сряда, 3 август 2022 г.

Френска селска торта ( Видео рецепта) / French Cake ( Video Recipe)

Отдавна се каня да ви покажа моите хитринки в приготвянето на тънки блатове и затова реших да заснема видео рецепта на Френската селска торта. Фаворит на много хора,а за мен също е любима торта, но само когато е с наистина тънки блатове. Затова и се научих да си ги правя точно такива. 

Когато започнах да готвя за първи път, много от описанията на рецептите ме объркваха и въпреки, че се представях добре в училище и академичните среди след това, никога не съм се чувствала по-тъпа от това да разбера половината рецепти в нета. Затова и реших, ако ще си ги записвам моите, ще ги пиша като за идиот: стъпка по стъпка, снимка на това как изглежда "нещото" във всеки етап, а  сега, алилуя и клипчета даже. Е, вярно, снимани с телефона, но все със същия мерак. Ако искате да видите ВИДЕО РЕЦЕПТАТА за Френска селска торта, натиснете ТУК, а ако ви хареса, ме последвайте защото тепърва ще има още рецепти там,  а в последствие ще се опитам да кача и в самата публикация.

Едно от нещата, които смятам, че си е мои трик ( едва ли само мой), но в повечето рецепти беше на обратно като се учех е, че тестото се разпределяше на топки предварително. Ех, каква мъка ми беше да разточа тая коска тесто на тънка РАВНОМЕРНА КРЪГЛА кора само аз си знам. Не след дълго реших, че има и друг, по-добър начин. Същото и с изрязването на тестото след изпичане, като за мен определено моя вариант си ми харесва повече. Абе, има какво да ви покажа, затова да започваме.

Необходими продукти:


За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно София мел Бяло
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат


За крема:
800 г заквасена сметана
400 г цедено мляко
2/3 ч.ч. пудра захар ( или на вкус) 
сладко от боровинки ( и пресни плодове по желание) 
орехи за украса


Започваме с приготвянето на тестото. Може да ви отнеме 15 минути всичко на всичко защото е много лесно. Разбиваме яйцата със захарта до бял крем. Може и в миксера за по-бързо. Добавяме и останалите съставки, без брашното, като всички продукти са на стайна температура, така че маслото ще е меко. Слагаме тази смес на котлона да се затопли като разбъркваме от време на време.

    

През това време пресяваме брашното. Аз използвам бяло брашно, тъй като и блатовете ми стават по-светли, което придава още елегантност на тортата. 


Когато яйчената смес тръгне да завира, тя ще се запени. Ако я дръпнете от огъня докато е още светла, балтавете ще са светли. Оставете я леко да промени цвета към кремаво до карамелено, така и тестото ще е по-вкусно.  Оставате на тих огън и разбърквайте, за да не прикапи. 


Прибавете в последствие тази смес към купата с пресятото брашно и разбърквайте докато се образува меко тесто. Аз го прехвърлям на масата и го доомесвам за кратко, докато спре да лепне, но е все така мекичко. Оставяме го да поизстине леко, като тук най-често се казва да се разпредели на 6-7 топки. Аз обаче процедирам по друг начин.

Взимаме си на око една по-голяма част от тестото и си я правя на топка. Сплескваме я леко с ръце като за пица, а после с точилката разточваме на много тънка кора. Първо работя върху масата, а после прехвърлям направо върху хартията за печене и продължавам с точенето.

   

Така и да имаме неравности по тестото, те са по краищата, но обикновено именно центъра  е най-тънката част и не е нужно да правим перфектен кръг с малко количество тесто. След това взимаме дъното на формата за торта и я притискаме в най-тънката част на тесто - средата. 


Махаме излишъка от тестото, а останалия ни блат надупчваме с вилица, за да не се подува при печене.


Пъхаме да се пече на 160-170 градуса с вентилатор за около 6 минути или като видите, че почва да променя цвета си и тръгне да порозовява. 


По моя метод винаги успявам да изкарам повече блатове, отколкото по другия, та винаги имам за украса или резерва. Докато пека един, правя другите и само ги сменям като "пици" във фурната, затова смятам, че и този процес става сравнително бързо. 

След като изстинат идва време за крема, който е много прост. В купа смесваме заквасената сметана, цеденото мляко и пудрата захар. Не разбъркваме с миксер, а с телена бъркалка на ръка, защото кремът ще се втечни много иначе.

   

В подходяща форма за торта, може да е една идея по-малка от предишната, ако блатовете са се свили повече по време на печене, слагаме един блат, около черпак и половина крем, а отгоре малко сладко от боровинки или друго. Аз обичам да слагам и малко пресни плодове, ако имам и си пасват като вкус, както направих тук с малини и къпини. 


Процедираме така докрай, като завършваме само с крем. 
Пъхаме тортата да "спи" за една вечер в хладилника, а на следващия ден я украсяваме. 


Най-лесно става като я покрием с млени орехи и ако имаме останали ни блатове


В случая добавих и малко пресни плодове за украса, но тя далеч не е нещо сложно за направа.


Толкова вкусна, лека и нежна торта, която може да хапвате и с лъжичка от решите.


Ако искате да  я нaпрвиетe в правоъгълен вариант или пък с другия крем, може да надникнете ТУК за първата ми рецепта.


Има ли още някой кулинарен трик, което искаш да ти покажа във видео? Не се притеснявай да пишеш коментар, а ако направиш тортичката, изпрати ми снимки, аз ще ги споделя на моята страничка или в стори.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели! 

13 коментара:

  1. Привет Люси. Прекрасна торта и вярвам няма някой на който да не се е харесала. Правя тази торта толкова често в същия вариант, че вече пека по два блата едновременно на вентилатор , за да отнеме по-малко време. Само дето разточвам блатовете направо върху хартията за печене. В началото ги изрязвах с ножица изпечени, но сега вече и аз ползвам дъното на формата. Излизат пет блата. При мен всичко минава на кантарчето, за да се получи както трябва - крем и тесто. С нетърпение чакам всяка твоя рецепта и ги приготвям с удоволствие, защото знам, че винаги ми се получават. Продължавай да твориш и да ни вдъхновяваш. Всичко най-прекрасно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за споделените съвети и замилите думи, Анонимен. Ще се радвам и следващите ми рецепти да ти донесат много вдъхновение също :)

      Изтриване
  2. Здравейте, бихте ли ми казали размера на формата, по която печете блатовете?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! А ако делим на топки по колко грама долу-горе трябва да е всяка можете ли да кажете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тъй като не ползвам този метод, не съм мерила.

      Изтриване
  4. Направих тортата и се получи супер. Формата ми беше 24см. Сега за един повод ще ми трябва по-голяма торта. Мисля да опитам с 30см но не знам дозата как да я докарам. Двойна доза ли да направя за този размер или 1.5 може ли помощ?

    ОтговорИзтриване
  5. Или за по-сигурно е добре да направя 2 малки торти.. благодаря предварително за отговора. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Аз бих си направила една по-голяма с двойна доза :)

      Изтриване
  6. Да, но въпросът ми беше за 30см да удвоя или доза и половина трябва да е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз бих я удвоила, ако искам да имам по-висока торта, за по-сигурно :)

      Изтриване
  7. Благодаря! Рецептата е страхотна! Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...