Както винаги, и този път започвам с празничните рецепти малко по-рано, за да може, който им се нагледа, да има време да ги приготви. Днешното ми предложение е за една много вкусна питка със зеленчуци, която можете да поднесете на Цветница. У дома това е двоен празник, тъй като и двете ми майки носят имена на цветя. :) И тъй като сме в пости, реших да направя питката в постен вариант, но това далеч не е задължително.
В питката се редуват три реда топящи се в устата зеленчуци - печени чушки, гриловани тиквички и осолени гъби - печурки.
Ако решите да прибавите месце обаче, ви предлагам да замените гъбите с малко хубава шунка. Така питката няма да стане тежка, а и вкусовете ще се съчетаят идеално :) И тъй като следващата рецепта вече се задава на хоризонта (очаквайте я тези дни), няма да се бавя, а преминавам към списъка с необходимите продукти:
250 мл хладка вода (прясно мляко)
1/2 кубче мая
80 мл зехтин
1 ч.л. захар
1 яйце*
450 г брашно ( + още за доомесване на тестото)
2 бр тиквички
8-9 бр печени чушки
200 г гъби
черен пипер
сол
*пропуска се за постна
Приготвяме тестото, като в купичка слагаме леко затоплената водичка, маята, захарта и 1-2 с.л. от брашното. Разбъркваме (най-добре с ръка) всичко и оставяме на топло да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Прибавяме яйцето, зехтина, малко черен пипер и щипка сол.
След това прибавяме шупнатата мая и бъркайки, постепенно интегрираме всички продукти. Пресявайки постепенно допълнително брашно, се опитваме да оформим средно меко тесто. Прехвърляме в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за около час.
През това време се заемете със зеленчуците. Нарежете тиквичките на ленти и ги гриловайте на грил тиган.
Направете същото и с гъбите. Обелете печените чушки и оставете да се отцедят.
След като тестото се набухне достатъчно (виж снимката), го изсипваме върху леко набрашнена повърхност.
Разделяме го на пет равни части.
Взимаме една част и я разточваме на кръг с размерите на тавичката, в която ще печем. Моята бе 25 см в диаметър. Поставяме кръгчето тесто, а отгоре разпределяме печените чушки. Подправяме със сол и малко зехтин (по желание).
След това следва отново лист от тестото и гъбите.
Последният пласт тесто е придружено от грилованите тиквички. Ако не сте ги овкусили предварително, не пропускайте да го направите при реденето на зеленчуците, за да не се окажете с безвкусна питка :)
Покриваме с още един пласт от тестото и правим ето такива дълбоки разрези до дъното на тавичката.
Обръщаме навън получените триъгълничета, а в центъра поставяме последната топка от тестото.
Оставяме питката на топло да втаса и да удвои обема си. Моята успя да запълни цялата тавичка. Намажете я леко със зехтин (или жълтък) и я пъхнете да се пече в предварително загрята на около 200 градуса фурна.
Питката е толкова вкусна и като нищо може да бъде единственото ястие на масата и за закуска, обяд и вечеря!
И тъй като в следващите дни ще ви засипя с предложения за Великден, ще използвам възможността да честитя именния ден на всички празнуващи на Цветница! Да бъдат винаги живи и здрави и благословени с цветно бъдеще!
Весел празник и
....Добър апетит! :)