Забелязвате ли как в последните годни сякаш се появи някакъв бум на "готвенето". Всеки готви, всеки снима, храната се вдигна на такъв пиедестал, че вече се снима с камери с такава резолюция, достойни да гледаш на кино 4К. Изборът на видове кухни и гастрономически преживявания никога не е бил толкова голям и вече и в най-обикновеното селце може да намериш ресторант предлагаш нещо местно, нетрадиционно, италианско или пък дори здравословно. Не знам за вас, но аз се радвам. Радвам се, че готвенето вече не е "само женска работа", а освен важно житейско умение, хората успяха да го превърнат от хоби в кариера, а още по-добре, в терапия за душата и начин да творят с ръце като деца и да пътуват с вкусовете на света от собствената си кухня. Сега, друг е въпросът, че в желание да извисят харната, някои локали прибягват до пълния речниковия запас на Толкин за ландшафта, за да опишат един сандвич с месо, но това по-скоро ме забавлява отколкото дразни.
Този уикенд с Ванчето, решихме да отбележим Осми март като си направим излизане по женски, Както ние обичаме, хем да улесним мъжете след като се поохарчиха за 14-ти февруари, хем да наваксаме с клюките.
Едно от любимите ни неща е да ходим на брънч, и седмица преди това си изпращаме менюта от предлаганите в столицата, за да си изберем местенце с вкусни предложения. Нагледах се на такива описания и предложения, че само дето не ми предложиха да издоят коза пред мен, за да вкуся в млякото истинския дъх на ливадата. Някъде по средата на цялото четене така ми се прииска просто да седем някъде и да хапнем нещо простичко, но вкусно. Нещо, което да бъде наистина засищаща закуска, която да върви хем с айран...хем с биричка, И го намерих! Това е този изкусителен босненски бюрек, с пълнеж като от бургер, идеално овкусено телешко месо и лука, завито в дъвкакви кори за баница.
За малко да не ми остане плънка, защото я нагънах още от тигана, но беше твърде вкусна, за да устоя. За първи път правя баница по този начин и със сигурност няма да е за последно. Нямам търпение да ви покажа как да си приготвите този вкусен "Босненски бюрек" и съм сигурна, че ще му се насладите и без много описания.
Тази рецепта може да видите и във
👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук
400 г телешка кайма
6-9 бр. фини кори София мел
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
50 г масло
1 яйце
сусам за поръсване
олио
Слагаме малко олио на дъното на тигана и запържваме на умерен огън нарязания на ситно лук, докато омекне. След това прибавяме и наситнения чесън и запържваме за още минута. Моите глави чесън са по-малки, затова сложете чесън спрямо количеството, което обичате. Прибавяме каймата и запържваме докато се разрони и стане на малки късчета.
Овкусяваме с подправките и разбъркваме, а след като махнем от огъня прибавяме нарязания на ситно магданоз.
Разпределяме плънката по дължина в основата на листата и след това навиваме едновременно на руло,
Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓
Моето кулинарно пътешествие продължава тук:
Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група
на приятел , където можете да публикувате себе си във Facebook :
Няма коментари:
Публикуване на коментар