понеделник, 10 март 2025 г.

Босненски бюрек / Bosnian Burek


 Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук    

Забелязвате ли как в последните годни сякаш се появи някакъв бум на "готвенето". Всеки готви, всеки снима, храната се вдигна на такъв пиедестал, че вече се снима с камери с такава резолюция, достойни да гледаш на кино 4К. Изборът на видове кухни и гастрономически преживявания никога не е бил толкова голям и вече и в най-обикновеното селце може да намериш ресторант предлагаш нещо местно, нетрадиционно, италианско или пък дори здравословно. Не знам за вас, но аз се радвам. Радвам се, че готвенето вече не е "само женска работа", а освен важно житейско умение, хората успяха да го превърнат от хоби в кариера, а още по-добре, в терапия за душата и начин да творят с ръце като деца и да пътуват с вкусовете на света от собствената си кухня. Сега, друг е въпросът, че в желание да извисят харната, някои локали прибягват до пълния речниковия запас на Толкин за ландшафта, за да опишат един сандвич с месо, но това по-скоро ме забавлява отколкото дразни. 

Този уикенд с Ванчето, решихме да отбележим Осми март като си направим излизане по женски, Както ние обичаме, хем да улесним мъжете след като се поохарчиха за 14-ти февруари, хем да наваксаме с клюките.

 Едно от любимите ни неща е да ходим на брънч, и седмица преди това си изпращаме менюта от предлаганите в столицата, за да си изберем местенце с вкусни предложения. Нагледах се на такива описания и предложения, че само дето не ми предложиха да издоят коза пред мен, за да вкуся в млякото истинския дъх на ливадата. Някъде по средата на цялото четене така ми се прииска просто да седем някъде и да хапнем нещо простичко, но вкусно. Нещо, което да бъде наистина засищаща закуска, която да върви хем с айран...хем с биричка, И го намерих! Това е този изкусителен босненски бюрек, с пълнеж като от бургер, идеално овкусено телешко месо и лука, завито в дъвкакви кори за баница. 

За малко да не ми остане плънка, защото я нагънах още от тигана, но беше твърде вкусна, за да устоя. За първи път правя баница по този начин и със сигурност няма да е за последно. Нямам търпение да ви покажа как да си приготвите този вкусен "Босненски бюрек" и съм сигурна, че ще му се насладите и без много описания. 


Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук

Необходими продукти:
400 г телешка кайма
6-9 бр. фини кори София мел
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер 
50 г масло
1 яйце
сусам за поръсване
олио 

Слагаме малко олио на дъното на тигана и запържваме на умерен огън нарязания на ситно лук, докато омекне. След това прибавяме и наситнения чесън и запържваме за още минута. Моите глави чесън са по-малки, затова сложете чесън спрямо количеството, което обичате. Прибавяме каймата и запържваме докато се разрони и стане на малки късчета. 

 

Овкусяваме с подправките и разбъркваме, а след като махнем от огъня прибавяме нарязания на ситно магданоз. 


Слагаме три листа фини кори един до друг по дължина, като се застъпват малко. Намазваме леко с разтопеното масло и повтаряме с още три листа. Ако искате баничката да е по-тестена, сложете още един пласт, така ще ползвате девет кори, но аз я направих само с шест. 

 

Разпределяме плънката по дължина в основата на листата и след това навиваме едновременно на руло, 


а след това и на охлювче. Прехвърляме бюрека в подходяща тавичка, намазнена леко с олио и намазваме с разбито с малко вода яйце отгоре. Поръсваме със сусам. 

 

Печем бюрека на 190 градуса за около 20-30 минути.


Толкова простичка рецепта, а толкова много вкус! Много върви с кисело мляко, на айран или просто за похапване! 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:


2 коментара:

  1. Здравей, Люси! Аз съм ти голяма почитателка и досега не съм имала трудности с нито една твоя рецепта, този път обаче ударих на камък. При завъртането на корите на охлюв се скъсаха на две-три места и плънката се показа. Използвах 9 фини кори и според мен или са били много тънки корите или съм ги омазнила прекалено малко? В момента се пече, но ми се иска следващият път да избегна това скъсване, ако е възможно. Благодаря и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя. Същите кори ли ползва? По принцип бюрека се прави с дърпани кори, но според мен тези на София мел са хем крехки, хем плътни. Те са еластични, ми харесват за тази рецепта. За други кори не мога да кажа дали няма да са много тънки, защото имам такъв горчив опит. Мисля, че главно зависи от корите. Поздрави и благодаря за думите.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...