сряда, 20 юли 2022 г.

Диетичен десерт с ананас "Пита сирене" / Gluen free Summer Dessert "Cheese wheel"

 

Знам, че пак зачезнах, но и този път имам обяснение. Освен традиционната ваканция за рождени ден на мама, който честваме за няколко дни на морето, тази година ни се "наложи" да идем на много концерти :) Така де, покрай пандемията бяхме насъбрали билети от отложени концерти и фестивали и се въргаляха у дома като картите на късмета на Къци и се чудихме дали ще видят бял ден, обаче тази година всичко се струпа наведнъж. Концерти има, билети има, ха сега да намерим време да ги вмъкнем. Счупихме касичката прасенце у дома и след като от там излезе един доста стресиран и кльощав паяк, установихме, че пак сме дали парите си за глупости  като ток, вода и храна. Половинката продаде един бъбрек ( не задължително негов), ипотекирахме прасето на село и заложихме "последната рокля" на Силвия Кацарова от онази песен... Та баш ни стигнаха парите за дизелче до Пловдив

.Да, преувеличавам малко за драматичен ефект, но истина е, че е само малко, защото спекулата покрай музикалните фестивали тази година далеч не беше само с цените на билетите или гурме чипса за 15 лева от Food corner-а. Хотели, хостели и квартири взимат до 300% повече от нормалното за фестивалните вечери и го заявяват с такава арогантност, сякаш това е най-нормалната практика в света и аз съм пълен идиот да си мисля, че те ще проявят класа или достойнство. Не, няма как да има култура, ако тя не е поне малко достъпна за хората, докато чалгата  е повсеместна и дори кметовете честват празниците на града с нея. Но хайде няма да ви мрънкам, че такива неща видях и чух докато се опитвахме да организираме следващите концерти, че ще ми трябва отделна публикация само за това. Но няма да го правя, или поне не тук. Тук само ще ви кажа още, че кочан царевица на нашето море е вече 4 лева and I rest rest my case about the situation.  Затова пък днешният десерт е много изгоден, лек и най-вече - ДИЕТИЧЕН.

Когато половинката го видя ми каза "Мило, на теб само бебешки неща ти ражда главата, любов", но истината е, че ако видите десерта пред вас, няма как да не ви цъкне една усмивка на лицето. Толкова много прилича на пита сирене от анимационно филмче, че няма как да го кръстите по друг начин. 

Вкусът му пък е типично летен - млечен, лек, и с екзотично ухание ананас. Вие може да му сложите и пюре от манго или пък друг плод, който ви носи ухание за лято. Освен това, може да замените продуктите с такива във ВЕГАН вариант и пак ще се получи. Заменете сметените с кокосови, а желатина с агар-агар. Но вижте и колко малко неща ви трябват:

Необходими продукти за 20 см:
600 г кисело мляко
400 г заквасена сметана
1 консерва ананас около 600 г ( 340 нето) 
2 пак. желатин
2 с.л. лимон
3 с.л. мед ( може и друг подсладител на вкус) 
( малко жълта боя/ куркума) 

Смесваме киселото мляко и заквасената сметана. Може да ползвате и цедено мляко, но може би тогава и един желатин ще ви стигне. Аз все пак ползвам обикновено кисело мляко до 4% масленост.


Пасираме ананаса от една консерва, но може да ползвате и пюре от пресни плодове -ананас, праскови, манго :) 

  

Прибавяме го към сместа. 


Сокът от консервата загряваме и в него разтваряме накиснатия и набъбнал предварително желатин, докато се разтвори напълно. Прибавяме го на тънка струйка към млечната смес, но не и преди да се охлади леко. Подсладете с малко мед на вкус, като може да ползвате и друг вид подсладител. Опитвайте докато готвите, за да прецените. 

    

Ако искате десерта да има по-жълт наситен цвят, може да добавите някоя и друга капка хранителна боя, но и куркумата ще свърши тази работа, без да се усети на вкус. 


Прибираме в хладилника за една нощ, а на следващия ден, след като е стегнал десерта, го изваждаме от формата. Аз го замразявам за кратко за да ми е по-лесно да изрежда дупките в "питата сирене" с помощта а лъжичка за карвинг. 

   

Може да го направите и с руга кръгла лъжичка като например мерителни лъжички.


Освен без бяла захар, без глутен и без печен, този десерт е и много летен и свеж. 


Може би няма да ви направи впечатление ако го ядете след шоколадова торта, но ако искате да се насладите на нещо ароматно и в същото време разхлаждащо, без да изпитвате угризения - тук ще намерите всичко необходимо.


Освен това е много забавен  и ще ви усмихне :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



6 коментара:

  1. Здравейте, благодаря за страхотното лятно предложение! В случай, че се използва суров плод от ананас или друг, сокът от консервата с каква течност може да се замени и колко да е тя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря. Предполагам, че ще е поне една ч.ч от пасиран плод и още толкова течност

      Изтриване
  2. Здравей Люси, благодаря за рецептата! Ние вече я изпълнихме и хапваме. Десертът е лек и много летен. И казвам ние, но всъщност го приготви мъжа ми. Каза че следвал точно всички инструкции :) Прекрасно лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, дано повече съпрузи последват примера му :) Бъдете живи и здрави и благодаря, че ми писахте с отзиви.

      Изтриване
  3. Здравейте Люси, Благодаря за страхотната рецепта - успях да се "сборя", само дупчиците ми куцат леко 😉. Качих и снимка под рецептата във ФБ.
    С уважение: Емилиян

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Емо :) С радост ще споделя. Благодаря. че писа.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...