вторник, 8 октомври 2013 г.

Хелоуин - Рецептите / Halloween - The Recipes



"This is Halloween, This is halloween" - това е музиката от мюзикъла "Nightmare Before Christmas", която се носи из главата ми днес. Защото ще пиша за Хелоуин - ОТНОВО :)!!!! Този път обаче съм посветила публикацията си на рецептите за празника. Както вече съм ви разказвала, обожавам този празник и няма да позволя на нищо да застане между нас :)

В своите публикации за празника: Halloween - Част Първа, Halloween - Част втораHalloween - гримът (Част първа), Halloween - гримът (част втора)
Halloween - Част Първа / Halloween - Part One
вече съм говорила почти за всичко, освен за рецептите! А това е най-обширната тема, която може би ще напиша в блога си досега. Но нека да ви разкажа една интересна историйка: 

Преди близко година, когато стартирах своя блог, първите ми публикации бяха именно за този празник, тъй като беше ноември и реших да споделя какво съм сътворила. Тогава реших, че няма смисъл да пускам толкова късно рецептите, а ще си подготвя статията с тях за следващата година (тоест сега). И през цялото време си мисля, че си имам една почти готова публикация която ме чака. Да, ама не съвсем! Когато отворих публикацията си сега, бях ето така:


Размазани, нефокусирани снимки, недобре поднесена храна и въобще някакъв ужасТ!!! (което донякъде би било подходящо за празника, но ...не можах да го допусна). От една страна си дадох сметка, колко много съм се усъвършенствала за една година, от друга обаче - си отворих много работа, докато пресъздам всичко отначало и направя повторни снимки.



Може да ви се стори малко пресилено, но за пример ще ви дам това: Ето я боядисаната със зелена хранителна боя млечна салата.


То вярно, че ако не Хелоуин не сервираш нещо разшлякано, няма кога, но все пак трябвало е да вложа повече старание при поднасянето. Ето защо ви предлагам този вариант:

Изберете салата по желание и напълнете с нея издълбани портокали под формата на тиквени фенери. Самата салата може да бъде просто боядисана със зелена боя млечна салата (както съм направила по-горе) или друг вид.
Всъщност е много лесно да оформяте салатите за Хелоуин, тъй като ви трябват само очи. Всяка храна, която ви гледа, си е Creepy! Ето така например:

 

  




А тук съм използвала разполовена зелка за мозък, в който втъкнах два бонбона - очи :)


Но да се върнем към торта "Къщата на духовете", която ви представих в публикацията си Halloween - част втора. Тя представлява огромна меденка, която съм украсила с разтопен шоколад. Изрязаните прозорци са запълнени с натрошени бонбони за смучене, които при печенето се стопяват и стават на стъкло. Зад тях можете да поставите фигурки от картон на призраци и свещ, така че да се вижда така.


Паячетата отпред са от кръгли бисквити със солети с шоколад и залепени очички от бели бонбонки. Къщичката може да се закрепи самостоятелно или да се втъкне в торта, както съм направила аз. 
Ето я рецептата за тесто за меденки (отново от книгата на мама):
500 гр брашно
6 с.л. мед
1.ч.ч.пудра захар 
1/2 пак.канела
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло

От продуктите се омесва леко лепкаво тесто. С намазнени ръце се оформят топчета за меденки. Ако искате да изрежете различни формички (като къщата например), ще трябва да добавите още брашно и да направите по-твърдо тесто, което да може да се разточва.

Ако решите да направите само обикновени меденки, можете да ги облечете във фондан или да ги изрисувате. Но аз ви препоръчвам тази рецепта за Тиквени сладки. След щателно претърсване за подобна рецепта в интернет, намерих няколко ( най-вече тази на Дими) , които събрах в една. Получиха се прекрасни и много вкусни сладки с вкус на тиква.



Ето и необходимите продукти за Тиквени сладки:
300 гр брашно
125 гр захар
1 бр ванилия
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. масло
оранжева хранителна боя
1 ч.л. канела
1.ч. индийско орехче
1/2 ч.л млян джинджифил

В купа смесваме първо сухите продукти - пресятото брашно, бакпулвер, подправки и захарта. Към тях прибавяме пюрето, маслото и боята и разбъркваме. Получава се средно гъсто тесто, като за меденки, което леко лепне.
Намажете ръцете си с мазнина, откъсвайте от тестото и оформете топчета с големината на орех, редете в застлана с хартия за печене тава. Аз реших с помощта на нож да оформя резки по повърхността на сладките, за да приличат повече на малки тиквички.


Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. В рецептата на Дими се препоръчва да печете първо на долен, а след това и на горен реотан. Аз обаче нямах такава опция и просто пекох сладките с парче фолио отгоре, докато се запекат отдолу. Така избягваме възможността да покафенеят много отгоре, което ще развали цялостният оранжев вид :) Накрая украсих с малко черна хранителна боя ето така:

Оставаме на сладка вълна със следващите ми две предложения, много лесни и бързи, защото ще използваме готови блатове за торта. Можете да приготвите и домашни, но аз препоръчвам готовите в случая.

С тях през първата година оформих тази торта скелет. Използвах шаблон от интернет, изрязах блатовете по него (залепих ги с крем по желание) и украсих с разтопен кафяв и бял шоколад. Отново лоша снимка :(



От останалите парчета оформих сладки "ковчези", чиято снимка е брутална и затова я пропускам. Ето ги обаче с нови снимки.
 
 

Тяхната направа ще пусна в отделен пост стъпка по стъпка, така че да видите целия работен процес.

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.



Преминаваме към солените ястия със следващите ми предложения : предястие "Гробище", Пълнена печена тиква с червена леща и царевица и разбира се най-любимото на всички "Бавно печена "човешка" плешка " :)

За "гробището" ще ни трябват:
7-8 бр. домашно приготвени кракери
250 гр кайма
консерва боб
1 бр. кренвирш
1 бр.голяма глава лук
2-3бр. чушки
черен пипер
лют пипер
сол

Запържваме в малко олио нарязания на лентички лук (така по-късното ще прилича на прозрачни червеи), докато стане прозрачен. Добавяме каймата и продължаваме да пържим, докато се позапържи. Добавяме нарязаните чушки и нарязаните на ленти кренвирши. Разбъркваме още малко и накрая добавяме доматеното пюре и подправките. Изсипваме в подходящ съд и украсяваме кракерите.


За кракерите ни трябват:
1 ч.ч. брашно (плюс още за разточването)
25 мл зехтин / олио
1 ч.л. бакпулвер
вода за замесването на меко тесто
сол и черен пипер  на вкус

От изброените продукти омесваме меко тесто и  оставяме да почине 15 минути. След това разточваме тестото и изрязваме желаните от нас формички. Аз направих ето такива:


Кракерите печем до порозовяване в предварително загрята фурна на 150 гр. След като наредите кракерите върху хартията за печене е хубаво леко да ги надупчим с вилица, за да не се надигат неравномерно. 
Можете да използвате и друга моя рецепта за соленки с кашкавал и семки, която използвах за оформянето на "духчета" и "вещерски пръсти" :


Пръстите можете да оцветите със зелена сладкарска боя, като за нокти ползвайте различни видове семки.  В случая се спрях на бадеми, слепени с малко лютеница.

Следващата рецепта е много есенна и вкусна, а тя е Пълнена тиква с червена леща. Истинското и име е Карбонада ен сапайо и рецептата е от сп. Good Food, брой 49, 2011 година. Традиционно аржентинско ястие, което всички у дома обикнаха.

Необходими продукти:
1 бр. средно голяма тиква
50 гр разтопено масло

За задушеното:
1.с.л. семена кориандър
1 1/2 с.л. семена кимион
2 сухи червени чушки
2 глави червен лук
2 червени чушки
5 скилидки чесън
2 моркова
3 картофа
1 ч.ч. доматено пюре
250 гр червена леща
2-3 кочана сварена царевица
4 стръка магданоз

Започваме като отрязваме капака на тиквата и я почистваме хубаво. Намазваме я с маслото и я пъхаме да се позапече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Отвътре трябва да е мека, но отвън все още твърда.

През това време в сух тиган запържваме семената кориандър и кимион, докато пуснат ароматите си. Прибавете и накъсаните люти чушки и запържете още малко. Прехвърлете всичко в хаванче, и след като изстинат ги счукайте на ситно.

