бр. морков

Още:

олио, черен пипер, червен пипер, чубрица, шарена сол, магданоз

Започваме с приготвянето на тестото. За целта пресейте брашното и разтворете маята в леко затопленото мляко със захарта. След като маята се активизира ( шупне - стане на балончета), сложете поне две трети от брашното в купата на миксера ( ако ще месите с него) или пък в подходяща тавичка, ако е на ръка. 

Направете кладенче и сложете в него шупналата мая. Започнете да месите тестото, добавяйки постепенно от олиото, останалото брашно и солта, докато тестото започне да се формира на топка и се отлепва от стените на съда от само себе си. (От години замесвам предимно с миксера, тъй като е много по-лесно да преценя дали да добавя още олио или брашно, тъй като лесно ги обира от стените на съда.)

 

След като получите хубаво, еластично тесто, което не лепне, сложете в намаслена с олио купа и оставете да втаса. Аз го правя в печката на 50 градуса, като го покривам с памучна кърпа или стреч фолио. През това време се захващаме с плънката. 
За целта нарязваме бекона на средно големи парчета и гъбите на филийки.


Нарязваме още моркова и лука на кубчета, а чушките на полумесеци или по-дребни парчета - в зависимост как ги обичате.


В малко олио запържваме първо бекона, за да може да пусне от ароматната си мазнина, в която след няколко минути добавяме лука и морковите, а след като омекнат, добавяме гъбите и чушките. Аз не ги препържим, защото обичам да усещам всеки отделен вкус в ястието, пък и освен това после ще ги печем още веднъж. 
След като всичко е готово, ги изваждаме от тигана в подходяща купичка. 

  

В същата мазнина (ако е необходимо, добавете още), която е добре загрята добавете нарязаното на кубчета пилешко. Аз го обичам на по-малки парчета - става по-бързо, но пък трябва да внимавате да не изсъхне. Затова сложете в много загрята мазнина, докато хване хубав цвят от едната страна и разбърквайте. Овкусете с чревен, черен пипер и чубрица и след като е готова, но още сочно, добавете отново всички зеленчуци, разбърквайки всичко отново. 

 

След като плънката е готова, махнете от котлона и е време да се захванем с оформяне на калпака. Аз използвах тавичка за торта с махащи се стени и размери 25-26 см.
Разделих тестото на две части - по-голяма и по-малка, като по-голямата разточваме на кора, от която изрязваме дъното на съда в кръг. Прехвърляме в тавата, а останалото тесто прибавяме към заделеното първоначално и оформяме от него три отделни фитила, които сплитаме на плитка, слагайки около стените на съда. 
Ако тази част ви е трудна, може да го разточите отново и навиете на руло, да го нарежете на розички и пак да оформите "корона", която да бухне и да оформи кладенче за пълнене. 

  

Оставете калпака на топло да бухне за още 15-20 минути, а след това напълнете с плънката, не се страхувайте да напъхате всичко - повярвайте ми, има място. Ако имате много сок в плънката, може да пълните с решетъчна лъжица, за да не прогизне кората отдолу.


Завършете с щедро количество рендосан кашкавал и глазирайте стените на питката с малко размито с мляко или вода яйца. 


Печем в силно загрята фурна на 190 градуса с обухване, като ако ви се струва, че се запича твърде много по стените, не се притеснявайте да покриете с фолио. Тъй като ястието е почти готово, ви стига около половин час за да е излезе от фурната. 


Отгоре може да поръсите  още с шарена сол, магданоз или други благинки, в които ще искате да потопите пръстчета. 
Всичко стана чудесно, само бих избрала друг кашкавал, тъй като моят, макар хубав и качествен, беше италиански и стегна много бързо. Което потвърждава моята теория - за български ястия - изберете български продукти :) 


Не мога да ви кажа кое е по-вкусно, но мога да ви кажа, че всичко заедно е най-вкусно! Има ястия, които си заслужават да изчакаме с диетата и това е едно от тях :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!










петък, 13 януари 2023 г.

Американски палачинки / American pancakes


Как върви старта на новата година, приятели? При мен работата е доста, а силите за работа - нулеви. Вчера след като се прибрах от работа така съм заспала на дивана, че помислих, че съм припаднала, защото като се събудих нямах спомен кога и как е станало всичко. Аз съм от хората, които никога не са спали много, пък камо ли следобед, привечер или някакви такива леки дремки - моя организъм не познава. 2022 явно е била много тегава, защото още нося не мога да се отърся от тежките психически сандъци, които Сандокан възпяваше ( или поне се надявам тази песен да е била метафора за нещо с по-дълбок смисъл, иначе язък ни за шестиците по литературен анализ) 
И така, именно защото нямам много сили, ще се поостаря да си почивам повече този уикенд. А, каква по-добра почивка от излежаване и закуска в леглото събота или неделя. По-добре ще бъде само ако накарам половинката да ми направи тези обичани от мен ( и не само мен) американски палачинки, и съм сигурна, че ще се съгласи, защото са много лесни за приготвяне. 


