вторник, 10 септември 2013 г.

Пинджур




Eсента вече е на прага ни, а това ни подсеща, че е време за затваряне на зимнини. Спомням си,  че когато бях малка, този процес траеше със седмици, и почти всички роднини се изсипваха на село и щъкаха бързо напред-назад, приготвящи различни видове компоти, сладка и туршии :)
С развитието на големите магазини тази традиция позамря, тъй като повечето хора си направиха сметката, че цялото отглеждане, бране, миене и въртене около огнището не си струва за няколко бурканчета с лютеница, които можеш да закупиш на промоция под левче.


Вкусът обаче никога не същият и ето защо има неща, които моето семейство приготвя и до днес. Едно от тях е този любим пинджур, тъй като съдържа много чушки. А повечето ми приятели знаят, че аз съм нещо като Чушковото чудовище и ги ям под всякакви форми. Уникалното на този пинджур е, че може да се приготви в студен вариант като салата с чесън олио и магданоз, или пък просто да го намажеш на филия като лютеница. В студените зимни дни обаче, когато няма време за готвене, ако го запържиш с 2-3 яйца, става страхотна пърженица, която е бърза и лесна вечеря :)

Ако и вие сте сред хората, които все още намират време и възможност за приготвянето на зимнина, може би тази рецепта ще стане любима за вас.
Намирам невероятно очарование в old school готвенето на огнище, и нямах търпение да снимам целия процес.

 
Естествено не може без изненади, като например това да завали в най-неподходящия момент. Добре, че всички у дома сме с инженерна мисъл :) и бързо спретнахме един навес. Преди да премина по-нататък, ще ви кажа необходимите продукти:

5 кг червени чушки
7 кг домати
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
4 с.л. сол (непълни)
още : сол, черен пипер, млян кимион на вкус

Първо измиваме и изчистваме чушките. Те заминават веднага на горещата ламарина, където се опичат хубаво.


За да се белят по-добре е хубаво опечените чушки да слагаме в затворен съд, където да се задушат. Досадната част с беленето им поне няма да е толкова трудна :)


Следващите на ламарината са доматите. Те стават доста по-бързо от чушките и целта ни е да запечем кожата така, че лесно да се бели, но да има и лекия печен вкус :)
 

 Готовите зеленчуци нарязваме на кубчета :

 

През това време в подходяща тава смесваме продуктите за саламурата: захар, олио, оцет и сол.  Разбърква се и я преместваме на огъня. След като заври, бързо и едновременно се изсипват нарязаните чушки и домати.
 

Разбърква се хубаво и се оставя да заври.

След като заври, огънят се намалява и се бърка до извиране на течността - дълъг процес, идеален да си опечете някоя царевица :)

 

Крайният резултат е ето такъв: 


Готовия пинджур мажем първо на филия :), а после затваряме и в буркани, които изваряваме. Можете да овкусите пинджура с изброените подправки или да го оставите така, като добавяте подправките, когато решите как ще го готвите.


21 коментара:

  1. Не знаех за това чудо, Люси, но изглежда адски вкусно и създава такъв уют! Много е хубаво, че си запазвате традициите, браво. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Наистина е много приятно и ме връща в детството всеки път този процес на готвене :) Е, вече я няма гората от деца, която се навърта за филии, но аз гледам да ги замествам :)

      Изтриване
  2. Наистина става страхотна вкусотия :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда чудесно !!! А колко бурканчета се получиха от тези продукти ???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от големината на бурканчетата. Тази година пълнихме от средните размери и излязоха около 20, но не си спомням със сигурност.

      Изтриване
  4. Izglejda kato v detskite mi spomeni

    ОтговорИзтриване
  5. az ia pravix v4era i dnes no 10kg. 4u6ki i dve konservi dpmateno piure i stava za makaroni

    ОтговорИзтриване
  6. ЧУДЕСНА ИДЕЯ!ние само обелихме доматите сурови и смляхме едро с пипера-догодина-ПИНДЖУР ;-)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда страхотно, направо усещам аромата на печени чушки! Не съм приготвяла никога зимнина и все се радвам на хората, които го правят и в твоя случай, които продължават такива хубави семейни традиции. Поздрави и спокоен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Алекс! Ако ме питаш, не съм си се представяла, че някога ще правя зимнини, но наистина този вкус не може да се постигне по друг начин. Пък и няма нищо по-приятно от ароматите разтварящи се във въздуха при готвенето на открито. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Толкова отдавна не бях виждала някой да прави пинджур. Върна ме в детството ми.

    ОтговорИзтриване
  9. Правя го от няколко години, но режа домата на парчета и го изпичам във фурната. После махам люспата и го прибавям към чушките и другите продукти. Няма да съжалявате! Да Ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Камелия Кочева8 септември 2014 г. в 17:44

    Аз изрязвам домата там където е била дръжката и с изрязаното надолу ги нареждам в тавичката и ги запичам във фурната .Когато са готови изцеждам водата, която са пуснали и ги обелвам.Сгъстява се по бързо .Чушките слагам след като доматите се сгъстят за 5-10 минути,колкото да се затоплят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделения вариант, Камелия! Поздрави!

      Изтриване
  11. Много е вкустно! Аз прибавям и печен по същия начин патладжан! Да ви е наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар! С патладжан същи ще е хубаво! Поздрави!

      Изтриване
  12. Вчера го приготвих по тази рецепта...ами страхотно се получи...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...