понеделник, 11 септември 2023 г.

Сладко от боровинки ( изваряване в миялна машина) Видео рецепта / Homamde Blueberry Jam Video recipe



Последният път, когато си купихме сладко от боровинки бурканчето беше 10 лева. За някои хора това са пари за семки, но аз вече всичко виждам в памперси и мога да ви кажа, че половин пакет може да стигне за доста време. Половинката обича само това сладко, другите ги гледа с такова пренебрежение както притежателите на айфон тези, които имат телефон с андроид. 
Реших, че тази година, макар килото боровинки да върви по10 лв ще изкарам повече бурканчета за тази цена и запретнах ръкави. 


В същото време намерих стари снимки от 2018-та когато съм правила рецептата за последно, но така и не съм я описала. Сега пък направих ВИДЕО РЕЦЕПТА, в още по-мързелив вариант, като вместо захарен сироп, направо обърквам боровинките в захарта и оставям да престоят за известно време ( най-добре една вечер), за да пуснат сок. Трикът, който впечатлява повечето хора тук е ,че изварявам сладката в миялната машина. Докато са още топли ги слагам в нея, на най-висока температура и като измие съдовете са готови :) Може да не слагате препарат, ако ви притеснява. Вижте видео рецептата за повече подробности, а ето и подробно описание стъпка по стъпка на класическата рецепта:





Необходими продукти:
1 кг боровинки
1 кг захар
1/2 ч.ч вода
няколко капки лимонов сок

Започваме като слагаме захарта и водичката в дълбок съд и ги сваряваме на 


захарен сироп ето така:


Добавяме боровинките и разбъркваме.


След като сладкото заври ще образува пяна, като по плътната от нея е добре да махнем с лъжица, така че в последствие сладкото да ни остане бистро. 


Намаляваме температурата и оставяме сладкото да ври на тих огън около час, за да се сгъсти. 
След като е готово добавяме малко лимонов сок или лимонтузу, ако искаме да избегнем възможността да се захароса. 


Затопляме подходящи бурканчета ( във фурна или микровълнова), за да не се спукат от топлото сладко и ги пълним с помощта на черпаче или лъжичка. затваряме добре бурканчетата и може да процедирате по следния начин:
- да ги обърнете с дъното нагоре и наредите плътно едно до друго, завити в одеяло. От собствената си топилна те ще се "изварят" сами  ( така ги прави баба)
- да ги изварите във вода около 10 минути
- да ги изварите в съдомиялна машина ( вижте клипчето)


Сладкото от боровинки е едно от най-вкусните сладка, които може да опитате и върви чудесно за закуска, в комбинация със сирене, кисело мляко, крема сирене, 


мекички, пържени филийки или просто ей така с лъжичка :) 

 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...