петък, 1 септември 2023 г.

Карамеленият крем на леля Блага / Aunty's Homemade Caramel Pudding

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 


Когато моите любими приятели -колежки ми дойдоха на гости след появата на бебето се появиха на прага ми освен с подаръци и вкусни работи за мама - нещо за пийване, нещо за гризкане и една кутийка от сладолед Нирвана, но тоз с орехите и карамела. Аз не бях яла от него до сега, защото винаги бих избрала шоколада и въобще всичко шоколадово, та го пренебрегвах упорито през годините, особено като цената му е като за два клина и едни пантофи от Пепко. 

Обаче... Така ми се услади! Това нежно ухание на карамел и хрупкави орехчета, веднага е пренесох в летата от детството, които  прекарвах при леля ми Блага в Пловдив, а  карамеленият крем с орехи бе нейният специалитет.  Веднага се заканих да си приготвя от въпросния крем, а самият факт , че тя ни дойде на гости малко след това бе още един знак от съдбата. 

Приготвих крема буквално за 15 минути, защото точно толкова му трябват, а имах готов, охладен крем в  хладилника за няколко дни на пред, най-добрата инвестиция. Направих някоя и друга минималистична промяна в нейната рецепта, но вие ще прецените, коя искате да следвате.  Има си и ВИДЕО РЕЦЕПТА която може да видите в следните канали:

Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

>>а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм 
Необходими продукти:
250 г захар
1 л. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. брашно ( с купка)
100 г масло
1 ч.ч. млени орехи
ванилов сладолед за гарниране


Започваме като карамелизираме до кехлибарен цвят 200 г от захарта. При леля това  е цялото количество, но аз я увеличих, защото после не ми е чак толкова сладък. Слагам само 200 г за карамелизиране, като най-важно е да не направим карамела твърде тъмен, защото вместо сладък, става горчив. Като стане с цвят на светъл мед е достатъчно ( може да видите във видео рецептата повече)

След това прибавяме 800 мл от прясното мляко и на тих огън, с бавно разбъркване оставяме втвърдилия се от млякото на дъното карамел бавно да се разтвори в него, като получаваме течност с цвят на лате. 



В купичка разбиваме на течна каша жълтъците, брашното и останалото ни прясното мляко и ги изсипваме при непрестанно бъркане към вече разтворения карамел в горещото мляко. Прибавям и останалата захар. 
Започваме да бъркаме по-енергично, като може да увеличим огъня, и кремът ще почне бързо да сгъстява. 


След като се сгъсти, дърпаме от огъня и прибавяме маслото, разбърквайки да се разтвори в горещия крем. Леля Блага не слага масло, но според мен така става още по-вкусен. След това прибавяме орехите, като леля ми ги слага поръсени само върху крема при сервиране, но на мен наистина ми харесва да ги усещам да хрупкат в сместа. 


Готовия крем разпределям в чашки, като броят ще зависи от това в какви чашки сервирате, но си представете литър мляко като крем и ще прецените как да го разпределете като порции, които ви устройват. 


И леля сервира крема добре охладен с топка ванилов сладолед, 


който с лелинчо Ицо разбъркваме в самия крем и става точно като сладолед Нирвана. 
Трябва да го опитате, много лесна, бърза и икономична рецепта за вкусен десерт за лятото :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









4 коментара:

  1. Люсе мило,сладко като карамелен крем:)...Задължително ще се опита,жива и здрава да е леля Блага,и вие също! Отдавна не съм оставяла някой хабер тук, но това не означава,че не чета редовно!♥️Прегръщам ви с бебко и благодаря ,че отново поднасяш наслада в купичка!Обичам ви!♥️

    ОтговорИзтриване
  2. Тази рецепта вече си я публикувала, нали така?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...