Не съм много по вафлите, но ако имам любима е тази - "Серената". Дълги години беше изчезнала от рафтовете в магазина, но аз още помня когато се появи на пазара за първи път. бях малка и даже имаше едно детско предаване, в което децата изпълняваха различни задачки и наградите им бяха броя точки като брой вафли в чувалчета. Не знам дали се сещате. Може би тази, и вафла Кукуруку ми бяха любими като малка и макар да не се старая да не се тъпча с вафли, кроасани такива неща, не мога да избягам понякога от нуждата да си купя точно тези сладости - палмичка, суха паста 'Балкан", вафла "Серената" и дори, не се смейте много - "Бонибон". Някой ден като имам наследник поне няма да се срамувам на касата като ги нареждам на тезгяха за плащане като дете на което баба му е дала пет лева и му е казала да си купи, каквото иска, без майка му да знае.
Е, моята баба явно още е наясно със сладкото ми зъбче, защото улучва точно в десетката като и до ден днешен ми подарява от тези вафлички, които се продават и като мини вариант в пакетче. Не мина много време преди да се размечтая за цял десерт с тях, във формата на една голяма вафла, която вярвам, че ще ви хареса и то много! Представям ви поредната си авторска рецепта :)
Хубавото е, че в него може да усетите вкуса на вафличките, но заедно с леко дъвкав, шоколадов крем, както и въздушни, какаови, пандишпанови блатове. Може да ползвате и друг вид вафлички, но аз нямаше как да направя друг избор :)
А, ето сега и самата рецепта, за да се убедите, че не е никак сложа за правене :)
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 с.л. какао
4 с.л захар
3 с.л. брашно
Крем:
1 консерва кондензирано мляко ( 304 мл)
200 г масло
250 г млечен шоколад ( аз използвах с лешници)
2 с.л тъмно какао
1/2 пак. желатин ( 5 г)
Още:
мляко за сиропиране по желание
шоколадов ганаш за заливка
18 бр мини вафлички Серената
Започваме с приготвянето на пандишпановия плат. за целта разделяме жълтъците от белтъците и разбиваме белтъците със захарта в напълно суха купа до получаването на твърд сняг. в друга купичка разбъркваме жълтъците с какаото на шоколадова смес. Прибавяме малко от разбитите белтъци, докато стане по-течна сместа и малко по-малко я интегрираме към останалите белтъци.
След като сме смесили двете части, почваме да пресяваме и малко по малко да прибавяме и брашното. Опитайте се да бъркате бавно и да не натискате сместа, а да я въртите отдолу нагоре, за да запазите въздушността й.
Прехвърляме сместа в широка тава, най-добре тази на фурмата и разпределяме равномерно. Използвайте и хартия за печене, за по-лесно отлепяне. Печем на 150-160 градуса с обухване за около 20 минути. След като блатът се изпече оставяме да се охлади напълно.
Приготвяне на крема: Много е лесно. За целта затопляме кондензираното мляко и шоколада на среден до тих огън на котлона, докато се хомогенизира. Прибавяме и маслото,
а накрая и предварително набъбналия желатин, разбърквайки докато се разтвори напълно.
Сладкишът сглобяваме като разделяме блата на три части, удобни спрямо формата, която ще използваме. Моята е силиконова, с размери 24 х 10 см.
На дъното слагаме едната лента от блата и разпределяме вафличките, а отгоре от крема. Слагаме втората лента блат.
Аз напоих средния блат с мляко, за да съм сигурна, че ще бъде сочен, но ще оставя на вас да прецените дали искате да сиропирате всички или само някои.
Отново редим мини вафлички и слагаме останалия крем и завършваме с третия блат, ( може пак да сиропирате). Завиваме в стреч фолио и оставяме в хладилника да стегне, най-добре за една нощ.
На другия ден обръщаме, махаме от формата и заливаме с шоколадова ганаш от млечен шоколад. Малко след това правя украса както върху самите вафлички с черен ганаш на лентички отгоре.
Тъй като исках да прилича на МЕГА ВАФЛА нямаше нужда от друга украса :)
Истинска приказка! Няма да можете да спрете с първото парче...
вафлички, ядки, пухкав блат, шоколад... шоколад .. шоколааад... във всяка хапка
А, вие имате ли любимо десертче от детството, което още ви съблазнява? Представяте ли си го във формата на торта? ако е така, напишете ми го като идейка - коментар и може би ще създавам такава :)
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар