събота, 8 февруари 2020 г.

Най-добрата КЕТО Шоколадова торта / The Best Keto Chocolate Cake


Добре, добре предавам се! Тази седмица работата ми дойде в повечко, не успях да изпълня всичко замислено, както беше в главата ми и отгоре на всичко съм супер изцедена физически. Няма портокали на света, които да ми дадат енергията, от която се нуждая по това време от месеца...ако ме разбирате какво искам да кажа. Напълно отчаяла се като човек, който си купува лотарийни билети, реших да посегна към шоколада. Наистина имах нужда от него, за да запазя разсъдъка си и да издържа на работното темпо. 

Image result for chocolate craving gifСамо за да подчертая, че например в един от дните трябваше собственоръчно с моя колежка да разтоварим 600 кг консумативи, по извънредни причини и ако в края на деня на бях хапнала от кафявото злато, сигурно щях да се намирам два метра под кафявата почва. Не, не съм станала общ работник, макар че ако някога ми се наложи, не бих искала да ме гледате по-различно - работа като работа. 

Дали обаче в един ден ще ти се наложи да се изправиш със задачи, които са извън твоите възможности, трудови характеристики и т.н, понякога е божа работа, затова и винаги съм нащрек. Така и така ще хапвам шоколад тези дни, нека го напаря така, че да не ме тежи. 
Посегнах към една чудесна рецепта за КЕТО шоколадова торта, която знам от този металяга тук.

 С нея почерпих и Ванчето, която днес има Рожден ден и след като си заситих глада набързо, й я събрах в кутийка, за да не ме изкушава с дни в хладилника. Да си кажа - измила съм си ръцете за празника, макар че имам и един таен подарък за нея, който ще получи довечера, но още не го знае. 
Тъй като е много заета едва ли ще ми прочете статията днес и мога да си бръщолевя сполери колкото си поискам :) 


Хубавото на тази торта е, че е супер лесна за правене, с малко продукти и като цяло е в КЕТО режима. Аз самата си начесах крастата с едно-два парчета и мога да ви кажа, че следващите рецепти ще се задоволите с броколи и други производни, когато се отнася до режима! Не си мислете, че тук ще се глезим с диетични - шоколадови рецепти през ден, затова взимайте докато има :) 
Следващите ме десерти от месеца пък не са такива, но затова пък са неща, с които много се гордея, защото смятам, че направих наистина оригинални, красиви и мои си торти и сладкиши, за скъпи за мен хора и поводи. 


Но да продължим към днешната! 
Понякога има някой, който се оплаква, че предисловията ми са твърди дълги, като не си дава сметка, че това аз мен е като теста за съвместимост. Ако не ти се чете, няма да ти е интересно тук :) Не се засягам от тези, които прескачат предисловието, но те поне са достатъчно съобразителни да не се оплакват и да продължат по пътя интересите си ( към самата рецепта), както постъпва умния човек. От който и двата типа да сте, пък било и трети - благодаря ви, че сте тук в добро настроение и гладни за нещо ново и интересно. Погледнете това парченце и ми кажете - не е ли страхотно, че няма грам брашно??!



Ето и необходимите продукти: 

За блата:
4 бр яйца - разделени жълтъци и белтъци
200 г тъмен шоколад ( над 70 % какао поне) 
100 г краве масло
100 мл течна сметана ( най-добре животинска) 
малко стевия за подслаждане  (  по желание)  
шипка сол

За украса:
ганаш от сметана и тъмен шоколад


Толкава малко продукти, а толкова вкусна торта! Как ?!!!


 Сложете белтъците да се разбият на сняг в напълно сухата купа на миксера с щипката сол. През това време на водна баня или в микровълнова разтопете шоколада и маслото.  
След като се разтопят добре, почнете да интегрирате един по един жълтъците и сметанта към шоколадовата смес, като е  добре на този етап всички продукти да са на стайна температура. 


Смесете след това, най-добре на ръка белтъците с шоколадовата смес малко по-малко, така че да имате хубава въздушна шоколадова маса. Разбивайте с шпатула или телена бъркалка, като имате предвид, че колкото повече бъркате, толкава по-светла ще става сместа. Тук може да добавите и подсладител, но аз не слагах никакъв - според мен шоколадът стига.

