петък, 21 март 2025 г.

Плетени козуначени кифлички /. Knitted Easter Bread Recipe



Честита пролет, приятели! Ето, че посрещаме още една, а съвсем скоро ще заухае и на козунаци, защото Великден е just around the corner. У дома замириса и по-рано, защото пекне ли слънцето, усетя  ли аромата на цъфналите дръвчета на двора и чуя песента на птиците, у дома започва тестването на нови козуначени рецепти. Не защото старите не са добри или пък "трябва", а защото, ако си като мен, и намираш не само вълнение, но и утеха от злините случващи се по света всеки ден в готвенето, то намирането на нова рецепта, е като нов подход към нежна и вкусна терапия за душата.

Не отдавна ми попадна едно клипче в Пинтерест, после в Инстаграм, за тези апетитни хлебчета и красивата им плетка, та нямах търпение да ги опитам. Работата с тесто многократно е доказана за терапевтична, затова, ако и на вас негативните новини, които са извън вашия контрол взимат превес над душевното ви състояние напоследък, ви препоръчвам да се заредите с брашно за козунаци и да се включите в моята "онлайн терапия". Абсолютно безплатно и тотално не в крак с времето, където трябва да ви ангажирам с курсове за тесто ( и личностно развитие) по стотици левове, аз ще ви покажа как да си го направите сами у дома, а ако ме последвате, подкрепяте и идеите ми ви допадат, знам, че ще намерите начин дами го покажете. 

Необходими продукти:
Около 600 г брашно София мел
250 мл топло прясно мляко
100 мл сметана
80 г захар
1 яйце
100 г меко масло
10 г суха мая
1 с.л ванилия
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. лимонови коричка
щипка сол

Започваме като приготвяме тестото. Аз го приготвям с помощта на миксер, но може да си го замесите и на ръка. В купата на миксера слагаме две трети от пресятото брашно, правим кладенче в средата и изсипваме захарта, маята и леко затопленото мляко. Разбъркваме леко и оставяме една-две минути, за да се активизира маята.

 

След това,  замесвайки постепенно добавяме яйцето, маслото, сметаната, солта, брашното, ароматите, докато получим пластично, меко, но отделящо сте от стените на съда тесто. Може да добавите и подсладител, ако искате тестото да е по-сладко, но тъй като аз поръсвам кифличките с пудра захар и ги пълня с шоколад, не смятам за нужно. 

 

Оставяме тестото да втаса на топло за няколко часа, докато удвои обема си. Може да го направите и във фурната на 50 градуса за по-бързо. 
През това време замразяваме по една супена лъжица течен шоколад, която разпределяме на лентички, тъй като е по-лесно да се слага като пълнеж в твърдо състояние. 


Готовото тесто разделяме на 12 части, които оформяме на топки. Това, ако искате кифличките да са по-малки, но за по-големи кифли, разделете на 8.
Всяко топче разточете ето така:

 

Поръсете с малко брашно, прехлупете и направете разрези по свитата част. След това разгърнете отново и почнете да издърпвате една част от прорезите под другата, създавайки нишка. Нагледно може да погледнете в клипчето как става по-точно. 

 

Обръщаме тестото отново и пълним кифличките със замразения течен шоколад и ги завиваме. Оставяме да втасат още веднъж на топло. след което мажем с прясно мляко или белтък, разбит с малко прясно мляко, за да имат повече гланц след изпичането. 


Печем на 180 градуса за около 20 минути. 


След това поръсваме с пудра захар и броим минутите, докато изстинат за да ги захапем. 


Сигурна съм, че ще ви харесат, затова, ако и вие като мен, намирате спокойствие в кухнята и минутите, когато няколко отделни елемента се превръщат в нещо съвсем различно, само чрез малко време, усилие и желание, то запишете си рецептата и да готвим :) 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...