Всяка година за рождения ден на сестра ми правя торта. Сигурно си мислите, че тя е трогната от този жест и ще сбъркате дълбоко, защото нейните думи са цитирам " И какво от това, като не мога да я опитам". Като че ли аз съм я вързала да седи в Холандия??!! Да вземе самолета като порядъчна българка и да си се прибере при сестра си, пък тортата ще я чака на масата. Сигурно вие си мислите също, че ще я подлъжа с десерт да дойде насам, но тя не ми се хваща на въдицата и накрая просто черпя с тортичката за нейно здраве.

То аз нищо не знам и не знам дори от къде ми бликат емоциите, а пък и друга луда като мене като има - става страшно. За капак на всичко сме отгледани от самотна майка, та у дома освен синхронизирани цикли имаше и всички други стихии и енергии.

Обожавам сестра си, обичам я, не мога да живея без нея и не искам, което е най-важното. Искам да е щастлива, макар и да не е до мен всеки ден, искам да е моят компас, който ме насочва, моят приятел, който ме съветва и моето друго аз, което никога няма да се откаже от мен.
И докато нищо в света не е сигурно, едно е сигурно - аз имам сестра, която заслужава най-страхотните торти на света. Която има рожден ден, който трябва да се отбелязва, защото добрите хора, трябва да бъдат чествани - не са толкова много, че да ги подминаваме. Както и щастливите поводи!
Тази година не търсих дълго каква торта да направя, защото попаднах на тази в блога на Креми и веднага се хванах за името.
Тази година не търсих дълго каква торта да направя, защото попаднах на тази в блога на Креми и веднага се хванах за името.
Знаех, че пасва идеално за търсения от мен повод и макар да направих ред промени в рецептата, вярвам, че моят вариант ще ви хареса също толкова, затова и го споделям.
Освен, че трябваше да направя шоколадов крем, защото иначе нямаше да е торта за Мимата, реших да направя украса като златна корона, от която всяка кралица има нужда. Искрено се надявам зетя да си е направил този извод вече и подаръка да е опакован :)
Освен, че трябваше да направя шоколадов крем, защото иначе нямаше да е торта за Мимата, реших да направя украса като златна корона, от която всяка кралица има нужда. Искрено се надявам зетя да си е направил този извод вече и подаръка да е опакован :)
Не гарантирам за оригиналност на рецептата в конкретния случай, защото самата аз не съм запозната с него, а пък направих и свои промени, върху вече променена рецепта, така че се надявам да видите най-важното - името, десерта и любовта, която седи за всичко това. Но стига вече, ето я и нея:
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
1 ванилия
За белтъчния блат;
4 белтъка
100 г захар
100 г млени бадеми ( или орехи)
За крема:
700 мл прясно мляко
150 г масло
150 г тъмен шоколад
1 с.л нес кафе
4 жълтъка
150 г захар
1 ванилия
За сиропиране:
компот/ захарен сироп
За украса:
250 г шоколадов ганаш ( рецепта тук)
сладки за украса
Започваме като си приготвяме всички продукти на масата, за да са ни удобни и на стайна температура. За торти най-често ползвам брашното за кекс на София мел, тъй като си е с набухвател и е точно за такъв вид сладкиши.
Започваме с приготвянето на блата, който е обикновен пандишпан. Разделяме жълтъците от белтъците в супер сухи съдчета. Разбиваме първо белтъците със захарта на сняг, а след това прибавяме един по един жълтъците, на по-ниска степен.
Махаме от миксера и почваме да пресяваме постепенно брашното с ванилията, като разбъркваме сместа от долу нагоре, за да може да се интегрира добре брашното, без да спада пухкавата смес.
Изсипваме я после в предварително намазана с олио тавичка ( 24-25 см диаметър), с кръг хартия за печене на дъното и печем на около 25 минути в предварително загрята фурна на 150 градуса с вентилатор.
След като блатът се изпече го оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне. Аз го правя на вратата на фурната.
Докато блатът изстива се захващаме с белтъчния блат. Разбиваме на сняг другите четири белтъка със захарта.
Към тях пък прибавяме в последствие брашното и млените бадеми, като разбъркваме добре. Разпределяме тази смес в същата форма отново с кръг намаслена хартия за печене на дъното и печем по същия начин.
Може да отнеме малко по-малко врем за изпичане, важното е да хване леко розов цвят блата и ще е готов. Оставате го да се охлади в изключена и открехната печка и се захванете с крема.
За целта сложете в купа брашното, жълтъците, ванилията и около една чашка от млякото.
Разбъркайте докато получите смес като боза, добавете още мляко, ако е необходимо.
Останалото мляко кипнете на котлона, заедно със захарта.
Когато млякото тръгне да завира, прибавете яйчената смес при непрекъснато и енергично бъркане докато получите плътен крем.
