
Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток токЕсента е тук. Моята любима депресарийка.
Край на постоянния ужас как изглеждат ръцете ми в потници. Край на тичането след дете с тротинетка, когато съм със сандали на токчета. Край на вечно вдигнатата коса, заради водата, която се стича по врата ми.
Сега ще има слънце – точно толкова, колкото да поседна на пейка, да попивам витамин D и после да се завия с юргана за "лека нощ".
Обожавам есента. Това е моето време за театър, късни ужаси в киното, класическа литература, дуум концерти, срещи с приятели, уютни вечери и онези първи моменти, когато започвам да изваждам големите свещи у дома — без мъжът ми да коментира, че още не е "зима".

Още отсега си мечтая за голите дървета, влагата в парка, граченето на гаргите в клоните, докато перкам с кубинките, най-сетне сложила любимата си рокерия и надула успокояващ блек метъл в слушалките. Ей за тия неща си струва да се живее. И за десертите, разбира се.
Моите срещи с приятели не минават в дискотеки под дъжд от салфетки, а в уютни — понякога леко забутани — локали, където разнищваме родовите си травми на чаша вино, уиски, и в никакъв случай мачта (това не става за пиене, повярвайте ми — дадох всичко от себе си).
И така, последното ми есенно творение, което искам да споделя с вас, моите четящи приятели, е един много интересен пай с кори за баница, ядки, белтъци и плодове.


Представете си как ви режа парче, сипвам ви едно чайче (с малко "гориво") и ви подканвам да седнем и да обсъдим последните събития в живота ни — онези, които ни развълнуваха, разсмяха и, защо не, ядосаха.
Нека ви покажа как се прави, докато си говорим:

Тази рецепта може да видите и във
Необходими продукти
4-6 фини кори София мел
3 белтъка
100 г захар
100 г млени лешници/ орехи
50 г масло
1-2 праскови
1-2 смокини
лешници/ орехи за украса
листенца мента
Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг, а след това прибавяме млените ядки. с рях сместа ще слегне и сте стане по-водните, но не се притеснявайте за това.
След това взимаме тавичка с размери около 23 см намазана добре с разтопено масло и слагаме една кора превита на две, като оставяме краищата да стърчат извън формата ( вижте видеото по-долу).
Отгоре слагаме още разтопено масло и разпределяме част от белтъчната смес.
Отгоре повтаряме тази процедура още един пласт кори с масло, а отгоре още дин пласт с белтъци.
Може да направите още един пласт, ако решите или да оставите само тези четири кори.
Повиваме всички стърчащи краища навътре, като завиваме едновременно така, че да получим хубав кръг.
Намазваме с масло ( забележка - ако искате корите в краищата също да са сладки, добре е да слагате от сместа и по тях или да ги мажете с масло и поръсвате със захар)
Отгоре разпределяме с нарязаните ни плодове и потръсваме с ядките.
Печем баклавата на 180 градуса докато се зачерви добре, около 15-20 минути, а след това покриваме с фолио и допичаме за още 20 на 150 градуса, докато се изпекат белтъците между корите.
Може да сложите всякакви плодове - пресни или от компот. Колкото по-сладки, толкова повече ще се карамелизират.
Може да ги глазирате с малко медец и украсете с малко свежа мента. Много ароматен, хрупкав и сладък плодов десерт, който определено е най-вкусен топъл.
Винаги може да го спретнете, когато ви останат някоя и друга кора в пакета или просто имате останали белтъци и яйца.
Трябва ли да казвам, че с топка сладолед е вълшебно??!!
Надявам се това мое предложение да ви е харесало, а ако търсите и искате да виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓
👉👉👉НОВО: Използвайте Промо код: LUSSI при закупуването на уреди и аксесоари от Instantpot.bg (натисни тук) и получи безплатна доставка и/ или безплатна книжка с рецепти. 👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com
Моето кулинарно пътешествие продължава тук:
Страница на блог във Facebook :
на приятел , където можете да публикувате себе си във Facebook :
👉Tik Tok:3
Няма коментари:
Публикуване на коментар