вторник, 23 юни 2020 г.

Торта парфе " Сладолед от машина" / Cake Soft Serve Swirl


Funny Ice Gifs And Animations | gifopotamo.comГолям фен съм на простичките неща, може би защото така и така мисля и премислям всичко по сто пъти, та като има нещо да ми спести "мисленето" много добре ми  идва. Простичките рецепти са нещо, което не бива да подценяваме никога, защото не сложността на една рецепта допринася за нейната стойност и вкус, а честно казано желанието и апетитът ни да хапнем точно това.                                                                                                                                                                            Eто например, може да повдигнете вежди, но понякога предпочитам така наречения сладолед от машина, отколкото някой от от онези супер помпозно изглеждащите на топка. Много захарни ми идват, докато този от машина, дали заради носталгията по детството или друго, винаги ми е приятно да хапвам от креместата му текстура. За някои хора това не е много сладолед като сладолед, но за някои хора и чалгата е музика, така че аз предлагам да си гледам нашия интерес. 

Ако и в този случай съвпада, значи тази рецепта ще ви хареса, защото реших да направя торта, която да има текстурата и вкуса на сладолед от машина. В същото време е бърза и лесна за приготвяне, без печене, а също така може да се направи в диетичен вариант - без глутен, без захар и какво ли още не. Само заменете захарта с мед или друг подсладител, а бисквитения пласт с ядкова основа с фурми и готово.

 

Аз обаче ще ви "светна" първо за най-бързия вариант и ще оставя експериментите на вас и у дома. Не забравяйте да ми ги споделите, както на фейсбук страничката, така и в Инстаграм тук, като ме тагнете и отбележите със #сготвихслюси.

Вдъхновение намерих в тази рецепта, която промених леко, тъй като вместо плътната желирана основа, реших да заложа на пухкав мус. Предполагам, че охлаждането на тортата да ниски градуси със сигурност ще напомни още повече на горепосочения сладолед, затова ако съм ви привлякла вниманието, време е да си "запишаЙте" рецептата: 


Необходими продукти за форма 24-26 см: 
Около 200 г какаови бисквити
200 мл +2 с.л. прясно мляко
400 мл течна сметана за разбиване 
500 г кисело мляко
20 г какао ( може и повече) 
1 ч.ч пудра захар ( повече или по-малко, опитвайте на вкус) 
1 пак. желатин ( 10г)  +студена вода
100 г масло

Започваме като правим основата. Смиламе бисквитите на чопъра и към тях прибавяме разтопеното масло и около 2 с.л. прясно мляко. Разбъркваме добре и слагаме на дъното на форма с махащи се стени, като притискаме добре, за да се оформи стабилна основа.
Сместа стига и за форма 26 см, но аз я направих в 24 и затова е толкова голяма и пухкава. 

                   

Оставяме в хладилника да стегне, а през това време се заемаме с крема. 
Разбиваме сметаната на сняг, заедно с пудрата захар. След това прибавяме киселото мляко. 


През това време накисваме желатина в студена вода, както е написано на опаковката и загряваме останалото  прясното мляко. Прибавяме към него набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори напълно. 

                             

Оставяме го да се охлади на стайна температура и го прибавяме бъркайки с миксера, но постепенно към пухкавата смес от сметана и кисело мляко. Ако млякото е много топло, ще я втечни повече, но ако е хладко, ще запази пухкавостта си. 


След това отделяме половината, а към другата половина добавяме какаото и разбъркваме отново с миксера, докато се оцвети в кафяво.

                             

Изваждаме формата от хладилника и почваме да слагаме първо от бялата смес, а в нея изсипваме от кафявата, после същото количество от бялата в центъра и така, докато и двете свършат, образувайки кръгове един в друг. Тупвайте формата в масата  на няколко пъти, за да се разпредели по-лесно и да може да продължите да нанасяте смесите една в друга. 


Загладете отгоре или украсете като спирала с пластмасова шпатула за оформяне на тортен борд. 
Оставате да стегне в хладилника за 3-4 часа, а след това се насладете на едни чу десени, леки въздушни и много свежи парченца от това парфе. 


Тортата подлежи на толкаво много модериране, може да слагате заквасена сметана, маскарпоне, крема сирене, извара и каквото там решите. Идеална е за горещите летни вечери и да се заблажите, без да се притеснявате от калориите, тъй като е наистина  щадяща организма. Съветвам ви да си сложите захар на вкус и обезателно да опитвате крема, докато още го правите. Може да ползвате и друго  за подслаждане, но  съм сигурна, че крайният резултат ще бъде все така запомнящ се. 
Аз ви отрязвам по едно парче и почвам с трепет да чакам вашето включване. 


Седмицата е в разгара си и аз съм ви подготвила страхотни неща <3 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  





Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



20 коментара:

  1. А може ли вместо желатин да се сложи масло като стягащ елемент. Не сме почитатели на желатина.. 🤔🍰

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих препоръчала, тъй като няма да е така въздушен, но може да направите моя чийзкейк без желатин ( вижте в блога, в дясната лента ) и просто да го направите в два цвята :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравей, Люси! Стархотна рецепта и лесна за изпълнение, както така и вкусна за цялото семейство! Продължавай все така да ни радваш със твоите вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за милите думи, Фати <3 Прегръдки!

      Изтриване
  3. Без желатин, дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
  4. Както винаги красиво и със сигурност вкусно.В понеделник имаме гости и точно умувах какъв да е десерта-ето то!Благодаря,Люси!Хубав ден ❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите! Надявам се да се хареса от всички :)

      Изтриване
  5. Киселото го сменям с заквасена сметана, без проблем така ли да разбирам 🙂🙂🙂 Благодаря за рецептата ❣️❣️🙏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, просто може да правите замени с цедено мляко, кисело, заквасена сметана, щом се желира , няма да има значение :)

      Изтриване
  6. Здравей, Люси, пишеш, че след желатин прибавяш останалото прясно мляко, колко мл е то, и може ли да се ползва сладкарска сметана. Благодаря предварително, предстои да се "пробвам" с нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат. То е 200 мл ( написано е продуктите), освен двете супени лъжици в "блата". Сметаната си има отделно и според мен е добре да имате течен елемент, за да не бухне твърде много. Поздрави!

      Изтриване
  7. Привет, душичке!

    Имам едно запитване.
    Мислиш ли, че с агар-агар ще може да се замени желатина?
    Само веднъж съм използвал и не съм сигурен дали ще се получи.
    Винаги гледам да си намирам лесни заместители на продукти като този по принцип...
    Просто хвърляш 2 лъжици и бъркаш (мъжка му работа). :Д

    Благодаря ти за успокояващите неща, които ни предлагаш. Удоволствие е да се занимава човек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за димите, душичка ;) не виждам защо да не стане и с агар-агар, ще стане разбира се. Усмивки!

      Изтриване
  8. Направих тортата по повод рождения ден на свекър ми и получих похвала "пред строя" от цялата фамилия. Люси, благодаря ти за лесно изпълнимите и вкусни рецепти! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за това, че намина и ми остави коментар, Теди! поздрави и похвали и от мен :)

      Изтриване
  9. Ще се прави това, няма как, само да му дойде реда1

    ОтговорИзтриване
  10. Люска тъй като ми стана доста рядък крема ако сложа оже малко желатин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен пак ще стегне, просто няма да е толкова като мус, а като парфе :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...