четвъртък, 2 юли 2020 г.

Турска салата с моркови / Turkish Carrot Salad


Много се чудех какво да ви предложа тези дни, след като така и така сме на диета ( повечето от нас). След като гостувах на любимия ми Пловдив за един уикенд и опитвах къде каквото има, пак усетих приливна вълна на ентусиазъм и желание за готвене. Точно до леля ми има един турски ресторант, който отдавна се канех да посетя. Моята приятелка Марта все ме изкушава с вкусотиите, които е похапвала в Бурса, докато е живяла там и щом почне да ми описва рецептите, усещам как устата ми зейва едно такова жадно. Освен, че се насладих на чудесно пиде, дълго около метър и домашно кюнефе, мога да ви се похваля и с новата ми любима салата - турска салата с моркови и кисело мляко. 


Нещо като нашата млечна салата, но не съвсем. Ако и вие като мен имате поне килограм моркови в хладилника всеки ден, то тази салата ще ви хареса - толкова е свежа, разхлаждаща, но както и засища, така и е лека като цяло. Става много бързо и сега дори си похапвам от нея докато пиша тези редове: Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
4 ч.ч. рендосани моркови
200 г цедено ( или много гъсто) кисело мляко
1 с.л. майонеза ( по желание)
връзка копър
щепа орехи
1 ч.л. лимонов сок
3-4 скилидки чесън
зехтин/ олио
сол


Започваме като рендосваме морковите. В оригинал трябва да задушите морковите в малко сгорещен зехтин за 2-3 минути, докато водата се изпари и омекнат, но ако искате може да си ги ползвате и свежи.
Режем на ситно още чесъна, орехите, и около една трета от копъра - тези неща са на вкус така и така., може да сложите повече и по-малко. 


Смесваме ги в купа, като подправяме леко с щипка сол и лимоновия сок, за свежест.


Прибавяме киселото мляко ( и майонезата) и разбъркваме. 


Овкусяваме после с още зехтин или подправки, ако счетем, че има нужда и прибираме в хладилника, за да се охлади - най е вкусна така.


Наистина много лесна рецепта, която би трябвало да се сетя да си правя по-често, но защо ме грабна само в турския ресторант - и аз не знам. Убедена съм, че ще ви хареса и на вас, затова ако я опитате - не пропускайте да ми пишете и да ми кажете. 


Благодаря ви, че наминахте! Почерпете се! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 25 юни 2020 г.

Реване / Revani - Syrup Soaked Cake


Ударила ме е сладката вълна, признавам си! Това, че съм на диета хич не ми пречи да готвя всякакви вкусотии и благинки, стига да имам дъвка в устата докато готвя, не есе изкушавам да опитвам каквото и да е било :) Обаче пък околните около мен няма нужда да страдат заради мерака ми да сваля излишните кила, и гледам да ги глезя с каквото може сладичко. Днес например у дома предлагаме едно чудесно Реване. 


Не защото тази година баш си е за реване, а защото е много икономичен, супер лесен и вкусен десерт от детството, който е достатъчен за цялото семейство. Като повечето сиропрани десерти и този е най-вкусен изстуден, а доукрасите ли го с една снежна топка сладолед просто няма да съжалявате. 


За рецептите от едно време си се доверявам на маминия тефтер, и макар реването често да се прави и с грис, аз ви предлагам този вариант. Рецептата няма грешка и тъй като успях да я намеря и в нета тук, ще я сложа за да няма оплаквания, че съвпада с мамината.


 Необходими продукти:
6 яйца
1 ч.ч. захар ( 200 г) 
1 пак, бакпулвер (15 г)

За сиропа:
2 ч.ч. захар
3-4 ч.ч. вода
2 ванилии

Както винаги си приготвяме продуктите на масата преди да започна с правенето на рецептата. Първата стъпка е да направим сиропа, за да има време да изстине. 
Слагаме захарта и водата на котлона и ги кипваме, след което оставяме да ври още 7-8 минути и изключваме. Прибавяме ванилията и оставяме сиропа да изстине и да се сгъсти.


През това време разбиваме яйцата със захарта на крем около 5 минути.  


След това последователно преправяме пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията.


Изсипваме сладкиша в тавичка, която съвсем леко сме намазали с олио. Моята тава е с размери 28 см в диаметър.


Печем реването на 180 градуса, докато почервенее отгоре - около 30 минути.
Охлаждаме леко блата.


Не е нужно да изцяло изстинал, може да е все още топъл. Режем на подходящи за нас парчета и заливаме със захарния сироп.



Отгоре шприцоваме розички от сметана и поръсваме с ядки - орехи или шам-фъстък.




Оставате го хубаво да се изстуди в хладилника, преди да го сервирате и обезателно си оставете място в корема след вечеря, защото няма да ви стигне едно парче ;)



Дали заради всичките все по-изпипани, напудрени мини десерти, с десет пласта от нуга, и огледална глазура, с цена около 15 лева хапката, но в последните години все повече се връщам към точно тези супер простички на пръв поглед десерти, но безумно вкусни. Знам, че този десерт никога няма да остане в хладилника и да не се изяде, а е толкова икономичен, че на другия ден мога да направя пак. 
Споменах ли за топката сладолед? :)



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





вторник, 23 юни 2020 г.

