сряда, 27 септември 2023 г.

Султан кебап в палачинка / Sultan Kebab

 

Ах, най-сетне мога да си отдъхна. Огромните жеги са зад гърба ни, а уханието на дъжд и прохлада се усеща все по-често. Знам, че за някои хора това не е предимство, но на постродилната мама в мое лице ниските температури действат много добре. Само жена може да ме разбере в случая как се чувстваш, когато 90% от времето буквално завираш, имаш горещо бебе на ръце, вратa или гърдите, и си в постоянно движение. Да бях позаслабнала малко барем, но засега съм забила на едно място на кантара и не мърда. Периодично подхващам песента "Ужас, как ще отслабена" от албума ми "Трябва да почна диета", но половинката разумно и с много любов ми напомня, че не е сега моментът за суета и диети, когато кърмя, будувам и се грижа за бебо - имам нужда от хубава храна. То и тя е рядкост вече, тъй като не ми остава време много да готвя, но когато го направя се раждат ей такива вкусотии.


Какво по-добро е един топъл и вкусен Султан кебап. Моят е в палачинка, защото ме мързеше да ходя до магазина за кори, но както свекито отбеляза впоследствие, така е по-вкусно. Много си ме хвали жената, но това е защото е много умна :) Откакто ме е захвалила, гладна не е останала. Последната ни спогодба е за търговски взаимоотношения в които ще разменяме "десерти срещу зимнина" и тя вече донесе две касетки, защото аз само това й чакам - да има кой да ми изпече чушки и затвори краставички, ще го затрупам с торти.


Топлият обяд също е включен в менюто, а когато той е изкусителния султан кабап няма как да не се чувстваш поглезен. Поглезете се и вие, а аз сега ще ви покажа как:
Необходими продукти:
6-8 бр палачинки
800 г обезкостени пилешки бутчета Лудогорско пиле
1/2 консерва грах
1 по-голяма глава лук
4 с.л. дом пюре ( може и повече)
1 патладжан
сол, черен пипер, риган
олио

За соса:
2-3 с.л масло
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
сол, черен пипер
300 г кашкавал

За султан кебапа използвах пилешко месо, българско от Лудогорско пиле и избрах обезкостен пилешки бут. Той не е така сух и идеално се съчетава с останалите съставки на ястието. С по-малко плънка или да ползвате просто по-голям патладжан, цялата консерва грах и т,н, като нищо ще запълните още две палачинки, затова и съм написала, че дозата стига за около 6 до 8 броя. 
Рецептата за палачинки съм писала многократно в блога  ( може да използвате търсачката в уеб версията), затова и няма да се впускам в описание на правенето им, а преминаваме направо към плънката.

За целта си приготвяме всички продукти на масата. Нарязваме патладжана на кубчета, обелваме лука, а месото режем на по-дребни парченца. 

 

Нарязваме лука на по-ситно и отцеждаме граха.

   


В тиган с горещо олио запържваме за кратко месото от всички страни. 


Аз го оставям без загар, за да остане много сочно, а след това овкусяваме със сол и черен пипер. 

Изваждаме от тигана,  


и отново в  малко олио запържваме първо лука, след това патладжана, а накрая добавяме и граха. Разбъркваме и пържим за около 3-4 минути, докато течността изври. Прибавяме отново месото в тигана, а след това и доматения сос.

  


Разбъркваме и запържваме отново, добавяйки още от подправките. 

 След като е готово дърпаме от огъня и на още топлия котлон приготвяме соса, който е обикновен Бешамел. 


За целта разтопяваме маслото и в него запържваме брашното, докато получим ароматна каша. Прибавяме млякото и разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не се появят бучки. (Ако стане твърде гъст, добавете още малко мляко- казвам го защото често ми пишат как да спасят соса)

 

Следващата стъпка е пълненето на палачинките. Слагаме по една палачинка в подходяща по големина купичка и сипваме малко от плънката в нея, затваряме я и обръщаме 

  


наобратно като редим в тавичка. Отгоре заливаме от бешамела и пъхаме да се пекат в студена фурна на 180 градуса за около 20 минути след като достигне температурата или сосът тръгне да покафенява. 

 
        
 След като ястието е готово, изваждаме за кратко и поръсваме с рендосания кашкавал и запичаме за още 5 минути. 

 

Истински горещи бомби :)  

Може да експериментирате с плънката със сигурност, но смятам, че трябва да почнете от тази. Половинката не яде патладжан и свекито шепнеше докато го приготвях " Защо не му отделиш без патладжан" , а аз й казах, че стига да му казвам какво има, доста неща почна да яде. И така и стана. Омете си горещите бомби без да му мигне окото при все, че казах, че има патладжан :)  

Смятам, че ви вие заслужавате да се почерпите с такова вкусно ястие и след като ви го показах нагледно и знаете, че съм с бебе у дома, значи не се прави трудно. 

Опитахте го и ми споделете вашите впечатления, а най-добре и снимки в социалните мрежи или най-добре в мейл. Обичам вашите писма, защото винаги ми разказвате и по нещо лично :)  


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 

Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди!

 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 





12 коментара:

  1. Направих го тази вечер и мъжете ми бяха очаровани. Много вкусно. Благодаря за страхотната рецепта и наистина е лесна и не отнема много време!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей сега го пъхнах във фурната. Наистина бързо става. Обещава да е мноооого вкусен 😍 Благодаря, че те има!

    ОтговорИзтриване
  3. Направих го, но с пилешко и мексикански микс. Стана много вкусно. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  4. Дали ще се получи с питки лаваш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че ще стане, но не съм опитвала :)

      Изтриване
  5. Чао, Люси, комплименти! Изглеждат невероятно цветни и вкусни тези султанчета. Колко горе-долу е диаметъра на палачинката? Благодаря ти от сърце за идеята!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Люси, днес го направих и съм очарована от резултата. Благодаря ти за рецептата, за пореден път всичко в описанието и вкуса е перфектно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви ;) Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей, Люси! Пробвам вече няколко твои рецепти и всичко е уникално вкусно. Сега искам да пробвам ,,Султан кебап в палачинка" но не намирам рецептата за палачинките. Ще можеш ли да ми помогнеш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Имам много рецепти за палачинкови торти и мисля, че навсякъде съм давала различни рецепти, а и вече ги правя на око. Палачинките с кефир се доближават най-близо до тези, които правих тъй като са по-крехки, но вместо кефир използвах айран - https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2016/06/russian-kefir-crepes.html

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...