сряда, 25 март 2015 г.

Нашата най-любима и лесна рецепта за печен лаврак с картофи / Baked Sea Bass With Potatoes


Днес е Благовещение и прекрасен повод да имаме сладък ден! Като за начало е хубаво да започнем деня си с нещо сладичко, което може да бъде дори лъжичка мед или в моя случай тези домашни сладки. Денят става още по-благ от традицията, че на този ден не трябва да се работи нищо. Nothing. Nаdа! Niente! 

Така че, ако шефът ви хвърля злобни белтъци, че не се скъсвате от работа днес, кажете му, че "имате причини, свързани с религията". В днешно време нямат право да ви санкционират по този начин, тъй като е дискриминация! :) 
И така, след като установихме една-две приятни традиции за днешния ден, скачам на трета, с която е свързана и днешната ми рецепта. 


На Благовец на трапезата освен десерт трябва да присъства и риба и затова аз ви предлагам точно това! Невероятно лесна, но пък безумно вкусна рецепта за лаврак на фурна, полегнала върху легло от картофи :) Вие можете да изберете и друга риба, но не можем да пренебрегнем прекрасния и свеж вкус на лаврака :)
Преди да премина към рецептата, искам да използвам възможността да честитя имения ден на леля ми Блага, която пък вчера имаше рожден ден. (Това моментално говори за факта, че е зодия овен, което превръща името й в невероятен израз на ирония, предвид характера й, който е всичко друго, но не и благ. :) Но като за всяка друга "люта македонка" това е по-скоро комплимент, затова и пожелавам още дълги години да успява да постига своето с чест и достойнство! )


И така, ето я и самата рецепта, като за начало - необходимите продукти:
2 бр. риба лаврак (около 600 г)
2 бр. големи картофа
1-2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
1/2 връзка копър
черен пипер
1/2 лимон
1/2 лайм
сол
зехтин / олио

В тавичка слагаме малко зехтин/ олио и покриваме дъното с нарязаните на чипс, осолени картофи. Овкусяваме с още малко зехтин.


Поставяме отгоре почистената и осолена отвътре и отвън риба. Във всяка от тях поставяме половината от копъра и няколко резена от лимона и лайма. Украсяваме с цитрусите и рибата. :)


Завършваме с нарязаната чушка, нарязания на ситно / пресован чесън и подправките.



Пъхаме във фурната и печем на силна фурна - 200-220 градуса.


За около половин час ще имате удоволствието да се насладите на една наистина апетитна рибка, гарнирана с хрупкави картофки :)


И накрая - Честит празник на всички именици! Бъдете живи и здрави! 





22 коментара:

  1. Лаврака е чудесна риба Люси, много крехка и вкусна, но за съжаление и скъпичка.И т.к. баща ми е върл почитател на всякакви пресни и вкусни риби, твоята рецепта особено днес на този прекрасен празник много ще му допадне.Честито Благовещение и Честит имен ден на леля ти Блага.Да ти е жива и здрава !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, елена! За милия коментар и за пожеланията! Наистина е малко "соленичка" в цената, но пък все по-често се намира прясна риба на промоция в големите магазини! Благодаря ти,че се отби при мен! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Разкошно, тематично свежо, колоритно и много апетитно предложение, Люси!
    Поздравления и благодаря за чудесната идея,
    а специално днес с честито Благовещение - хубав и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Дианка! Честит празник и на теб и много блага пролет!

      Изтриване
  3. Честито Благовещение, мила Люси! Здрави и благословени да сте! Рибата е неописуемо вкусна, но не мога да не отбележа сервиза - невероятен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Винаги ми е благо, когато идваш на гости :) Прегръдка!

      Изтриване
  4. Абе дете ... обичам да те чета, а пък да не говорим за снимките ти :) Наслада от всякъде!
    Добре ти е полегнал лаврака върху леглото от картофи :) Ама много добре ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, много ти благодаря : ) Ами разбира се, че ще полегне. ням ада се мори, я! :) Усмивки от мен за теб!

      Изтриване
  5. Аз по-апетитни рибни снимки скоро не бях виждала! Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. За втори път правя лаврака по-тази рецепта и става наистина като на снимката, да не говорим за вкус, единственото което добавям от мен е един цитрусов дресинг отделно който много му върви на лаврака.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделените отзиви, Анонимен! Радвам се, че ви харесва! Поздрави!

      Изтриване
  7. Прекрасна рецепта, за втори път я правя, неповторимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се :) Благодаря, че остави отзиви тук! Поздрави!

      Изтриване
  8. Прекрасна рецепа ! страшен вкус.
    малко което промених е няколко капки бяло вино

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за помощта,Люси!Трябваше да реагирам бързо и помолих другарчето да рови в нета и докладва. Само като чух"Има тука едно Люси......",направо включих фурната без повече да мисля.Много вкусно и красиво ни се получи.Семейството ни те поздравява!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Вили ( и другарче :)) Да ви е сладко! Поздрави сърдечни от мен!

      Изтриване
  10. Тази вечер направих рецептата точно както е описано и се получи страхотно 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви. Много ме радват! Поздрави, Мария!

      Изтриване
  11. Когато се сложат картофките и рибката В тавичката се сипва и вода да облее картофките иначе ще Загорят ма казвайте ги тези работи не заблуждавайте хората

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако съм сложила вода, ще кажа! Както вижадте аз нямам такъв проблем, затова и са нарязани на много тънко. Заблуждение в случая няма - само остър коментар от ваша страна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...