Торта парфе " Сладолед от машина" / Cake Soft Serve Swirl


Funny Ice Gifs And Animations | gifopotamo.comГолям фен съм на простичките неща, може би защото така и така мисля и премислям всичко по сто пъти, та като има нещо да ми спести "мисленето" много добре ми  идва. Простичките рецепти са нещо, което не бива да подценяваме никога, защото не сложността на една рецепта допринася за нейната стойност и вкус, а честно казано желанието и апетитът ни да хапнем точно това.                                                                                                                                                                            Eто например, може да повдигнете вежди, но понякога предпочитам така наречения сладолед от машина, отколкото някой от от онези супер помпозно изглеждащите на топка. Много захарни ми идват, докато този от машина, дали заради носталгията по детството или друго, винаги ми е приятно да хапвам от креместата му текстура. За някои хора това не е много сладолед като сладолед, но за някои хора и чалгата е музика, така че аз предлагам да си гледам нашия интерес. 

Ако и в този случай съвпада, значи тази рецепта ще ви хареса, защото реших да направя торта, която да има текстурата и вкуса на сладолед от машина. В същото време е бърза и лесна за приготвяне, без печене, а също така може да се направи в диетичен вариант - без глутен, без захар и какво ли още не. Само заменете захарта с мед или друг подсладител, а бисквитения пласт с ядкова основа с фурми и готово.

 

Аз обаче ще ви "светна" първо за най-бързия вариант и ще оставя експериментите на вас и у дома. Не забравяйте да ми ги споделите, както на фейсбук страничката, така и в Инстаграм тук, като ме тагнете и отбележите със #сготвихслюси.

Вдъхновение намерих в тази рецепта, която промених леко, тъй като вместо плътната желирана основа, реших да заложа на пухкав мус. Предполагам, че охлаждането на тортата да ниски градуси със сигурност ще напомни още повече на горепосочения сладолед, затова ако съм ви привлякла вниманието, време е да си "запишаЙте" рецептата: 


Необходими продукти за форма 24-26 см: 
Около 200 г какаови бисквити
200 мл +2 с.л. прясно мляко
400 мл течна сметана за разбиване 
500 г кисело мляко
20 г какао ( може и повече) 
1 ч.ч пудра захар ( повече или по-малко, опитвайте на вкус) 
1 пак. желатин ( 10г)  +студена вода
100 г масло

Започваме като правим основата. Смиламе бисквитите на чопъра и към тях прибавяме разтопеното масло и около 2 с.л. прясно мляко. Разбъркваме добре и слагаме на дъното на форма с махащи се стени, като притискаме добре, за да се оформи стабилна основа.
Сместа стига и за форма 26 см, но аз я направих в 24 и затова е толкова голяма и пухкава. 

                   

Оставяме в хладилника да стегне, а през това време се заемаме с крема. 
Разбиваме сметаната на сняг, заедно с пудрата захар. След това прибавяме киселото мляко. 


През това време накисваме желатина в студена вода, както е написано на опаковката и загряваме останалото  прясното мляко. Прибавяме към него набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори напълно. 

                             

Оставяме го да се охлади на стайна температура и го прибавяме бъркайки с миксера, но постепенно към пухкавата смес от сметана и кисело мляко. Ако млякото е много топло, ще я втечни повече, но ако е хладко, ще запази пухкавостта си. 


След това отделяме половината, а към другата половина добавяме какаото и разбъркваме отново с миксера, докато се оцвети в кафяво.

                             

Изваждаме формата от хладилника и почваме да слагаме първо от бялата смес, а в нея изсипваме от кафявата, после същото количество от бялата в центъра и така, докато и двете свършат, образувайки кръгове един в друг. Тупвайте формата в масата  на няколко пъти, за да се разпредели по-лесно и да може да продължите да нанасяте смесите една в друга. 


Загладете отгоре или украсете като спирала с пластмасова шпатула за оформяне на тортен борд. 
Оставате да стегне в хладилника за 3-4 часа, а след това се насладете на едни чу десени, леки въздушни и много свежи парченца от това парфе. 


Тортата подлежи на толкаво много модериране, може да слагате заквасена сметана, маскарпоне, крема сирене, извара и каквото там решите. Идеална е за горещите летни вечери и да се заблажите, без да се притеснявате от калориите, тъй като е наистина  щадяща организма. Съветвам ви да си сложите захар на вкус и обезателно да опитвате крема, докато още го правите. Може да ползвате и друго  за подслаждане, но  съм сигурна, че крайният резултат ще бъде все така запомнящ се. 
Аз ви отрязвам по едно парче и почвам с трепет да чакам вашето включване. 


Седмицата е в разгара си и аз съм ви подготвила страхотни неща <3 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  





Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...