Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток
Обожавам сладко-чили сос. Може и да не е традиционен за нашата кухня, но ако има ястие, в което мога да му се насладя — правя го с удоволствие.
Всеки път, когато посегна към бутилка сладко чили в магазина, си обещавам, че скоро ще си го направя сама у дома. И всеки път... така си и остава.
Ту не е сезонът на чушките, ту не продават чили чушлета, ту съм решила, че този уикенд ще чистя зад някой шкаф — и просто графикът ми е пълен.
Но в момента, в който видях чили чушлетата, захвърлени в секцията с намалени продукти, ги грабнах за ушите (образно казано ) и си казах: "Този уикенд ще го направя! Ако ще и Франция да банкрутира!"
И ето ме тук – пред вас, с рецепта за сладко-чили сос, който ще искате да приготвяте отново и отново. Повечето рецепти, на които попадах, съдържаха съставки, които не ми се искаше да използвам – като нишесте или прекалено голямо количество чушки.
Затова ви показвам една олекотена версия – за малко количество, няколко малки бурканчета, които ще са ви достатъчни да изкарате известно време.
А после?
Просто си направете нова доза.
Необходими продукти:
Просто си направете нова доза.
30 г чили чушлета
4 червени чушки
1 зелена чушка
300 г желираща захар
150 мл ябълков оцет
300 мл вода
1 ч.л. сол
Измиваме, почистваме от семките и нарязваме чушките на по-малки парчета, така че да могат да влязат в блендера.
Измиваме, почистваме от семките и нарязваме чушките на по-малки парчета, така че да могат да влязат в блендера.
Чили чушлетата също почистваме от семките, като може да оставите една две със семки, за по-силно лютив вкус на чилито. Нарязваме на парчета.
Прехвърляме всички чушки в блендера и блендираме докато получим малки много парченца.
Изсипваме чушлетата в тиган и добавяме водата. разбъркваме и прибавяме желиращата захар и солта.
След като сместа заври, прибавяме оцета и оставяме да поври още няколко минути.
Опитваме. Ако преценим, че имаме нужда от още малко сол или сладост, добавяме.
Имайте предвид, че оцета извира и киселинността му ще намалее, ако варите по-дълго.
Оставяме сместа да изстине и сама ще се сгъсти заради пектина в желиращата захар. Някои хора добавят агар агар или нишесте към сместа, но аз предпочитам този.
Готово е за минути, а е толкова вкусно!
Използвам го за глазиране на меса, като дип, или в комбинация със сирена. Универсално — а тоооолкова вкусно! 😋
Моето сладко чили е леко пикантно, точно както го обичам — с приятен ритъм, но без да те удря в челото.
Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓
👉👉👉НОВО: Използвайте Промо код: LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти.
👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com
Моето кулинарно пътешествие продължава тук:
Страница на блог във Facebook :
на приятел , където можете да публикувате себе си във Facebook :
👉Tik Tok:3
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Няма коментари:
Публикуване на коментар