неделя, 2 февруари 2020 г.

Попска яхния с петле / Traditional bulgarian rooster stew


Отдавна се каня да споделя тази рецепта и ето, че времето й дойде. Замислена и посветена на Петльовден - мъжкият празник и с пожелание за здраве на всички мъжки рожби. За мен, освен половинката, това е и моят племенник Ноа, който е първото момче в родата ( кажи-речи) :) 
И тъй като в Холандия трудно ще могат да си намерят домашно петле, леля ще спази адета тук, в България. 
Нали не си мислихте, че заради изобилието на чуждестранни рецепти ще занемаря моя кулинарен дълг към българската кухня?!

Истината е, че въпреки почти гротесковата символика, което придоби в днешно време този празник, винаги съм го намирала за интересен и хубав. Още от малка, когато посещавах Къща Литература в нашия стар град - Вароша. Там освен легенди, да превеждаме приказки от диалекти, скоропоговорки и  всякакви други  интересни занимания, учехме и за българските празници. Тогава ни разказаха историята аз майката, която отказала да даде сина си за тежкия кръвен данък - събирането на момчета и след като я заплашили, че ще го убият, тя се зарекла сама да го направи. 
През нощта обаче успяла да скрие детето далеч, а вместо това заклала един петел и опръскала врата с кръвта му, та сутринта турците като я видели, повече не идвали да взимат деца от това село.  
Тежка легенда, но пък силна сама по себе си и докато в днешно време силата на характера не е най-силната българска черта, аз смятам, че е хубаво да си ги припомняме за вдъхновение. 

 Кокошки не гледам, а петел в магазина така и не съм виждала, макар идеята за попска яхния, варено петле и какви ли не апетитни заглавия да ме изкушават с години. Ето обаче, че бабата на половинката ми изпрати преди време домашно петле и веднага си рекох - дойде й реда на тази яхнийка. 
Знаех, че ще стане нещо невероятно и се вълнувах пред уханието, аромата и сакралния момент на готвене. 


Ако и вие искате да си спретнете една такава "силна магия" у дома, та нашите момчета да се перчат като петли и да надигат глас от рано сутрин, хайде да видим как се прави тази вкусна попска яхния. 



Необходими продукти :
1 домашно петленце ( или половин)
1 голяма  глава лук
1 голям морков
125 мл бяло вино
1 купичка арпаджик ( около 250 г)
1 ч.ч. булгур
1-2 с.л. брашно
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 дафинов лист
1 с.л. масло
олио
сол

Тъй като домашните птици искат повече време за готвене, започваме с приготвянето на яхнийката от вечерта. За целта в дълбок тиган слагаме лъжица масло и олио така, че да покрие леко дъното и запържваме петлето, което предварително сме нарязали на порции. 
Пържим не на максимална степен, като подправяме на сол и добавяме половин глава нарязан лук. 
След като всичко се сдобие с меден загар, доливаме топла водачка, така че да да облее месото и оставяме ястието да къкри докато се свари месото. Времето ще е различно от това колко е старичка птицата, но така нарязана на парчета и запържена определено ще спести време. 

                           

Когато петлето вече сварено добре, в друга тенджера запържваме в олио измития и почистен арпаджик, нарязания морков, лук и чесън. 

                   

След като зеленчуците поомекнат леко, прибавяме подправките и брашното и запържваме всичко за още една-два минути. Доливаме 125 мл бяло вино, което ще започне да се изпарява. Оставяме го да го направи за около минута и доливаме бульон от свареното петле, така че да покрие зеленчуците.
Варим ги още около половин час, а след събираме на едно място зеленчуците и петлето, добавяме чаша булгур, (може и повече) и слагаме на котлона да къкри всичко, докато яхнийката се сгъсти и всичко се свари добре.

                    

 Не забравяйте да опитвате и да подправяте ястието на вкус, спрямо силата на подправките, която желаете. Може да добавите и други, но аз съм сложила само основните, а оставям останалото на вас :)
Поднасям с малко пресен магданоз, защото за мен това винаги дава страхотно ухание и свежест и на най-зимната гозба.



Признавам си, в последните години се влюбих в булгура и смятам, че мястото му е на място в тази гозба. Вие обаче може да го замените с ориз, че дори и картофи, само съобразете времето, в което да ги прибавите, за да не се разварят.
Това е една от най-питателните, ароматни и стоплящи душата яхнийки, които съм правила и си пожелавам "моята магия" да донесе само здраве и сила на всички достойни мъже в семейството ми!


Ще се радвам да я  опитате и вие!


Надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 

До нови срещи, приятели! 


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!
               



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...