вторник, 25 март 2025 г.

Пилешката супа на Люси / Lussi`s Chicken Soup



  Аз и пилешката супа имаме дълга и турбулентна история. Още от детската градина, до храната в стола, та дори и в един злополучен престой в болница като малка, пилешката супа винаги ми е навявала не много хубави спомени. Заради нея светкавично отговарях "супа", щом ме питаха какво не обичам да ям поне до 20 години. Не давах шанс на нито една супа само заради титлата. Така изведнъж, малко по малко почнах да опитвам различни крем супи, но пилешката супа си остана табу. И така, чак докато не забременях. Толкова нищо не ми се ядеше, че се стигна до там Ачо да предложи на майка му да ми направи нейната пилешка супа, която той смяташе за най-вкусната и лечебна на света. Вкусът ми толкова се беше променил, че не само успях да я изям, но и даже леко ми се услади. След като родих обаче нещата се върнаха по старо му и бързо забравих за нея. 


Сега, когато готвя за Боян доста често различни супички,  стигнах до извода, че за да ми харесва супата трябва да я направя по мой вкус. За целта трябва да е без застройка, за да се насладя на истински ухайния пилешки бульон,  и да заменя фидето с нещо, което намирам за по-апетитно. Затова и днес ще ви покажа рецептата за супата, която без да искам спечели най-големият комплимент, който съм получавала,  а именно от Ачо " Не знам какво си й направила, но за човек, който не обича пилешка супа, си я приготвила по-вкусна от на майка". 

И ето, пиша ви тези думи след като този уикенд изживяхме поредното мартенско боледуване с температури, хреми и какво ли не, защото нека си признаем, настъпването на пролетта винаги носи много настинки. Добре е да имаме под ръка рецепта за домашна пилешка супа, тъй като става твърде лесно, за да поръчваме навън. Ето как: 


Необходими продукти:
1 цяло пиле Лудогорско пиле
2 глави лук
2 моркова
30-40 г дребни макарони
1/2 връзка магданоз
сол, черен пипер, лимонов сок
вода


Тъй като най-важната част от тази супа (или в случая повече чорба) е бульонът, използвайте цяло пиле от доверен производител като Лудогорско пиле. Това е българско и качествено месо, и макар да не се налага да слагате цялото месо в супата ( може да ползвате останалото за пиле с ориз например), то за самия бульон е най-добре да сварите всичко. Така бульонът става най-наситен и вкусен, като няма да ви се налага да слагате и капчица друга мазнина, както виждате в необходимите продукти. 

Слагаме пилето да се свари с разполовена глава лук и едро нарязан един морков, няколко стръкчета магданоз и сол, с около два лита вода за около 20 минути под налягане в мултикукъра. 

 

След това прецеждаме бульона и в купичка почистваме част от месото на пилето, което накъсваме на малки късчета. Използвайте частта, която ви е най-вкусна - аз слагам малко от бутчето, гърдите и гърбчето на пилето.
В подходяща тенджера прехвърляме пилешкия бульон, който е вече толкова ароматен, че ти иде да го изпиеш още така. 

 

Кипваме го и прибавяме ситно нарязан лук и морков и варим докато омекнат, а след това прибавяме нарязаните на дребно картофи и макароните. 

Къкрим на тих огън, докато се сварят, а накрая прибавяме пилешкото месо и 

 

ситно нарязан пресен магданоз за свежест. 


Няма допълнително добавена мазнина, няма излишни добавки, а само истински питателен бульон и може би най-обичаните зеленчуци. Няколко капки пресне лимонов сок в купичката и наистина ще се почувствате гушнати отвътре след като излапате една порция.


Седяхме тримката в кухнята на масата, всеки изтощен от тежкия грип  в пълна тишина, докато не почнахме да хапваме от магическата супичка. Посръбвайки леко, докато Боян ровеше с пръсти за звездички в супата, накрая погледът ни най-сетне блесна и се почувствахме силни да говорим и да посрещнем новата седмица. Пилешката супа наистина е лечебна. За умът, тялото и душата. Убедете се сами :) 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...