Изсипете я във форма за торта с махащи се стени ( 20 см диаметър) с кръг хартия за печене на дъното и леко намажете всичко с олио. 
Изравнете с шпатулата и пъхнете да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за  около 45 минути. 


След като се изпече оставате да изстине напълно и след това махнете от формата за да не спадне. Аз побързах и слегна, но затова пък превърнах дефекта в ефект, като запълних празнината с щедро количество шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и тъмен шоколад. 


Украсих с резенчета портокал, който придава още повече аромат и нотка на свежест. Шоколадът ми беше 70 процента какао, който за някои може да не е много сладко, но според мен е достатъчно, ако си спрял захарта от седмици. 


Само две парченца от този сладкиш може да те държи буден до два посред нощ...и да си говори с най-добрата ти приятелка пълни глупости :) Наздраве, Ваничка! 


Наистина магически и изключително лесен сладкиш, който може да приготвяте, когато ИМАТЕ нужда, която само хората, които са я изпитвали, занаят за какво говоря! 

 

Това е просто БОЖЕСТВЕЕЕЕННООООО!!!!!!!!!!!


"ЗапишАЙте си го в  тетрадките", както казваше една моя госпожа в училище, а аз отивам да бъркам следващата изненада, която също се надявам да искате да опитате. Кипя от идеи..сигурно е от шоколада :) 

Усмихнати и слънчеви февруарски дни, приятели! 

 Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 





Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




51 коментара:

  1. Изглежда невероятно вкусна и със сигурност ще я приготвя съвсем скоро! И затова да питам - тези 100 мл сметана от списъка с продуктите кога и къде се вмъкват? Дали това е сметаната за ганаша? И ако е тя, колко от шоколада също отива там или тези 209 гр шоколад са си за "блата", който се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лиде :) Пропуснала съм да я кажа ( поправих го), но сметаната в случая се слагам към самата торта, преди или след жълтъците - аз предпочитам преди. :) За ганаша отделно ни трябва още шоколад и сметаната, а колко ще бъде зависи колко ганаш искаме да име. Дали дозата от 100 г или 200 г, а може и само да поръсим с какао :)

      Изтриване
  2. Изглежда страхотно и скоро ще я направя. Какъв шоколад използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! Използвах няколко различни шоколада, които бяха с какао 70 процента. Поздрави!

      Изтриване
  3. Каква сметана ползвате ? Едва ли е сладкарска щом е в кето режима. Може ли да кажете и марката на сметаната ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвах животинска течна сметана. Не помня марката - мисля, че я купих от Метро или Била ;) Поздрави!

      Изтриване
  4. Оо, Люси, страхотна е! И аз ще я направя! Имам въпрос, ако сложа 2-3л бадемово брашно, дали ще е добре! Купих си в големи количества и се чудя къде още да го пласирам(шегувам се за последното)! Благодаря за рецептата, определено имах нужда от нещо мнооого шоколадово в този момент!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бони :) Няма да навреди, стига да ти харесва :) И аз бих искала да се заредя с бадемово брашно - откъде се зареди? Поздрави!

      Изтриване
    2. О, мила Люси, аз живея в Англия,тук го има във всеки супармаркет, дори в паундланд! Ще си идвам през юни, прати адрес и ще ти купя!

      Изтриване
    3. Бони, не искам да те затруднявам :) ако тогава се сетиш за мен, пиши ми на лични на фейсбук или на пощата за да ти кажа адрес, но не искам от сега да те ангажирам. Има толкова време до тогава :) поздрави и специална прегръдка за предложението ти <3

      Изтриване
    4. Здравейте ... бадемово брашно може да си закупите от магазин Зоя аз от там си копувам но не помня марката на производителя каква беше :) там може да намерите всичко

