събота, 29 февруари 2020 г.

Известният ябълков пай а ла мод / The Famous apple pie à la Mode


Image result for woman gif pieЗимата ту си отива, ту се завръща, но ако очаквате постоянство, не ви го препоръчвам на прага на най-женския месец - месец март. За него ще чуете всякакви клишета, но във всяко клише има доза истина и самата аз мога да потвърдя, че съм способна на ден да приемна през толкова емоции, колкото половинката ми минава сигурно за цяла календарна година. 

Затова пък сме интересни и непредвидими, и както и ние наблюдаваме природата с възхищение на какво е способна, така и господата установяват това за нас с всеки изминал ден. 

Реших, че в навечерието на така мартенските празници искам да ви представя нещо сладко, топло и студено in the samе time, каквато жената само може да бъде :)

 Нещо, което носи усещането за домашен уют и уханието на канела и любов - това е невероятният ябълков пай!


Каквито и плодове да купуваме, винаги може да разчитаме, че у дома ще се намерят няколко от така вкусните, издържливи и пълни с витамини ябълки, които кротко си чакат реда. Винаги има по една купа някъде да седи, а баба не пропуска да ми пълни и чантата от касетката на село. Колкото и ябълки да ям, все остават и понякога просто трябва да направя десерт и ябълковият пай е първият ми избор.

Откакто се научих да правя тези типично американски пайове, признавам си, влюбих се в таях, защото може да се насладиш на десерт с плодове, в които те да са звездата, без да бъдат засенчени от шоколад или други компоненти. 

В днешния пай например един от продуктите само подсилва уханието на карамелизираните ябълки и това е кафявата захар, с която все по-често заменям бялата, ако тя е задължителна. 

Сигурно ще ви стане интересно и името и произхода на днешния десерт, който наистина има исторяи за разказване. Истината е, че разбрах за него в едно от предаванията на любимия ми Гордън Рамзи преди около осем годни. В един от епизодите той посети хотел Кеймбридж, където всъщност е създаден прочутия пай. 


До тогава ябълковият пай не бил поднасян със сладолед, но по желание на един от професорите, който често вечерял там, сервирали паят му с топка сладолед й го наричали "а ла мод" ( или иначе казано "По модата") .
Когато този професор потърсил за десерт "Пай а ла мод" в известния ресторант Делмонико в Ню Йорк, хората се видели в чудо, че не били запознати с този пай. Думите му били от сорта на " Как може в малък град като Кеймбридж да сервират пай а ла мод, а тук не??!!".

Е, грешката била поправена и сега смело можем да заявим, че пай ла моде се продава из цяла Америка, а ние може да го опитате и у дома. 


Оставете шоколада на страна за малко и превърнете така полезните и вкусни домашни ябълки с изкусителен и ухаен плодов пай. Гарнирайте го с топка ванилов сладолед, а отгоре залейте с със сос от карамел, който също може да направите с лекота у дома. Ето и рецептата:

 

Необходими продукти:

За кората:
Около 250 брашно
7-8 с.л. ледена вода
120 г масло
щипка сол


Плънка:
1 ч.ч. кафява захар Passiflora ( 200 г)
2-4 с.л. брашно
1 ч.л. канела
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
6 бр. ябълки

За поръсване отгоре:
3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. кафява захар  Passiflora ( 150 г)
1/4 ч.л. канела
4 с.л. масло

Преди да започнем, най-важно е да си подготвим всички съставки и посуда на масата и да сме готови да охлаждаме всеки елемент от пая, преди да дойде момент за сглобяване и печене.
Така например започваме първо със смесването в купичка на всички съставки за плънката, без ябълките.


Разбъркваме ги добре и прибираме купичката в хладилника. 
По същия начин процедираме и с продуктите, които са ни за поръсване отгоре - в подходящ съд смесваме продуктите и ги намачкваме на ръка, докато получим 

                             

ето такива маслени трохи, които също прибираме в хладилника, за да стоят студени. 


Заемаме се с направата на тестото, което приготвяме от изборните продукти. В друг съд слагаме сухите съставки, а след това и маслото. Замесваме меко, маслено тесто като за пай, като добавяме студената вода постепенно, за да помогне на сместа да стане по-еднородна. 

Ако имате кухненски робот може да го направите на него или с миксер, за да бъде по-лесно. 
След като тестото е готово, го увиваме в стреч фолио и го оставям е хладилника, докато режем ябълките.

Ябълките се измиват, почистват и нарязват на по-тънки резенчета. Слагат се в купа и хоп - и те в хладилника.

Сглобяване на пая:

От полученото тесто оформяме кора за пай, като го разточваме на кръг. Сложете кората в подходящ съд за пай, при мен това е капак от йенско стъкло с диаметър около 20 см, който предварително съм намаза с масло. 

                             

Слагаме кората отгоре, изрязваме излишъка  с нож и оформяме страните на пая ето така: 


Изваждаме всички останали продукти от хладилника и смесваме ябълките с купичката смес за плънката. Към моята бях сложила и една-два супени лъжички тъмна захар меласа Passiflora, защото исках ябълките да станат много карамелизирани, почти шоколадови на цвят. 

Разбъркваме добре, като целта е да  е непосредствено преди пълнене на кората, за да не пускат ябълките сок и кората да стане глетава. 

                             

Пълним ябълките в кората и притискаме леко, оформяйки деликатен купол. 


Отгоре пък поръсваме с трохите, като отново притискаме леко, за да направят своя собствена обвивка на ябълките. С останалото ни парче от тестото може дам да си поиграем, изрязвайки цветчета или друг вид украса за пая. 

                             

Може да намажете украсата с малко размито с вода яйце, за да придобие по-голям загар при печене, но може да го направите и малко преди да го извадите от фурната, за да не рискувате да прегори. 

Пъхаме пая да се пече на 180 градуса с обдухване, докато хване златист захар и нежен карамелен цвят, около 30 минути. След това покриваме с фолио и печем още 20 минути. 

Преди да го извадим, може да махнем фолиото, да намажем с яйце и да запечем още десет минути.
Оставете пая да се охлади една нощ, за да може карамелът в него да се сгъсти и да бъде още по-вкусен. Студен парчетата ще се режат по-лесно. 


Паят е най-вкусен затоплен отново, гарниран с топка ванилов сладолед и залят с вкусен домашен карамел. Най-бързият и мой нов личен фаворит може да си припомните от тази рецепта ТУК!.



И така, аз съм готова за март!

Готова съм за сладостта на живота, за студеното, за горещото, за хубавото мрачно време и като всяка истинска дама, така и този десерт не остарява, просто се превръща в класика!

Надявам се моите рецепти и истории да правят деня ви по-усмихнат, а ако е така, може да ми го покажете като ми пишете, коментирате и последвате в страничката във фейсбук и  Инстаграм!

До нови срещи, приятели!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




3 коментара:

  1. Днес имах време и направих пая с пълнозърнесто брашно и замених захарта с подсладител ... божествено вкусно се получи! Благодаря, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че ми писа с твоя отзиви, Анонимен. Тази рецепта заслужаваше такъв, а твоят бе първи! Прегръдки!

      Изтриване
    2. Люси за първи път пиша,но постоянно правя твойте рецепти.Страхотни са дано и този паи минсе получи♥️

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...