Предимства на тези палачинки пред обикновените - не се налага да ги разливате да са тънки, където обикновено, хората започват да си скубят косите и са идеални за начинаещи. Не се налага да са в идеална форма, но много лесно запазват сами кръгла такава. Много са вкусни и другата ми любима част за която не знам дали сте опитвали - тези палачинки са невероятни за сандвич със сладолед! Повярвайте ми!
 Обикновено винаги имам някоя порция замразени във фризера, и когато тръгне да се затопля, само слагам сладолед между две палачинки, топвам в шоколад, пак във фризера за малко и после всички се чудят как ги измислям тия уникални съчетания с тази руса главица. С мързел - е отговорът! Мързелът е създал много велики открития за човечетата и не бива да го хокаме така, защото без него сега още щяхме да си перем дрехите на ръка :) Но шегата настрана, ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:
400 мл прясно мляко
3 яйца
100 г пудра захар
1 пак. бакплувер
1/2 ч.л. сол
50 г краве масло за пържене и намазване


Разбийте с миксер яйцата и млякото до еднородна смес и прибавете след това всички сухи съставки. Загрейте котлона на средна температура и поставете в незалепващ тиган малко масло.
Изсипете 1/2 голям черпак смес и пържете до златисто. След това обърнете палачинката.
Сервирайте, намазани с масло и добавете кленов сироп, сладко или сирене.

Рецептата приготвих като част от рецептите за сайта и опаковките на брашната на София мел, а тя бе изпратена от Инна Николаева от гр. Шумен.



п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






вторник, 10 януари 2023 г.

Френско лучено свинско / French Onion Pork Chops

 

Ах, лук! Или го обичаш, или го мразиш - средно положение няма. Но дори и да сте от вторите не може да отречете, че ароматът, който се разнася при допира на нарязания лук в сгорещения тиган мигновено ви пренася в спомените за семейната кухня и поредната вкусна мамина гозба. Няма вкусна манджа, която да не започва с малко задушено лукче, нали? Аз може и да не съм права, но ни кюфтета, ни яхайки без лук не одобрявам за сметка на това френската лучена супа, която за някои е твърде тежка, за други пък любима си има нов вариант - като основно ястие на фурна със свинки пържоли. Така че, не се офлянквайте, а почвайте да белите лука! 


Не можем да кажем, че лучената каша или сос имат хубав вид, но съм забелязала, че едни от най-вкусните ястия често са така и вече съм се убедила - дори и да не ми харесват някои снимки, пак ще ги споделя. Кулинарната фотография може да е изкуството, но истината е, че най-голям ефект върху нашия апетит се оказват именно снимки на разхвърляни манджички, сякаш сервирани в някой крайпътен хан от приказките. Навън нека е студено и вали, у дома вкусно е, нали? :) 


Необходими продукти:
3-4 бр свински пържоли ( врат)
500 мл телешки бульон
3-4 по-големи глави лук
2  с.л. брашно
150 г кашкавал
60 г масло
2 с.л. олио
сол
черен пипер
прясна мащерка за поръсване/ магданоз

Ястието се приготвя сравнително бързо, тъй като пържолките се запържват предварително и не им трябва много време във фурната. И все пак, препоръчвам ви първо да си пригответе всичко на масата - нарежете и лука на размери, които обичате да похапвате и овкусете пържолите със сол и черен пипер на вкус. 


Загрейте олиото и маслото в подходящ тиган и първо запържете лука, докато омекне.


Количеството на лука, може да варира, но ние обичаме да имаме повечко. Извадете лука в подходящ съд и в същия тиган сложете отново масло и олио да загреят. 


Този път в тях запържете свинските, овкусени пържолки, аз избрах вратни, тъй като са по-крехки. След като хванат хубав загар и от двете страни, 


извадете от тигана и върнете в него лука.


така той ще обере всички месни вкусотийки, залепнали по дъното му, 


добавяйки брашънцето. Запържваме още две-три минути и 


добавяме бульона. С това сосът ще се сгъсти бързо.


Прехвърляме го в тавичката, в която ще печем и в него нареждаме пържолите. Нека да се почти покрити в соса, така че да могат да къкрят в него и да се разварят по-добре.


Отгоре нареждаме филийки кашкавал - кой ще се запече добре днешно време е джакпот от тото 2 - първо теглене. Не мога да ви препоръчам марка, защото или ги забравям, или всеки път е различна партида. 


Печем ястието на силна фурна, като ако пържолите ни са по-дебели, може да го печем малко под фолио, докато станат крехки и запечем накрая без. Може да добавите кашкавалът и на по-късен етап, ако не искате да рискувате да се запече прекалено, но винаги може да сложите фолио :) отново. 


Поднасяме ястието с нещо свежо - магданоз или свежа мащерка и много вкусно хлебче за топене. сосът е толкова вкусен, че ще искате да си топнете цялата муцуна в него :)                                                                                                                        Не ми вярвате?                                                                                                                                                                      Aми опитайте :) 



п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...