В голяма тенджера запържете нарязания на ситно лук, чушките на ивици и чесъна, докато омекнат. Поръсете ги с подправките, разбъркайте и добавете нарязаните на по-едри парченца моркови,  картофи, доматите, лещата* и около 1,5л. вода. След като заври, намалете огъня и оставете да къкри още 25 мин., докато картофите се сварят. (Макар и по оригинална рецепта да е така, бих искала да вмъкна уточнение. Червената леща става много бързо и има вероятност да стане на каша, докато се сварят останалите зеленчуци. ето защо препоръчвам да се сложи впоследствие, след като станат готови картофите.) 

След като всичко е готово прибавяме кочаните сварена царевица и нарязания магданоз, разбъркваме и прехвърляме всичко в тиквата.

Следващата рецепта е за "Бавно печено "човешко" месо" :) 



Това е може би най-любимата рецепта на всички, които са стъпвали у дома. Това месо се разпада в ръцете, толкова е крехко, а това се дължи именно на бавното печене. Американците го наричат още "Pulled pork". 
В случая разбира се, ако не сте разфасовали някой, който ви дразни отдавна, ви препоръчвам да използвате свинско месо. Ето и рецептата:


Необходими продукти:
около килограм свинска плешка
1бр. лимон
олио
сол

Плешката се запържва в олио, докато има хубава равномерна коричка от всички страни. Месото се поставя в подходящ съд за печене. Изстисква се един лимон върху него и хубаво се намазва със сол!!!
В мазнината за пържене наливаме няколко чаши топла вода, оставяме леко да заври и изсипваме водата при месото. Обличаме тавичката във фолио и оставяме месото да заври на силна фурна.(220 градуса) 
След като заври намаляваме температурата на 150-170 градуса (в зависимост от печката, слаба фурна, колкото леко да къкри) и печем така още час и половина - два. След това махаме фолиото и печем още час без фолио. 
После можем пак да сложим фолио и да го печем още малко. Важното е да внимаваме да не се изсуши, когато е без фолио. Хубаво е накрая водата да е извряла и да е останал от този супер тъмен солен лимонов сос, с който се маже самото месо накрая. А месото трябва да е станало толкова крехко, че да се разпада.

Ако все пак искате да спретнете нещо набързо, спрете се на варианта  "Страшна пица". Рецептите за пици са многобройни, пък можете да развихрите истински въображението си относно визията на пицата: 



И накрая да завършим отново с нещо сладко (от старата галерия за съжаление :( ). Чудовищна торта, като основата е отново познатата и любима "Лесна шоколадова торта".


Този път я бях направила на четири малки блата и ето я в разрез:


Ако рецептите са ви харесали сега, чакайте да видите какво съм приготвила за тазгодишния Хелоуин. :) Още тези дни ще ви кажа как да си приготвите този вкусен макаронен мозък. Рецептата и ръководството тук:


понеделник, 7 октомври 2013 г.

Грим: Halloween (Част втора)

 

Започна месецът на Хелоуийн, защото кой слага украса в цялата къща само за един ден :) И така месец октомври минава у дома под зодиакалния знак на вампира и разбира се с албума на Type O Negative - October Rust. И не само той де :)


Не веднъж съм споменавала за това колко много обичам този празник и не се интересувам от изказвания от рода на "той не е български" и т.н. Обичам всичко, което прави малки и големи да се усмихват, да прекарват време със семейството си и разбира се да творят. А Хелоуийн определено е празник, който ви дава голяма свобода да се развихрите във всички сфери - кулинария, декорация, че дори и грим и костюми.  Още една от моите страсти - специалните ефекти и театралния грим.



Но и аз, като повечето хора, нямам от конкретната спец-козметика, и разчитам на всичко, което се намери у дома. В интернет можете да намерите страшно много варианти да създадете боички, бяла основа за грим и други от различни хранителни продукти. Аз използвам събраните през годините различни видове гримове. Дори стара очна линия може да се използва като писец за рисуване по лицето, така че почти нищо не е за изхвърляне.



