Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук
Тази неделя направихме на Боян прощъпулник или както му казваме в нашия край - престъпулка. Един много забавен обичай, който знам, че радва цялото семейство. Имам приятели, които не честват никакви празници на децата си и такива, които честват всеки малък и голям повод, а аз като че ли съм някъде по средата. Избирам някои, които намирам за важни и най-вече забавни, правим ги в семеен кръг, така че възрастните роднини да се порадват повече на детето, защото съм забелязала, че те най-много се оживяват от общуването с мъници. Не са ми цел пари, украси и подаръци, а от семеен уют, спокойни и любящи хора, които намират време да бъдат част от живота на детето.
И така се получи и този път, за което съм много щастлива и благодарна. Сега сигурно ще ме попитате кои вещи хвана Боян, но преди да ви кажа, ще ви разкажа какво сложих на погачата, която също съм представяла в блога вече тук.
Наредих:
- стетоскоп за лекар
- зъболекарско огледалце за зъболекар
- линия за инженер
- калкулатор за счетоводител
- самолет за пилот
- паспорт за делегат
- книга за учен
- портмоне за финансист
- четка за рисуване за художник
- мерителни лъжички за готвач
- палка за барабани за музикант
Бях се постарала да сложа предмети, които не е виждал преди и избегнах някои уж задължителни, защото исках да има само тези професии. Вуйчо ми обаче реши, че не може да няма отвертка, а Ачо добави ключовете за колата буквално в последния момент. И познайте? Естествено, че първото нещо, което грабна бяха ключовете, после докосна леко зъболекарското огледалце, но накрая вдигна намиращото се до него отвертка и последно взе паспорта. После цял ден си игра с портмонето и събираше стотинките от него, което е умение, което трябва да тренира, щом смята да кара БМВ. Освен питката, на семейното ни угощение имаше сладки, кекс, салатка, мини кюфтенца и тези вкусни, меки, чеснови пръчици, в които всички се влюбиха. Обещах да кача рецептата и опаковах на всеки за вкъщи защото бяха истински фурор. Вярвам, че ще се харесат и на вас, затова преминавам направо към рецептата.500 г брашно София мел Пица
300 мл хладка вода
35 мл олио
7 г суха мая
7 г суха мая
15 г сол
10 г захар
За намазване:
40 г топено масло
2-3 скилидки пресован чесън
едра сол
Пресяваме брашното. Използвах брашното за пица на София мел, защото е идеално за такива пластични теста, които ще оформяме на пръчици.
Пресяваме брашното. Използвах брашното за пица на София мел, защото е идеално за такива пластични теста, които ще оформяме на пръчици.
Отделям малка част от брашното, а в останалото в купата правим кладенче. Слагаме маята, захарта, хладката вода и започваме да разбъркваме.
Прибавяме и олиото и солта. Тестото ще е лепкаво, затова малко по-малко добавяме и останалото брашно, докато почне да се събира на топка.
Прехвърляме го на плота и оставяме да почине под кърпа няколко минути, а след това разделяме на 16 части.
Всяка част оформяме на топче. Върху набрашнена повърхност, слагаме едно топче и разточваме по дължина.
Оформената вече пуричка, разточваме още дин-два пъти на ръка, за да получим по-дълъг фитил с дължина около 30-35 см.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато се зачервят. След като се изпекат, още горещи ги намазваме с разтопено масло, в което сме сложили пресования чесън и поръсваме с малко едра морска или хималайска сол.
Прибавяме и олиото и солта. Тестото ще е лепкаво, затова малко по-малко добавяме и останалото брашно, докато почне да се събира на топка.
Разточваме леко и на ширина, като получаваме овал с дължина около 22-22 см. След това леко започваме да навиваме от страните навътре, оформяйки пуричка.
Оформената вече пуричка, разточваме още дин-два пъти на ръка, за да получим по-дълъг фитил с дължина около 30-35 см.
Толкова са апетитни и ароматни и хубавото е, че остават меки отвътре, но запазват формата си на пръчици отвън. Сервирахме ги във високи буркани и беше първото нещо, което свърши на масата :)
Опитайте ги :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Когато ги сложите в тавата, втасват ли или ги печете направо?, Благодаря!
ОтговорИзтриванеНямат нужда от повторно втасване, но ако желаете да са по-пухкави, може да ги оставите да втасат отново.
Изтриване