Много съм щастлива, че мога да споделя с вас тази торта! Все по-честичко се опитвам да създавам нови рецепти, и съм изключително радостна, когато получават толкова високи оценки. Самата аз не вярвах, че тортата ще се получи тоооолкова вкусна, но когато един час по-късно телефонът зазвъня с очакваните от мен ревюта, "гледах и не вярвах на ушите си" :)
Сега сигурно много от вас ще ги хване яд, че не живеят наблизо, защото общо взето, когато правя торта, винаги я раздавам. Колкото и да обичам да готвя, не мога да си позволя да стана олифант от яденето на толкова десерти, и винаги бързам да ги раздам, за да не се тъпча всеки път след дългите, романтични разходки до... хладилника! :)
Та както казвах, всеки, който беше опитал тортата, ми се обади да ми каже, че това е страхотна торта, която не е опитвал преди. Толкова е различна и вкусна и кога ще я направя пак. Може би ще си кажете "То така ще ти каже всеки, на който раздваш безплатна храна", но ще се учудите, че не е така. Толкова съм ги навикнала, че просто си идват насам с канчетата и кутийките и вече трябва да сътворя нещо наистина специално за да ги изумя! Е, явно този път уцелих в десятката!
Не веднъж съм казвала, че един от най-големите ми критици е собствената ми майка, която колкото и да ме обича и хвали, никога няма да ми спести забележка, ако има за какво. Тя се влюби в тази торта, което ми даде още повече смелост да експериментирам и създавам все повече нови рецепти и занапред.
През май месец започват честванията на розата в България и реших, че е идеално време да сътворя тази торта, която така или иначе ми се въртеше в главата от доста време. Разбира се, точно тези красиви цветя са и звездата в този сладкиш, като можете да ги усетите в красивите захаросани листенца в украсата, в прекрасния вкус на сладкото от рози, както и обогатения с малко розова вода нежен крем.
Но да премина направо към рецептата, а след това подробно ще ви опиша всяка стъпка от приготвянето на тази прекрасна и много романтична торта!
За блатовете:
рецептата от
тук
За крема:
300 мл прясно краве мляко
1 яйце
1/2 ч.ч захар *
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
2 с.л розова вода
За сиропиране:
150 мл прясно краве мляко (подсладено с малко захар)
Още:
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване
бурканче сладко от рози
захаросани розови листенца
*ч.ч.= 200 мл
Започвам с малко обяснение как да направите украсата от захаросаните розови листенца. За целта подберете свежи розови листенца. Най-добре е да сте сигурни, че са от био-градина, за да не са пръскани с химикали.
В купичка размийте леко един белтък с малко вода. След това потопете четка за рисуване в течността, като с нея намокряте хубаво всяко розово листенце и от двете страни.
Оваляйте след това в кристална захар и оставете да изсъхнат хубаво. Аз ги наредих върху хартия за печене и ги оставих да изсъхнат на стайна температура. Този процес може да отнеме малко време, така че можете да ги приготвите ден по-рано.
Друг важен елемент е да си набавите сладко от рози. Аз си купих такова, когато бях в Мелник преди няколко месеца, но съм сигурна, че може да се намери на много места. Не съм написала количеството на сладкото, тъй като зависи от индивидуалния вкус. При мен отиде едно цяло малко бурканче....толкова неустоим вкус и цвят!
Започваме приготвянето на тортата, като разбиваме сместа за блатовете. Блатовете са от рецептата за торта "Теменужка", като там са написани количествата за един блат. Тук използвах два блата, тоест двойна доза. Пекох в тавички с диаметър 20 сантиметра за около 30 минути на температура от 160 градуса.
Изпечените блатове оставяме да се охладят и разрязваме напречно, така че да получим общо четири по-тънки блата.
Докато блатовете изстиват се заех с направата на крема. Сложих на котлона да заври млякото с розовата вода, като през това време в купа разбих яйцето със захарта, а след това и брашното.
Когато млякото заври, започнах да прибавям тази смес на тънка струйка, като същевременно се бърка непрекъснато с миксера, за да се избегне образуването на бучки. Накрая добавяме и ванилията. Тук можете да решите да добавите и повече розова вода, но според мен сладкото дава достатъчно от търсения от мен вкус.
За по-бързото изстиване на крема използвам един трик, който научих от един от любимите си сладкари - Рудолф ван Веен. Топлият крем се изсипва върху измит с ледена вода метален поднос, а отгоре се покрива с фолио за свежо съхранение. Последното премахва възможността от образуването на коричка в крема.
Преди да преминем към сглобяването на тортата ни остава само да разбием сметаната и сме готови!
Сглобяването на тортата: Започваме като сиропираме блатовете с леко затоплено, подсладено (с малко захар или мед) мляко.
След това нанасяме част от сладкото по блата:
Върху сладкото разпределяме половината от крема и слагаме втория блат. Напояваме блата, слагаме сладко, но този път нанасяме сметаната. Слагаме следващия блат, като го напояваме, мажем със сладко и разпределяме останалата част от крема. Поставяме и последния блат, който също можем леко да напоим по желание :)
Тук искам да уточня, че не сложих цялата разбита сметана, а някъде около 70 процента, като оставих останалата част за измазване на тортата. Реших, че ще е по-ефектно, ако добавя няколко капки розова боя, за да стане още по-сладурско :) Това разбира се не е необходимо и затова не съм описала боята в продуктите!
Остава ни само да доукрасим тортата с готовите розови листенца, като използвам въображението си и създадем желаната от нас "розова картина "
Когато листенцата изсъхнат, остава невероятният блясък от белтъка, което им придава прекрасен вид на сатен,
а красотата от отблясъците върху кристалната захар така и не успях да я заснема така, както наистина беше...а именно, неотразима!
Тук е и критичният момент, който налага тортата да се постави в хладилник за няколко часа. Но сърце любопитно не трае и трябваше да я разрежа, колкото се може по-скоро.
Знаех, че кремът няма да е стегнал и няма да е "перфектна" за снимките, но пък има нещо мнооого апетитно в сочните и пълни с крем торти, който, за разлика от друг път, исках да заснема веднага :)