Не е като да не правя вече толкова торти, колкото на моменти ми се струва чак неуместно. Имам доста рецепти в чернови, но като видя цените на продуктите в магазина и си казвам "колко хора имат възможност вече да правят такива торти". Та, то маслото е 12 лева на места, а по-голямата част от блогърите трябва да се опитваме да насърчаваме здравословен избор на продукти, тоест по-високо качество, а то съответно е с още с по-висока цена. Дори самата аз не мога да кажа, че готвя винаги с най-висококачествения шоколад, масло или сметана, а съм от щастливците, които много често имат прекрасни продукти от бабите и дядовците, домашни плодове и зеленчуци, яйца, мед и чудесни подправки. За съжаление още не са почнали да отглеждат златни кокошки, които да дават шоколадови яйца, та се опитвам да компенсирам като правя вкусни десерти и ги радвам с тях и винаги гледам да им занеса от тях. Днешната торта е от онези десерти, в които няма как да скриете нещо некачествено, защото истинският вкус на продуктите се усеща във всяка хапка. Става въпрос за изкусителната и известна "Шведска бадемова торта".
а след това прибавяме млените бадеми. По принцип се използват небелени бадеми, така че блатът става по-тъмен, но аз имах повече белени и here we go.
Прехвърляме в подходящ съд и слагаме на котлона. Ако не сте с голям опит в кухнята, препоръчвам огнеупорен съд и да работите на водна баня. Аз имам чудесна тенджера на Цептер, с много дебело дъно, което поддържа топлината дълго време без да загаря и мога да правя много безопасно сосове с него. Слагаме на котлона и бъркаме енергично докато сместа се затопля и сгъстява, Щом започне да прави следи по дъното и да не се събира лесно, дърпаме от огъня, и прехвърляме в друг съд, където оставяме да се охлади.
Може на ръка или с миксер да разбиете маслото до пухкавост и да почнете да добавяте малко по малко от охладения крем, докато се хомогенизира в една чудесна пухкава смес. Тук е моментът да добавите и ванилията.
Така измазаната торта покриваме отвсякъде с леко запечени филирани бадеми, което ще придаде на тортата един неповторим вкус,.
Може да прибере тортата за вечерта в хладилника, но на следващия ден извадете и дръжте на стайна температура поне няколко часа преди да я разрежете. Не, че няма да е вкусна и така, но си направете експеримента - хапнете няколко хапки така и оставете парчето на плота за час ( сякаш е възможно, но нека в името на науката да го направим) и опитайте по-късно. Обезателно си направете хубаво кафе, грабнете парчето и
За много хора "това е тортата от Икеа", но аз ви уверявам, че направите ли я у дома, ще усетите съвсем различен вкус, а именно на блаженство. В моето семейство трудно се лансира нещо, което не е шоколадово или сиропирано, но ако има десерт, който има вкус на "уют", това е точно тази торта.
Не знам как един десерт може да бъде толкова лек и толкова тежък едновременно, но истината е, че всяка хапка води до още вена докато не видиш тортата изчезнала напълно. Ако не сте опитвали тази торта досега, трябва да го направите поне веднъж, за да разберат защо е толкова известна и обичана.
Тази рецепта може да видите и във
Необходими продукти:
За блатовете:
4 белтъка
75 г захар
140 г млени бадеми
За крема:
4 жълтъка
75 г захар
100 мл сметана
150 г масло
ванилия
За декориране:
100 г филирани бадеми
За блатовете:
4 белтъка
75 г захар
140 г млени бадеми
За крема:
4 жълтъка
75 г захар
100 мл сметана
150 г масло
ванилия
За декориране:
100 г филирани бадеми
Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг,
а след това прибавяме млените бадеми. По принцип се използват небелени бадеми, така че блатът става по-тъмен, но аз имах повече белени и here we go.
Разбъркваме леко и въртеливи движения, така че да запазим въздушността на сместа
и прехвърляме в две тавички с диаметър 20 см.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 20-25 минути, а след като са готови оставяме да се охладят напълно.
През това време се захващаме с крема. За целта разбиваме леко жълтъците със захарта и леко затоплената сметана, която прибавяме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане към жълтъците, за да не се пресекат.
Прехвърляме в подходящ съд и слагаме на котлона. Ако не сте с голям опит в кухнята, препоръчвам огнеупорен съд и да работите на водна баня. Аз имам чудесна тенджера на Цептер, с много дебело дъно, което поддържа топлината дълго време без да загаря и мога да правя много безопасно сосове с него. Слагаме на котлона и бъркаме енергично докато сместа се затопля и сгъстява, Щом започне да прави следи по дъното и да не се събира лесно, дърпаме от огъня, и прехвърляме в друг съд, където оставяме да се охлади.
Може на ръка или с миксер да разбиете маслото до пухкавост и да почнете да добавяте малко по малко от охладения крем, докато се хомогенизира в една чудесна пухкава смес. Тук е моментът да добавите и ванилията.
Сглобяваме тортата както традицията повелява, ред блат, малко крем, още един блат и още крем - отгоре и отстрани.
Така измазаната торта покриваме отвсякъде с леко запечени филирани бадеми, което ще придаде на тортата един неповторим вкус,.
Може да прибере тортата за вечерта в хладилника, но на следващия ден извадете и дръжте на стайна температура поне няколко часа преди да я разрежете. Не, че няма да е вкусна и така, но си направете експеримента - хапнете няколко хапки така и оставете парчето на плота за час ( сякаш е възможно, но нека в името на науката да го направим) и опитайте по-късно. Обезателно си направете хубаво кафе, грабнете парчето и
седнете удобно, защото след като я опитате ще искате да ми напишете благодарствено писмо. не се притеснявайте, няма нужда, пари по сметката също ще са ми достатъчни :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Няма коментари:
Публикуване на коментар