Не мога да кажа, че гримовете станаха супер още при първите ми опити, но пък с годините се усъвършенствам и експериментирам повече. При първата година използвах само обикновени черни сенки за направата на грим - скелет.



Следващите години обаче поразучих повече черепната структура и дори с обикновени боички, закупени от магазин за един лев, успях да пресъздам доста по-добър образ.




Поработих повече и върху костюма, като от магазин за втора употреба потърсих подходящи клинове, върху които само няколко замаха на четката, потопена в бяла текстилна боя, добавиха и скелетните крака :)



При мен дори разширих грима към гръдния кош, което може определено да те накара да се почустваш кльощав :)

Същата година създадох и може би един от най-предпочитаните гримове при жените за Хелоуийн  - Santa Muerte или Sugarskull.
 
Този грим е сред любимите на дамите, тъй като съчетава страшното с красивото по много странен начин, но винаги се получава :) Характерни за него са типичните черепни очертания, комбинирани с красиви и ярки цветове. Аз ви препоръчвам да изберете един-два основни цвята, за да не заприличате на клоун все пак. Добавете и няколко женствени елемента - повече извивки и разбира се цветя. "Света Смърт" често е изобразявана с корона от цветя, които също можете да добавите към костюма си.
 

Повече снимки на този грим, можете да намерите в миналогодишната ми статия тук.

През последните години един грим намери своето място сред гримовете за Хелоуийн, макар че първоначално едва ли са си мислили, че ще има такъв огромен успех. И той, както и предишният, съчетава нежността на женското лице, с определена доза тъмнина и драматизъм. Разбира се това е.."Черният лебед".


И тук съществуват множество вариации на изпълнения, но основните елементи в този грим са съчетанието на черен молив, с който да пресъздадете грим като разперени крила на лебед и разбира се контрастен цвят, като най-подходящ според мен е сиво металик. Тъмно червено червило и бледо лице, което можете да постигнете с много светла основа за грим.



Във филма за очите на героинята на Натали Портман са използвани червено-черни лещи за цялата склера, което да си кажем честно си е някак трудно да пресъздадем. Една идея обаче - нанесете червен молив от вътрешната страна на окото...определено играе голяма роля в подобряването на грима :)

Ето и няколко грима за мъже, с които "измъчвах" Митко през годините, но той бе така мил да ми позволи да изразявам непрестанните си импулси за творене, които ме обземат.

Един ден просто реших, че страшно много ми се рисува мускулна тъкан (отново с боички за един лев), отворих атлас по анатомия и ето това се получи.


 


 Според мен се получи доста добре и обмислям да направя опит за разширяване на лицето :) Ако смятате, че това ви е по силите, можете да го включите в таз годишните костюми.


Друг път пък реших, че усмивката му страшно прилича на тази на Жокера и ето какво се получи. 






Елементарен грим - червило, черни сенки, бяла боя и ...маска за лице. Точно така. Един от гениалните моменти в грима на Жокера е включените в него белези, които успяха да променят изключително миловидното изражение на Хийт Леджър.

 Аз разбира се, неразполагайки с нежните простетики, реших, че нанесена маска за лице (от тези, които се отлепват след като засъхнат) може да се доближи идеално до състоянието на заздравяла разкъсана кожа.

Що се касае до костюма - черно сако и ярко цвете са единствените елементи, които са ви нужни. Ако решите все пак да се доближите максимално до героя ще са ви необходими зелен спрей за коса и лилава риза :)


И защото класиката си е класика...няма как да се разминем и с грим на Дракула. Основни елементи - Грим подчертаващ високи и остри скули, тъмни и заострени вежди, линия на косата, врязваща се под формата на триъгълник в челото и разбира се вампирски зъби :


Продължавам с един грим, който е може би малко известен в България, но ми е много любим. Става и за жени и за...по-разкрепостени мъже. :)  Гримът от Rocky Horror Picture Show.



Гримът е на Д-р Frank N` Further (изигран във филма от неповторимия Тим Къри) е може би един от любимите ми. Не само, че самият персонаж е толкова колоритен, но и мюзикълът е сред любимите ми, съдържащ в себе си голяма доза смях и страх :)

Ето и клип, към най-забаванта и вселеа песен от това шоу: 



Определено този филм не е лъжица за всяка уста. Не само, че е стар (1975), и ако не сте свикнали да давате шанс на старите филми и изчанчените идеи, то може би няма да ви допадне. При мен обаче и двете се приемат с широки обятия, плюс чувството за хумор и огромните дози забавление, което се гарантира от заразителните музика и хореография.


