сряда, 3 септември 2025 г.

Гриловани патладжани с ментов винегрет / Grilled Eggplant with Mint Vinaigrette


Ето ме отново с нещо изкушаващо и просто — като участничка в "Ергенът".
Снощи си пуснах старта на новия сезон на „Любов в рая“, докато разтребвах всички чанти, сакове и пусках перални, тъй като се върнахме от морето.
Сигурно се чудите как човек като мен гледа такова предаване, но, първо — казвала съм ви вече, че с него си сверявам часовника: когато се дразня на мъжа ми, бързо осъзнавам колко си е „арен“ човекът.
И второ — мога да си позволя да изгубя няколко мозъчни клетки в името на това, на следващия ден в офиса да си говорим и за нещо друго, освен работа. :)

Не особено смислените ми решения това лято включваха и идеята почивката ни да бъде доста по-късно в сезона — така се насладихме основно на червени флагове, дъждове и осцилококцинум.
И за капак реших да пробвам за първи път all inclusive в България. След като предния път Боян ме караше да търся боб по плажа, си казах, че може би е време да се простя със „свободната почивка“ и да планирам нещо с включена храна — за да не се чудя с какво да го храня, когато апетитът го връхлети изневиделица.

Препоръчаха ни ММЦ – Приморско, хотел с 4 звезди, подходящ за деца, с хубава храна и усещане за море и гора.
Ако сте били там, ще ми е интересно да чуя впечатленията ви — отделете няколко минути и ги споделете в коментар.

Не знам дали беше заради края на сезона, но не видях много от обещаните удобства за деца — освен една детска площадка за цялата база. Детската анимация се състоеше от една сграда с доста изпочупени играчки и девойка, която по-скоро духом беше в някоя галактика far, far away…

Храната в ресторанта не беше ужасна, но като качество определено имаше накъде да се подобри, особено десертите. Добре, че имаше диня — която в първите дни беше поне обелена, а накрая започнаха да я сервират направо с кората.
Боян основно ядеше диня, варени макарони и попара с бисквити за закуска. Един ден имаше и скариди, но желанието ми да отида на море, да ям морска храна, миди и свежи салати в уж четиризвезден хотел… не се сбъдна.

Почти всичко беше размразено, нарязано на едро, нямаше покривки по масите, салфетките бяха кът, а олио и оцет — само едни-единствени, при салатите. Усещането беше, че съм на ученическа станция и се храня в столова, и не ме напусна до края.
Детската дискотека започваше тепърва в 21:00 — а аз по това време вече си лягам, хелоу?!

Като цяло — не бих препоръчала хотела, освен заради милите жени, които почистваха стаите всеки ден, и усещането за гора край плажа — но това може да се намери и на други места.
Може би просто този тип почивка не е за нас. Може би не обичаме да се храним по часовник и да сме на едно и също място. Не знам.

Знам само, че макар малко да се поразболяхме заради лошото време, мина бързо. Поне се наспахме!
Понеже нямаше какво да правим, се отдадохме на сън и наваксахме със спането за последните две години.

Знам също и че лятото още не си е отишло — особено ако съдим по жегите в Благоевград. Там, в горичката, се навличахме с дълги ръкави и панталони, а сега, когато сме си на наша земя, виждам, че лятото още е тук… и за теб, и за мен.

И с него идва летният апетит за леки, лесни ястия — с прясно приготвени зеленчуци, свежи вкусове и добре изстудени (анасонови) напитки.

Представям ви едно леко ястие, което става и за мезе, и за лека вечеря — особено ако следите кантара : Гриловани патладжани с ментов винегрет. Ето как се приготвя:

Необходими продукти:
2 средни патладжана
100 г козе сирене или фета
1/2 ч.ч. зехтин
2 скилидки чесън
2 стръка мента
1/ 4 малка глава червен лук
2 с. л. балсамов оцет
1 с.л. лимонов сол
сол и черен пипер на вкус

Започваме като измиваме патладжаните и нарязваме на шайби с големина около половин сантиметър. 


Посоляваме с малко сол и оставяме за кратко, да се отцеди горчивата вода от тях. 


Загряваме добре грил тиган или скара и намазваме добре всички шайби патладжан с половината зехтин и от двете страни. Гриловаме докато получим хубав захар. След изпичане редим в чиния и по желание подправяме с малко черен пипер. 


За винегрета смесваме лимоновия сок, оцета, останалия зехтин, ситно нарязания червен лук и мента. 


Разпределяме парченца сирене върху патладжана, а 


отгоре изсипваме част от винегрета.


Патладжаните могат да имат толкова много различни вкусове, когато се приготвят и съчетаят с разнообразни продукти. Тази рецепта определено се харесва на всеки, голям или малък почитател на лилавия зеленчук. 
Опитайте и няма да съжалявате 💓



Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉👉👉НОВОИзползвайте Промо код:  LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...