С тези топли температури напоследък забравихме, че е зима. Обаче аз ще ви напомня да си хапвате вкусно хлебче, месце и руйно винце, винаги когато имате възможност, тъй като вирусите са навън и дебнат отвсякъде. Не е моментът да се тъним със салати, повярвайте ми. Дайте си поне още месец - два. Яжте месо, зеленчуци и плодове, вкусната и питателна храна още трябва да е на масата - картофи, лук, праз, месце, яйца и ако може - да е домашно или поне българско. Така например съм си обещала, колкото и да обичам да експериментирам с различни видове кухни, поне едно-две ястия в месеца да си традиционно български, ей така за да изкараме на баба точилката, на другата баба шарената сол и да знаем, че сме се насладили на някоя традиционна българска гозба.
Днешната се нарича Хайдушки калпак и представлява пълнено с българско пилешко месо от Лудогорско пиле домашно хлебче, като вътре ще намерите още гъбки, зеленчуци, а отгоре - щедро количество кашкавал. Разбира се, може да ползвате различни видове меса и зеленчуци, но аз сега ще ви покажа как го приготвих, как се изяде за минути, а дори не е никак малко. Виж само колко е дебела кората :)
Пълнената питка винаги ще е ястие което ще зарадва всеки на масата, тъй като има за всекиго по нещо - домашно хлебче, месце за който обича, или пък зеленчуци за тези, които наблягат на тях. И освен това е всичко в едно, та като сервираш на масата - слагаш само "калпака" и си готов. Всеки си къса парченце и премлясква лакомо.
И тъй като знам, че обичате да ви давам идеи какво да си приготвяте всяка седмица, ето го идеалното предложение за тази, а ако го направите - не пропускайте да ми изпратите снимки на пощата или в Инстаграм, които да споделя :) Ето и рецептата:
Необходими продукти за 26 см тава:
За тестото:
Около 500 г брашно
1/2 кубче мая
1 1/2 ч.л сол
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
30 мл олио
За плънката:
Около 800 г пилешко месо Лудогорско пиле
400 г гъби
200 г бекон
200 г кашкавал
2-3 глави лук
1 бр. зелена чушка
1 бр. червена чушка
1 бр. морков
Още:
олио, черен пипер, червен пипер, чубрица, шарена сол, магданоз
Започваме с приготвянето на тестото. За целта пресейте брашното и разтворете маята в леко затопленото мляко със захарта. След като маята се активизира ( шупне - стане на балончета), сложете поне две трети от брашното в купата на миксера ( ако ще месите с него) или пък в подходяща тавичка, ако е на ръка.
Направете кладенче и сложете в него шупналата мая. Започнете да месите тестото, добавяйки постепенно от олиото, останалото брашно и солта, докато тестото започне да се формира на топка и се отлепва от стените на съда от само себе си. (От години замесвам предимно с миксера, тъй като е много по-лесно да преценя дали да добавя още олио или брашно, тъй като лесно ги обира от стените на съда.)
След като получите хубаво, еластично тесто, което не лепне, сложете в намаслена с олио купа и оставете да втаса. Аз го правя в печката на 50 градуса, като го покривам с памучна кърпа или стреч фолио. През това време се захващаме с плънката.
За целта нарязваме бекона на средно големи парчета и гъбите на филийки.
Нарязваме още моркова и лука на кубчета, а чушките на полумесеци или по-дребни парчета - в зависимост как ги обичате.
В малко олио запържваме първо бекона, за да може да пусне от ароматната си мазнина, в която след няколко минути добавяме лука и морковите, а след като омекнат, добавяме гъбите и чушките. Аз не ги препържим, защото обичам да усещам всеки отделен вкус в ястието, пък и освен това после ще ги печем още веднъж.
След като всичко е готово, ги изваждаме от тигана в подходяща купичка.
В същата мазнина (ако е необходимо, добавете още), която е добре загрята добавете нарязаното на кубчета пилешко. Аз го обичам на по-малки парчета - става по-бързо, но пък трябва да внимавате да не изсъхне. Затова сложете в много загрята мазнина, докато хване хубав цвят от едната страна и разбърквайте. Овкусете с чревен, черен пипер и чубрица и след като е готова, но още сочно, добавете отново всички зеленчуци, разбърквайки всичко отново.
След като плънката е готова, махнете от котлона и е време да се захванем с оформяне на калпака. Аз използвах тавичка за торта с махащи се стени и размери 25-26 см.
Разделих тестото на две части - по-голяма и по-малка, като по-голямата разточваме на кора, от която изрязваме дъното на съда в кръг. Прехвърляме в тавата, а останалото тесто прибавяме към заделеното първоначално и оформяме от него три отделни фитила, които сплитаме на плитка, слагайки около стените на съда.
Ако тази част ви е трудна, може да го разточите отново и навиете на руло, да го нарежете на розички и пак да оформите "корона", която да бухне и да оформи кладенче за пълнене.
Оставете калпака на топло да бухне за още 15-20 минути, а след това напълнете с плънката, не се страхувайте да напъхате всичко - повярвайте ми, има място. Ако имате много сок в плънката, може да пълните с решетъчна лъжица, за да не прогизне кората отдолу.
Завършете с щедро количество рендосан кашкавал и глазирайте стените на питката с малко размито с мляко или вода яйца.
Печем в силно загрята фурна на 190 градуса с обухване, като ако ви се струва, че се запича твърде много по стените, не се притеснявайте да покриете с фолио. Тъй като ястието е почти готово, ви стига около половин час за да е излезе от фурната.
Отгоре може да поръсите още с шарена сол, магданоз или други благинки, в които ще искате да потопите пръстчета.
Всичко стана чудесно, само бих избрала друг кашкавал, тъй като моят, макар хубав и качествен, беше италиански и стегна много бързо. Което потвърждава моята теория - за български ястия - изберете български продукти :)
Не мога да ви кажа кое е по-вкусно, но мога да ви кажа, че всичко заедно е най-вкусно! Има ястия, които си заслужават да изчакаме с диетата и това е едно от тях :)
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Обичам пилешко, но като знам как го тъпчат с хормони, избягвам. Вие обработвате ли го предварително? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеНе, не го обработвам, но определено смятам, че от пилешкото на пазара, Лудогорско пиле е много добър избор. Поздрави!
ИзтриванеКолко време оставяш тестото да втаса във фурната и на предварително загрята на 50?
ОтговорИзтриванеЧестно казано не съм засичала, може би около 20-30 минутки му трябват да бухне двойно :)
ИзтриванеИзглежда толкова изкушаващо,Люси! Таман за моите гладници ще е идеалната вечеря! Благодаря за подробното описание!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада, Хриси :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеРазкошна рецепта! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :)
ИзтриванеБих го пробвала с удоволствие, но ще пробвам да го направя на индивидуални порции. Дали стъпките за печене на 4 малки съда ще са същите както при печене на 1 голям съд?
ОтговорИзтриванеДа, стъпките ще са същите, времето за печене просто по-малко :)
ИзтриванеСтрахотна идея.
ОтговорИзтриванеБлагодаря <3
ИзтриванеЛюси, благодаря за предложението. Ще го пробвам обезателно, само да отмине празника. Изглежда страхотно и нямам търпение да опитам и вкуса.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успех.
Благодаря, Краси! Ще се радвам да ти хареса и да споделиш впечатления :)
ИзтриванеБраво изглежда красиво и надявамсе много вкусно Благодаря.
ОтговорИзтриванеМного благодаря <3
Изтриване