сряда, 30 ноември 2022 г.

Дробчета по селски / Country style chicken livers

Много се разглезихме с тези рибай стекове, кенгурута, ангъси-мангъси и съвсем забравихме за уханието на току що изпържени дробчета, приготвени с мерак в някоя механа или капанче. За мен дробчетата винаги ще са символ на онази типично българска, в днешно време варварска традиция, когато зимата "жертвахме" някоя животно на село и се готвеше всичко от него. Тогава усещах и уханието на дробчета, което помня и до днес. 

Самата аз не съм любител на дреболиите и да си призная ме е яд, защото знам, че са много полени. Помня как мама и сестра ми си хапваха за вечеря, докато аз ръфам сух хляб, но така и не свикнах с тяхната текстура. За сметка на това у дома отново има любители на дробчетата, а на мен не ми пречи да ги готвя, защото да правя близките си щастливи и да ги радвам с вкусна и полезна храна е радост за мен. Днешната рецепта е за дробчета по селски, които пак направих с българско пилешко от Лудогорско пиле, защото не може българска рецепта без българско пиле. 


Необходими продукти:
Около 500 г пилешки дробчета 
1-2 средни глави лук
1 голям морков
1 голяма червена чушка
150 г гъби ( може и мариновани) 
150 мл червено вино
400 мл доматен сок
2 скилидки чесън
черен пипер/ сол
малко магданоз за поръсване
олио

Започваме като измиваме и нарязваме дробчетата на хапки. 


В тиган с малко олио на дъното запържваме дробчетата за около 5 минути от всички страни. След като са готви ги извадете и в същия тиган сложете да се запържат нарязаните на средно лук, чушка, гъби и на по-тънко моркови. Всъщност големината на зеленчуците зависи от това дали искате да ги усещате повече или по-малко по време на хапване, но като цяло морковът ще отнеме повече време да омекне, затова може да е на по-малки парченца.


След като зеленчуците са готови, прибавяме дробчетата и виното и оставяме да изври, оставяйки само аромата след себе си. Прибавяме и доматите ( може да са млени от консерва, сок или сос).


Добавяме чесъна, нарязан на по-едро и овкусяваме ястието с черен пипер и сол, оставяйки яденето да къкри тихо и сосът да се сгъсти. 


Преди поднасяне поръсваме с пресен магданоз, слагаме си винце и взимаме топъл хляб за топене във вкусния сос. 


Каквато и да си говорим зимата е тук и такива ястия ще са чудесен избор за бърза и икономична вечеря, която  да приготвите и след работа. 
Добър апетит! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...