петък, 29 юли 2022 г.

Сладолед от лилави картофи/ Purple Sweet Potato Ice Cream


Ауу, таз Люската съвсем изплиска легена. Така ще си кажете сигурно, но сладоледът от картофи е факт, хора! Знаете ли от кога чаках в нашия селски хоремаг ( Кауфланд) да заредят и лилави картофи, та и на промоция да ги пуснат! Разбира се, че веднага ги купих защото ми писна да гледам този уникален лилав цвят в различни рецепти и да знам, че не мога да си набавя нещо толкова вкусно като лилавите картофи. Да, вкусни са, сладки са, идеални са не само за красиви ястия, но и десерти, и освен това са много полезни. 
Смята се, че консумацията на лилавите картофи подобрява имунитета и унищожава канцерогенните клетки. Поради това се счита за супер храна, която предотвратява сърдечни болести, регулира кръвното налягане и нивата на холестерол. За разлика от обикновените картофи, тези спомагат за регулиране на телесната маса, подхранват кожата и понижават риска от хормонален дисбаланс. Лилавите са идеални именно за хора, които обичат картофи, но си мислят, че ако ядат от тях ще надебелят - от тези няма! 


Препоръчват се още за консумация при страдащи от хипертонични кризи, високи нива на кръвна захар, холестерол, както и при бременност. И така, желанието ми да не надебелея при всякакви поводи и огромния ми апетит към сладко и мисията ми светът да бъде в лилаво ме наведе на мисълта, че един от десертите, които ще приготвя е именно Сладолед от лилави картофи. Разбира се, че може да приготвите такъв със сметана и кондензирано мляко, но аз реших да бъда вярна на идеята за здравословен десерт и направих такъв: Без захар, веган, без кристализиране. Вижте колко малко неща ви трябват:

Необходими продукти:
400 г лилави картофи
400 г кокосово мляко (кремообрзано)
сироп от агаве на вкус
ванилия 
щипка сол

Започваме като изпичаме първо картофите. За целта просто ги надупчваме с вилица и ги увиваме с фолио. Пъхаме ги да се пакет на 180 градуса за около 40 минути, в зависимост от големината им. Моите не бяха много големи.


Така изпечените картофи обелваме и намачкваме на пюре, което оставяме да изстине. Ще видите, че самите картофи са сладки, затова и няма нужда да слагате много подсладител. В чопър или кухненски робот може да смесите кокосовото мляко ( може да бъде и сметана, но за предпочитане не избирайте много течно мляко, макар, че и с такова става,) 


и добавете агаве на вкус, както и щипка сол, накрая добавяме и ванилията.



Разбиваме до получаването на такава кремообразна смес.

Прехвърляме в кутия и хоп във фризера. Ако искате да го направите страчатела, само добавете нарязан на ситно шоколад към сместа и ще се насладите на голяма вкусотия. Особено добре охладен, този сладолед ще ви изненада. Разбира се, няма как да има тази лека и млечна формула, но пък ако сте любители на новите и интересни вкусове и искате да откривате нови неща и трудно намирате разнообразие във веган ( посните) десерти, това е рецепта, която може да опитате. 

в

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...