сряда, 16 ноември 2022 г.

Шоколадово руло "Очите на бухала" / Owl's Eyes Dessert Recipe

 

Не мислите ли, че въображението е едно от първите неща, което жертваме след като пораснем. Все по-рядко си представяме нереални неща, мечтаем или фантазираме просто така за удоволствие. Нямаме много парични да хванем скицник да порисуваме и ако човек се замили, добре че са децата та периодично да ни се наложи да се сетим как се държи флумастер. 

Едно време все карах възрастните да ми нарисуват нещо а те казваха "Аз не мога да рисувам", а след това  90 % от тях успяваха да нарисуват едно зайче ( сигурно се сещате кое), но все пак, винаги се усмихваха! Винаги! 

Умът ни има нужда да вижда нещата извън само това, което са и да фантазира. Ето днешният ми десерт може да  бъде и само сладкиш с банани, но може да бъде и нещо повече.

Освен невероятна шоколадова сладост, на мен много ми прилича и на очички на бухал. Сложих едно лешниче за да допълня картинката и не може да го отречете.

Който обича комбинацията на банан и шоколад, а заедно с това и нещо мекичко като пандишпанено руло ще си оближе пръстите. Вижте и колко лесно се приготвя, та да се убедите, че си струва да го направите още тези дни:



Необходими продукти:
5 яйца 
100 г захар
1 с.л. брашно
2 с.л. какао

Крем: 
3 яйца
100 г захар
200 г шоколад
150 г масло 
4 банана
100 г млени ядки ( по желание) 

Ганаш:
250 мл сметана
200 г шоколад


Започваме като приготвяме първо блата. За целта разбиваме белтъците със захарта на сняг, а в отделна купичка смесваме жълтъците с брашното и какаото на тъмна какаова каша. Смесваме постепенно кашата с белтъците, като внимаваме да не спадне пухкавостта на места. За целта прибавяме първо малко разбит белтъци към жълтъчната смес и след като стане по-лека и бухнала, по-лесно я прехвърляме към белтъчната смес. 

  

За целта прибавяме първо малко разбит белтъци към жълтъчната смес и след като стане по-лека и бухнала, по-лесно я прехвърляме към белтъчната смес. Получаваме пухкава смес за пандишпан, която прехвърляме в правоъгълна тавичка, с хартия за печене на дъното. Аз ползвам моята тава от фурната. 
Печем на 20 минути на 170 градуса с вентилатор. 

  

За крема е важно да разбивам първо яйцата със захарта на крем, а след това да ги "сготвим" докато се сгъстят на водна баня. 

  

След като кремът се сгъсти леко, прибавяме маслото и шоколада, нарязани на дребно, разбърквайки ги докато се разтворят в крема. 
Оставяме кремът да изстине напълно и да стегне. 
Може да добавите и млени ядки, ако искате да обогатите или сгъстите още крема. 

 

След като блатът е готов и изстине напълно, го намазваме с крем и слагаме по два банана от двете страни. Завиваме на руло и от двете страни и оставяме да стегне за малко в хладилника. 

 

След това заливаме с ганаша приготвен от изброените продукти. Ганашът се приготвя като се кипва сметаната на котлона, а след това се прибавя към нея нарязания на ситно шоколад. Маха се от огъня и след една-две минути се разбърква, получавайки шоколадов сос. 


Оставете малко от ганаша, така че като стегне глазурата, да може да украсите отново с малко ивички затоплен ганаш.


Обожавам този десерт. Включва всичките ми любими вкусове - шоколад, банан, шоколад, а защо не и малко ядки. 


И ако ви трябват още поводи да си го приготвите, защо просто не добавите този - животът е толкова интересен, вкусен и приказен, колкото успеем сами да го направим. Аз вече украсих коледно у дома и съм планирала още много рецепти, в които да ви припомня, че готвенето е и удоволствие. Храната може да бъде само източник на енергия, но ако пожелаем, може да бъде и нашия момент за творчество, експериментиране, сладки грешки и разтуха в края на деня. 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


5 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...