Голям фен съм на простичките неща, може би защото така и така мисля и премислям всичко по сто пъти, та като има нещо да ми спести "мисленето" много добре ми идва. Простичките рецепти са нещо, което не бива да подценяваме никога, защото не сложността на една рецепта допринася за нейната стойност и вкус, а честно казано желанието и апетитът ни да хапнем точно това. Eто например, може да повдигнете вежди, но понякога предпочитам така наречения сладолед от машина, отколкото някой от от онези супер помпозно изглеждащите на топка. Много захарни ми идват, докато този от машина, дали заради носталгията по детството или друго, винаги ми е приятно да хапвам от креместата му текстура. За някои хора това не е много сладолед като сладолед, но за някои хора и чалгата е музика, така че аз предлагам да си гледам нашия интерес.
Ако и в този случай съвпада, значи тази рецепта ще ви хареса, защото реших да направя торта, която да има текстурата и вкуса на сладолед от машина. В същото време е бърза и лесна за приготвяне, без печене, а също така може да се направи в диетичен вариант - без глутен, без захар и какво ли още не. Само заменете захарта с мед или друг подсладител, а бисквитения пласт с ядкова основа с фурми и готово.
Аз обаче ще ви "светна" първо за най-бързия вариант и ще оставя експериментите на вас и у дома. Не забравяйте да ми ги споделите, както на фейсбук страничката, така и в Инстаграм тук, като ме тагнете и отбележите със #сготвихслюси.
Вдъхновение намерих в тази рецепта, която промених леко, тъй като вместо плътната желирана основа, реших да заложа на пухкав мус. Предполагам, че охлаждането на тортата да ниски градуси със сигурност ще напомни още повече на горепосочения сладолед, затова ако съм ви привлякла вниманието, време е да си "запишаЙте" рецептата:
Необходими продукти за форма 24-26 см:
Около 200 г какаови бисквити
200 мл +2 с.л. прясно мляко
400 мл течна сметана за разбиване
500 г кисело мляко
20 г какао ( може и повече)
1 ч.ч пудра захар ( повече или по-малко, опитвайте на вкус)
1 пак. желатин ( 10г) +студена вода
100 г масло
Започваме като правим основата. Смиламе бисквитите на чопъра и към тях прибавяме разтопеното масло и около 2 с.л. прясно мляко. Разбъркваме добре и слагаме на дъното на форма с махащи се стени, като притискаме добре, за да се оформи стабилна основа.
Сместа стига и за форма 26 см, но аз я направих в 24 и затова е толкова голяма и пухкава.
Оставяме в хладилника да стегне, а през това време се заемаме с крема.
Разбиваме сметаната на сняг, заедно с пудрата захар. След това прибавяме киселото мляко.
През това време накисваме желатина в студена вода, както е написано на опаковката и загряваме останалото прясното мляко. Прибавяме към него набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори напълно.
Оставяме го да се охлади на стайна температура и го прибавяме бъркайки с миксера, но постепенно към пухкавата смес от сметана и кисело мляко. Ако млякото е много топло, ще я втечни повече, но ако е хладко, ще запази пухкавостта си.
След това отделяме половината, а към другата половина добавяме какаото и разбъркваме отново с миксера, докато се оцвети в кафяво.
Изваждаме формата от хладилника и почваме да слагаме първо от бялата смес, а в нея изсипваме от кафявата, после същото количество от бялата в центъра и така, докато и двете свършат, образувайки кръгове един в друг. Тупвайте формата в масата на няколко пъти, за да се разпредели по-лесно и да може да продължите да нанасяте смесите една в друга.
Загладете отгоре или украсете като спирала с пластмасова шпатула за оформяне на тортен борд.
Оставате да стегне в хладилника за 3-4 часа, а след това се насладете на едни чу десени, леки въздушни и много свежи парченца от това парфе.
Тортата подлежи на толкаво много модериране, може да слагате заквасена сметана, маскарпоне, крема сирене, извара и каквото там решите. Идеална е за горещите летни вечери и да се заблажите, без да се притеснявате от калориите, тъй като е наистина щадяща организма. Съветвам ви да си сложите захар на вкус и обезателно да опитвате крема, докато още го правите. Може да ползвате и друго за подслаждане, но съм сигурна, че крайният резултат ще бъде все така запомнящ се.
