четвъртък, 19 ноември 2020 г.

Шоколадови каноли с млечен крем / Chocolate cannoli with vanilla custard

                                                         
Каквото и да ви кажа, все ще ми се стори неуместно. Паниката, стресът и лошите новини напоследък са толкова, че ми се стори почти не на място да ви изкушавам с рецепти или да ви каня да готвите, когато голяма част от нас не могат да усещат вкус и мирис. И все пак, ако толкова ни е писнало от новините за грипа, да четем и слушаме за него и ако до известна степен е малко или много неизбежно да го изкараме, може би все пак е добра идея да насочим мислите си към:
- нещо различно и да се опитаме поне за малко да си припомним какъв беше животът преди това
- да си припомним, че празниците наближават и каквото и да става ще искаме да ги отбележим по някакъв начин
- че храната е най-доброто лекарство или поне метод да се фокусираме върху това да създадем  творчество, което може да се изяде :) 
- че не е моментът да се редим в магазините за сладкиши, а да си ги приготвим сами

Сигурна съм, че има  и още много причини, но последната например е моят най-голям мотиватор. Последно време така ми се хапваше сладичко и по-специално нещо креместо, но и трайно, за да имам за всеки ден. След като ви представих тези чудесни френски десерти, реших, че ще е добра идея да напълнея и едни каноли с вкусен, ванилов крем. Наистина е танц за сетивата да хапваш добре изстуден крем в тестена обвивка! Помислете само:  фунийки с крем, еклери, пасти "Наполеон", крем пита. ...а сега и чудесните ШОКОЛАДОВИ КАНОЛИ С КРЕМ на Люси! 


Защото напоследък ме мързи повече от създателят на японското знаме, реших, че като основа за крема може да ползваме обикновен пудинг, но това не значи, че някой път няма да ги направя с домашен крем. Ако търсите такъв, веднага погледнете тук и тук. Винаги може да си ги напълните и с класически крем за каноли, който пък може да видите тук.

И след като ви дадох много опции, преминавам към рецептата, защото не виждам причина да губим повече време - няма да станем по-млади!  

Необходими продукти:
За черупките:
300 г  брашно ( плюс още за разточване)
30 г какао 
1/2 ч.л. канела
50 г захар
50 г масло ( на стайна температура)
50 мл червен вино
2 яйца + 1 белтък

За крема:
1 пак. пудинг с варене вкус Ванилия ( или друг по ваш вкус)
100 мл сладкарска сметана за разбиване
600 мл прясно мляко ( или спрямо описанието на пакетчето) 
125 г масло
100 г тъмен шоколад на капки ( нарязан шоколад) 

Още:
олио за пържене

За украса;
коксови стърготини
млени ядки


Започваме  приготвянето на крема, тъй като ще има нужда да изстине напълно. За целта го приготвяме както е описано на опаковката, с около 600 мл мляко или колкото е показано. Аз понякога увеличавам или намалявам със 100-200 мл, в зависимост с какво ще го смесвам после. След като кремът е готов го покриваме със стреч фолио, плътно върху самия крем, не върху съда, за да предотвратим появата на коричка и го оставяме да се охлади напълно.

През това време се захващаме с приготвянето на тестото за канолите. В купата на миксера поставям продуктите за канолите и пускаме на функция за месене. 


Може да замесите и на ръка, но пък с миксера става за минути, без цапане :) Готовото тесто е с равномерен шоколадов цвят, леко маслено и много ароматно.  Прехвърляме го върху стреч фолио и прибираме в хладилника за около половин час за да стегне.


След като тестото е стегнало, го изваждаме и го разточваме върху набрашнена повърхност, С помощта на чаша или резец изразяваме кръгове с диаметър около 10-12 см. Увиваме ги около формата за каноли, като запечатваме краищата на тестото с малко вода ( или белтък) разточваме отново в ролката леко, за да може да се оформи хубава тръбичка,


Пъхаме да се пържат в добре загрята маслена баня с повече олио, така че да плуват. Пържете само около минута- две от всички страни, за да не прегорят, в зависимост от това, колко дебели ще ги направите. Препоръчваме ви да не пържите на максимална степен на котлона.

След като канолите са готови, извадете и оставате да се отцедят и охладят, за да извадите металната тръбичка и да я ползвате отново. Готовите черупки редете върху решетка, за да се охлаждат.


След като всички черупки на канолите са готови и изстинали е време да се напълнят с крем. За целта разбиваме мекото масло на крем и към него прибавяме малко по-малко от охладения пудинг. Накрая прибавяме разбитата на сняг пухкава сметана и шоколадовите капки. Може да увеличите сметаната или пък маслото, в зависимост, какъв вкус искате да преобладава в крема. Аз винаги опитвам докато готвя и коригирам в процеса на работа.

Прибираме крем в пош с голям, отворен накрайник и пълним канолите от двете страни.


Украсяваме краищата им по желание. с ядки, кокосови стърготини или захарна декорация.



Уикендът е чудесно време да ги приготвите на спокойствие. Може да си направите черупките ( излизат около 20 броя, ако са по-тънки) и даже да ги замразите за в бъдеще. В зависимост колко са дебели канолите и колко е мокър крема, токова бързо и ще омекнат, но мога да кажа, че си издържат дълго време, особено в хладилник. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Е значи сте много лоша, тъкмо реша да спря със сладкото и да съм на диета и вие публикувате нещо толкова изкушаващо, че ми се иска веднага да почна да го правя 😄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Иве, как ще спираш сладкото през 2020-та, то какво ще ни остане??! :)

      Изтриване
  2. Люсинка,ако нямаме формата за каноли имаме ли импровизиран вариант за направата им?Искам да ги почна веднага,но не разполагам с нея☺️��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Може да си изработите такива от фолио или капачки за кисело мляко, но ще отидат доста, за да станат стабилни,а самите формички са много евтини и ги продават в левчето :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...