сряда, 24 април 2013 г.

Ароматна канелено-шоколадова плитка / Cinnamon Chocolate bread

 

С наближаването на Великден започваме да се оглеждаме за нови и интригуващи начини за оформянето на козунака. Все пак кой обича еднообразието :) Точно затова сега ще ви запозная с една много лесна и бърза рецепта, която, освен че ще ви накара набързо да си набавите необходимите продукти, най-вероятно ще ви даде и нова идея за оформянето на тазгодишните козунаци.

Реших да приготвя тази канелено-шоколадова плитка за пръв път преди около седмица, затова и я направих с обикновено тесто. Сигурна съм обаче, че с козуначено ще стане още по-вкусно, и точно затова ще избера тази визия за великденския сладкиш. Направих върховната глупост да не си запиша точните количества, затова и сега ви давам приблизителното количество захар, тъй като не си спомням колко точно отиде. Все пак отделих малко от чаената чаша за да поръся отгоре. Въпреки това съм сигурна, че няма как да сбъркате, тъй като захарта е повече на вкус и е добре да направите пълнежа според него.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто 
200 гр меко масло (може и с маргарин 50/50)
150-200 гр захар
2 с.л. наситено какао
1 с.л. канела (равна)
2 шепи счукани орехи
2 шепи шоколадови копчета

Започваме, като разточваме тестото на голям правоъгълник. През това време сме смесили в купа мекото масло, какаото, захарта и канелата. Сместа трябва да е лека пухкава. (Опитайте я и подправете на вкус с повече или по-малко захар и канела.)
Намажете сместа равномерно по цялото тесто. След това поръсете орехите и шоколадовите топчета.

Започнете да навивате на руло. След това вземете ножа и разрежете рулото по дължина, както виждате на картинката отгоре. Сега вземете двете половини и ги преплетете една върху друга, като накрая свържете плитката в двата й края ето така:



Поръсете с още малко захар и печете в силно загрята фурна до готовност.



Ароматите, които ще се разнесат при печенето в кухнята са просто неустоими.


9 коментара:

  1. Страхотно както винаги!!!

    ОтговорИзтриване
  2. A dali ste stane s buter testo, bez da polzvame maslo?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, разбира се, че ще се получи, но ще бъде съвсем различен вкуса и доста по-малък на обем. Аз лично препоръчвам да се използва хлебно тесто. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравей,Люси!Много ми хареса плънката на козунака с шоколадов ганаш.дали ще се получи и този сладкиш с такава плънка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,мисля, че може да стане :) Поздрави, Жане ;)

      Изтриване
  4. Благодаря,Люси!Имам и още един въпрос.С кувертюр от Лидл,ще се получи ли добре ганаша?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!
    За първи път попаднах на една ваша рецепта преди няколко години, и признавам си от тогава не бях поглеждала блога Ви ... досега. :) Определено мога да кажа, че съм пропуснала. :)
    Имате страхотни кулинарни предложения, а снимките са невероятни!
    Бих искала да попитам на колко градуса печете този венец? А бихте ли препоръчали с кое по-точно козуначено тесто да се направи? Благодаря предварително!
    Поздрави! Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Елена и благодаря, че се отбиваш отново. Много неща са се променили от 2013-та, когато пуснах тази рецепта, но ми е винаги интересно, когато някой съживи и някоя по-стара рецепта. Благодаря за думите ти , а що се касае козуначеното тесто - става въпрос да използваш твоя любима рецепта. Ако нямаш такава, този понеделник ще пусна ЪПДЕЙТ на тази рецепта с рецепта и за тестото, така че ще може да се възползваш. Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...