Махнете от огъня и докато кремът е горещ пребаете към него нарязаното масло, начупения шоколад и нес кафето. Последното може да разтворите в малко вода или пък да го сложите така, само дето ще ви трябва малко повече време да го разбъркате, за да се разтвори. Аз слагам кафе на вкус - вие също сложете колкото искате :)
Сглобяване на тортата: Разделяме изстиналия пандишпан на две части и слагаме едната половина във формата за торта с махащи се стени. Сиропираме по желание, като аз го направих с бистър компот от праскови за свежест.
Изстиваме около една втора от крема и изравняваме.
Слагаме белтъчения блат и изсипваме другата част от крема, като аз си заделям съвсем малко. Слагаме втората част от блата, която сиропираме отново и завършваме със заделената част от крема, с която да си израним тортата на места, ако има нужда :)
Пъхаме в хладилника за една нощ да стегне и да се напои добре.
На следващия ден ( или след няколко часа) изсипваме половината от все още течния ганаш върху студената торта, така че да може да образува отгоре равна, лъскава повърхност. Тъй като тортата е студена, той ще стегне бързо.
Изваждаме тортата от формата и тогава я украсяваме с останалия ни ганаш, който сме оставили да стегне дотолкова, че да може да се шприцова с него.
Правим украса по желание, като моята цел бе да наредя така бисквитките, че да образуват корона върху самата торта.
Използвах за целта бутерки "Сълзици" и според мен се получи точно като за торта с името "Кралица Мария"!!!
В разрез тортата е също толкова сочна и вкусна,
на парче или пък в цялост!
А сега ще ви я издефилирам и отпред,
и как изглежда отзад, за да се убедите, че просто няма как да останете безпристрастни!
Това се казва секси парче ! ( Достойно за моята сестра :))
И на финала, нещо, което винаги ме кара да ми омекват колената - разрезът на хапката, с която оценявам как съм се справила и този път.
Еми, какво да кажа значи...моята сестра има най-яката сестра!
Това е торта за любими хора, които обичат вкусното и красивото, затова ако имате и вие любим човек, който я заслужава - рецептата е за вас!
Черпя ви с тази торта, макар и виртуално само за нейно здраве и ви благодаря, че споделихте празника ни!
Не забравяйте да ми пишете, коментирате и последвате в страничката във фейсбук и В Инстаграм!
До нови срещи!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!
Люси, изпълнена си с любов и доброта! Желая ти да ги запазиш винаги! Да е жива и здрава сестричката ти, тортата е великолепна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Винаги намериш време да ми напишеш някой ред - оценявам го! Благодаря, че намина - ей сега ти режа парченце! Прегръдки!
ИзтриванеЗдравей Люси. Много ми хареса вашата торта, но искам да попитам, брашното за кекс може ли да се замени с обикновенно брашно?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Дари! Може с обикновено, но добави една чаена лъжичка бакпулвер :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси, обожавам да чета публикациите ти за РДна сестра ти 🥰
ОтговорИзтриванеАз имам по-голям брат, но винаги съм смятала, че връзката между две сестри(двама братя) е много по-силна!
Тората изглежда много хубава, а белтъчният блат определено ще го изпробва! 😊
Благодаря от сърце за милите думи, Анна. Мисля, че си е много индивидуално и мога да кажа, че със сестра ми сме много различни, но това не пречи да държим една на друга. Важното е да оценяваме любовта на близките, когато я имаме :) Поздрави и усмивки и ти благодаря още веднъж за всичко!
ИзтриванеЗдравей, Люси! От много време те следя тук и там в социалните медии. Възхищавам ти се с каква любов готвиш и пишеш, и палиш огънчето и в мен. Аз, която готвя нещо, колкото да се нахраня, все нямам време и не се занимавам особено със сложни рецепти. Сега (в леко доброзорна отпуска) и с доста време на разположение се сетих за теб и буквално разрових блога ти, за да направя нещо от твоите рецепти. Е, ето къде ме намираш. В момента тортата ми е сглобена и се охлажда в хладилника. По късно вечерта ще правя ганаша. Надявам се да ми се получи, а дори и да ми се разпадне съм сигурна, че ще е вкусна. Стискай ми палци, по-късно пак ще се включа да споделя резултати. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеСтискам, стискам палци, и най-вече да какъвто и да е резултата да си все така усмихнато чаровна и ведра :) благодаря за милите думи и вярвам, че си се справила чудесно! поздрави от все сърце :)
ИзтриванеЗдравей Люси , какво количество шоколад и сметана да сложа за да получа 250гр ганаш ?
ОтговорИзтриванеОколо 2 шоколада и 250 мл сметана ;)
ИзтриванеУникална си всичко което съм правила по твоите рецепти се получава великолепно .И знам щом ми трябва десерт влизам в твоя блог .Благодаря ти и Весели празници.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз от сърце за думите! Щастлива нова 2022 година!
ИзтриванеКолко трябва да изстине крема ,за да се нанесе върху блатовете?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Може да го нанесете и топъл, ако желаете, но обикновено като тръгне леко да се сгъстява е по-лесно.
Изтриване