Аз ви отрязвам по едно парче и почвам с трепет да чакам вашето включване.
Седмицата е в разгара си и аз съм ви подготвила страхотни неща <3
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
А може ли вместо желатин да се сложи масло като стягащ елемент. Не сме почитатели на желатина.. 🤔🍰
ОтговорИзтриванеНе бих препоръчала, тъй като няма да е така въздушен, но може да направите моя чийзкейк без желатин ( вижте в блога, в дясната лента ) и просто да го направите в два цвята :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Стархотна рецепта и лесна за изпълнение, както така и вкусна за цялото семейство! Продължавай все така да ни радваш със твоите вкусотии!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за милите думи, Фати <3 Прегръдки!
ИзтриванеБез желатин, дали ще се получи?
ОтговорИзтриванеМоже да опитате с цедено кисело мляко :)
ИзтриванеКакто винаги красиво и със сигурност вкусно.В понеделник имаме гости и точно умувах какъв да е десерта-ето то!Благодаря,Люси!Хубав ден ❤
ОтговорИзтриванеМного благодаря за думите! Надявам се да се хареса от всички :)
ИзтриванеКиселото го сменям с заквасена сметана, без проблем така ли да разбирам 🙂🙂🙂 Благодаря за рецептата ❣️❣️🙏
ОтговорИзтриванеЗдравейте, просто може да правите замени с цедено мляко, кисело, заквасена сметана, щом се желира , няма да има значение :)
ИзтриванеЗдравей, Люси, пишеш, че след желатин прибавяш останалото прясно мляко, колко мл е то, и може ли да се ползва сладкарска сметана. Благодаря предварително, предстои да се "пробвам" с нея!
ОтговорИзтриванеЗдравей, непознат. То е 200 мл ( написано е продуктите), освен двете супени лъжици в "блата". Сметаната си има отделно и според мен е добре да имате течен елемент, за да не бухне твърде много. Поздрави!
ИзтриванеПривет, душичке!
ОтговорИзтриванеИмам едно запитване.
Мислиш ли, че с агар-агар ще може да се замени желатина?
Само веднъж съм използвал и не съм сигурен дали ще се получи.
Винаги гледам да си намирам лесни заместители на продукти като този по принцип...
Просто хвърляш 2 лъжици и бъркаш (мъжка му работа). :Д
Благодаря ти за успокояващите неща, които ни предлагаш. Удоволствие е да се занимава човек.
Много ти благодаря за димите, душичка ;) не виждам защо да не стане и с агар-агар, ще стане разбира се. Усмивки!
ИзтриванеНаправих тортата по повод рождения ден на свекър ми и получих похвала "пред строя" от цялата фамилия. Люси, благодаря ти за лесно изпълнимите и вкусни рецепти! Поздрави
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за това, че намина и ми остави коментар, Теди! поздрави и похвали и от мен :)
ИзтриванеЩе се прави това, няма как, само да му дойде реда1
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви тогава, Весе :)
ИзтриванеЛюска тъй като ми стана доста рядък крема ако сложа оже малко желатин
ОтговорИзтриванеСпоред мен пак ще стегне, просто няма да е толкова като мус, а като парфе :)
ИзтриванеЗдравей, Люси!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна, но явно аз някъде греша с крема. Вече втори път я правя и ставя рядък още като добавя киселото мляко. А след като добавя и прясното с желатина, става откровено течен. Какъв може да е проблема? Ти каква сметана използваш?
Здравей, Бранка. каква сметана използваш? Растителната сметана държи по-стабилно като цяло, а важно е и да е много твърдо разбита, за да може след всичко прибавено да остане пухкава. Опитай се другия път да добавиш разбитата на твърд сняг сметана към тази течна смес, след като вече е наистина изстинала и разбърквай на ръка с телена бъркалка. Така вече ще се инкорпорира пухкавата сметаната по-лесно. Поздрави!
ИзтриванеЛюси, благодаря за отговора! Аз използвах животинска сметана, тъй като мислех, че с нея вкуса на тортата ще бъде по-добър. Другият път ще пробвам с растителна. Иначе тортата стегна и пак се получи вкусна и креместа. Не оцеля дълго :)
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Бранка, аз смятам, че при мен пухкавостта е за сметка на вкуса. бих избрала твоя вариант пред моя :) да не съжаляваш. Весели празници!
Изтриване