петък, 5 юни 2020 г.

"Печена Аляска" с крем Брюле / Baked Alaska with Crème Brûlée


Времето навън взе, че най-после се затопли и не закъсня желанието ми за прохладна наслада. След като ви изкуших със страхотния бананов от тук, дойде време и на третата и последна рецепта, която подготвих за годишнината на Др. Йоткер. - Печена Аляска.

Were In The Good Place GIFs - Get the best GIF on GIPHYАко досега не сте приготвяли домашна сладоледена торта със запечена глазура от белтъци, не виждам с какво има да се оправдавате тази година - да не би да имате други планове? С толкова седене у дома трябва поне да развиваме уменията и  сетивата си, защото очевидно другите удоволствия ;леко ни ги ограничиха, но пък щом животът ти дава лимони - направи си лимонада. В моя случай - просто една чудесна торта. 

Тортата става доста бързо, особено щом използваме и готовия пудинг " Крем Брюле". А ако не броим запичането на белтъците с горелка отгоре, тортата наистина си е без печене. След дълбоко замразяване може да я запечете дори и във фурната, на грил функция, за да хване само белтъка, но като цяло видях, че и в Левчето са заредили вече мини готварски горелки, че дори и със запалка на същия принцип ще стане.


Aко искате да имате рецептата за по-дълго, натиснете опцията принтирай ТУК



Продукти:
1 л. прясно мляко
80 г захар
250 мл сладкарска сметана
350 г маскарпоне
50 г пудра захар
8 бр. бишкоти
100 мл вода или прясно мляко


За глазурата:
2 бр. белтъка
180 г захар



Много лесна, разхлаждаща и идеална за горещите дни сладоледена торта, която ще впечатли семейството и гостите.

Сварете пудинга както сложите 800 мл от млякото и захарта да се затоплят на котлона до степен на кипете. Останалите 200 мл смесете със съдържанието на пакетчетата на рядка кашичка. Прибавете към млякото след като заври и разбърквайте енергично. Щом се сгъсти до консистенцията на пудинг, свалете от огъня.

Прехвърлете крема върху измит със студена вода метален поднос и разнесете равномерно, така че изстине по-бързо. Покрийте още горещ със стреч фолио, за да не образува коричка. 
 Докато крема се охлажда, разбийте сладкарската сметана на сняг и отделете на страна. 

Накрая разбийте маскарпонето с пудрата захар на крем. Прибавете към него половината от охладения крем, а след като се хомогенизира добре в маскарпонето, прибавете и половината от битата сметана. Опитайте крема и ако прецените, че искате да по-сладък, добавете още пудра захар на вкус.


Трите купи - готовия крем Брюле с маскарпоне, половината пудинг крем Брюле и половината ни останала част бита сметана. 


В метална купа, предварително покрита със стреч фолио, сложете част от крема с маскарпоне, после малко сметана и заравнете, малко от пудинга крем брюле, после пак от маскарпонения крем и така редите докрай от всички кремове. 


Завършете с пласт от потопени леко в мляко/ вода с какао бишкоти, така че тортата ни да има основа като се обърне. Оставете в хладилника за една нощ.


На другия ден я извадете, за да може да се отпусне леко и да се извади лесно от купата.

През това време затоплете белтъците със захар на водна баня, докато захарта се разтопи. Свалете ги от огъня и ги разбийте с миксера на твърд сняг, като ако ги прехвърляте от съд в съд, много внимавайте да не попадне нито капка вода.


След като извадите тортата от купата, махаме фолиото и шрицовайте отгоре разбитите на сняг белтъци, към които сте прибавили и малко ухание на ванилия. 


Готовата торта запечете набързо със сладкарска горелка или пъхнете на грил функция във фурната, за да хване само лек загар отгоре и то само за няколко минути. 

Тортата може да се съхранява как то във фризера, така и в хладилника, където ще стои като охладена крем торта и ще бъде винаги под ръка, за да направи деня ви по-сладък 



 Това, което може да  очаквате от тортата е, че е много лека и въздушна,  охлаждането й я прави чудесна. Тъй като в кремовете има много съставки, препоръчвам и ви да оставите тортата да се отпусне на стайна температура преди да я хапнете, а след това и дори като студен крем пак е вкусна а( не е нужно да я прибирате в камерата)

Какво още не съм ви споделила, а да - поставката за торта си взех от ТУК!


 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


  Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




6 коментара:

  1. Благодаря Ви Люси! Страхотно лятно предложение! Скоро съпругът ми ще има рожден ден и ще я направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря :) Ще се радвам да се хареса!

      Изтриване
  2. :) винаги зареждаш с усмивки, Люси! Голяма красавица е тортата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Може ли само да попитам за меренга? В други рецепти съм виждала да се смесват разбити белтъци и горещ сироп, а тук е на водна баня. Има ли риск да не си получи както трябва при варианта с водната баня?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, има различни начини за приготвяне на меренг, в зависимост кой ви е най-удобен, може него да използвате. Винаги може да не стане, ако попадне вода, но това го има като опасност във всички случаи.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...