Оставаме на вълна филми, с грим и костюми от "Мария Антоанета". Може би не типичният Хелоуийнски костюм, тъй като няма нещо страшно в него, но определено си струва да се видите в такава роля.


Пищност - това е думата, която трябва да ви вдъхновява при правенето на този костюм.

Съберете всички блестящи, перлени или дантелени бижута, които имате у дома. Колкото повече - толкова по-добре.

Голяма коса - евтина перука, топирана, или пък ако имате дълга коса, се постарайте да направите голям обем. Букли, масури,  къдрици!









Лицето трябва да бъде бледо, с лека руменина на бузите. Изкуствени мигли и нарисувана бенка - добавя още елементи към грима на тази епоха.


Към костюма прибавете панделки, ветрило и въобще всичко, което ви крещи "Кралско" и "Мария Антоанета".

Ето го може би и най-лесният грим за мъже. Трябва ви само синя боя и вече сте Уилям Уолъс от "Смело сърце".  



И накрая вечната класика за празника - готик момиче. Едва ли ви трябват идеи за този вид грим. Придържайте се към черното, и всичко ще бъде наред.


И все пак, за да се отличавам от останалите готици в ежедневието си, се опитах да внеса още повече драматизъм с леко размазан грим.


Ако ви остане малко време пък, можете да си поиграете и с ноктите, макар това да не ми е силната страна. Всеки знае, че кулинарите не задържаме перфектен маникюр :)


И така, след като официално съм в свои води през октомври, можете да очаквате множество рецепти и идеи за декорация  -  (ето от миналогодишните тук и тук) по случай предстоящия празник. Тази година, както всяка преди това, смятам да надмина себе си, но какво ще се получи ще разберете след Хелоуийн. :)

А дотогава...винаги проверявайте зад завесата в банята :) 



неделя, 6 октомври 2013 г.

Айвар / Ajvar


На село есента не само е дошла, но даже прави място и за зимата. Нивите са обрани и голи. Оградите са накичени с връзки чушки за сушене, чесън или пък кромид. Тиквите са подредени накуп под някой навес, а във въздуха все повече се засилва уханието на хлад. Все още можем да се насладим на слънцето през деня, което ни гали с лъчите си, но достигащо до нас все по-трудно и по-трудно. А скрие ли се от нас за малко, усещаме студени тръпки да полазват по гърба и ръцете.


И тъй като времето навън недвусмислено ни подсеща за настъпващата зима, семейството ми и аз не се офлянквахме много - много, ами решихме да приготвим и последните бурканчета със зимнина. Вече ви споделих рецептата за любимия ни "пинджур", но сега ще ви споделя една нова рецепта и за нас, тъй като не я бяхме приготвяли преди.  В старинната тетрадка на баба е записана като "Югославски хайвер". Аз обаче реших да потърся и други имена, преди да завалят спорове в коментарите как му се казва на различни места в и извън България. Според мен най-подходящо е да го наречем "Сръбски айвар" или просто Айвар, тъй като и под такова име ще го намерите в магазините.

Представлява отново вид  лютеница, но комбинацията е само от печени чушки и патладжани.
Ето ги и необходимите продукти:
10 кг. червени чушки
6 кг. патладжани

За маринатата:
1,5 л. олио
300 мл. оцет
300-400 гр. захар
сол на вкус

Като за начало измиваме зеленчуците и ги изпичаме. След това ги обелваме и смиламе с машинка.
В подходящ съд изсипваме продуктите за маринатата и го преместваме върху огъня.


След като заври, изсипваме и млените зеленчуци и всичко се пържи до готовност. Опитвайте и овкусявайте по желание.


Накрая можете да добавите и "малко" нарязан магданоз. Отново по желание!


Следва процедурата по пълнене на бурканчета, които след това ще изваряваме около 10 минути. Не пропускайте обаче добрата стара традиция да намажете една филийка с това прекрасно ястие.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...