      Изтриване
    5. Благодаря, но в моя град няма такъв магазин :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте,искам да попитам каква е сметаната😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дарина! използвах животинска течна сметана, която взех от Метро или Била, не помня точно :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Тортата изглежда уникално и такива като нас, които се мъчат с диети спокойно могат да си хапнат. Единственото нещо, което смених е стевията, тъй като има ужасен вкус. Аз за подслаждане ползвам еритритол или ксилитол. И двете са малко трудни за намиране и доста скъпички бих казала, но са си чиста захар, която е идеална за хора, които са на кето режим и подобни. Тъй като не вдига нивата на инсулина и може да си подслаждаш абсолютно всичко с тях без да се притесняваш.
    Благодаря ти, Люси за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала, Анонимен. Аз се опитвам да намаля усещането и нуждата за сладко като цяло или поне да си я набавям само от плодовете, които така и не съм спряла, затова и не казвам, че съм на кето режим, а на нещо подобно. Зимата имам нужда от повече витамини и не правя драстични диети :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравейте , а с какво количество еритрол го заменихте , защото и аз имам еритрол и бих искала да го използвам .

      Изтриване
  7. Може ли да ми кажете каква сметана сте използвали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Христина. Допълних в рецептата- Ползвах течна животинска сметана . Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Здравейте Люси,благодаря за рецептата,тортата стана много добре, единствено я пекох 25мин,но може би фурната ми е по-силна.Гарнирах с киви/това имах/. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, непознат! комбинацията с киви също звучи чудесно! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. С какво друго бих могла да подсладя?домашен мед? и колко като количество ще ми е необходимо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Може и с мед, агаве, а може и нищо да не слагаш. Шоколадът си е достатъчно сладък :) като наредиш отгоре и ганаша и плодове, ще видиш, че сладкото си е достатъчно. Ако все пек решиш да сложиш мед, ще е по-скоро въпрос на собствен вкус :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Здравейте, Люси :) Страхотна торта сте направила ,изглежда доста съблазнително и със сигурност много вкусна.☺️ Богиня сте в кухнята.☺️😊 Моето любимо местинце.😊🥰Бих искала да я направя за предстоящия празник😉😊 Но имам един въпрос (Може би,ще Ви се стори малко глупав),но имам вкъщи няколко млечни шоколада, който никой не яде(подарък на дъщеря ми ;) та мисълта ми,е ще може ли да използва тях за направата на тази перфектна торта дали,ще стане или трябва да си е шоколад с над 70% какао. Извинявам се за дългия пост.😔 Благодаря предварително,поздрави и Всичко най-хубаво Ви желая от сърце ❤😊☺️ Надя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, надя и ти благодаря за така милите думи :) Като цяло ще стане с млечен шоколад, но не ти го препоръчвам. Наистина не става същия вкус и като цяло млечния шоколад бих го запазила за друг десерт с млечен шоколад. Ще се постарая специално да предложа ако трябва някоя такава торта, но за тази, поне се зареди с шоколад 50 процента какао за да да бъде поне тъмен на цвят, макар и не толкова горчив. Поздрави и усмивки от сърце!

      Изтриване
  11. Здравей,Люси!Прекрасна си и винаги изненадваш с много сполучливи и вкусни рецепти!И тази торта определено ще се пробва, правила съм отдавна подобна, но бях загубила рецептата, така че благодаря! Искам само да попитам каква е украсата в червено най-отгоре? Благодаря и поздрави! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани и благодаря. Сухи цветя и сушени малини :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Правих тортата вече два пъти:). Не мога да и се наситя, то кето рецепта, ама си трябва и ограничение:)))). Много, ама много е вкусна! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря за оставените отзови! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  13. Здравей, Люси! Тортата изглежда много вкусна! Имам огромно желание да я пробвам, но се чудех, дали вместо течната сметана бих могла да сложа смес от крема сирене и заквасена сметана? Благодаря много!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Габи! не съм опитвала този вирнат, но предполагам, че ще стане повече като чиизкейк, но пък защо да не стане/ Звучи вкусно -опитай!

      Изтриване
  14. Бих искал да попитам с какви плодове може да се украси ... смисъл какви са позволени за кето диетата ... :) моята приятелка е на кето диета и много искам да я изненадам с нещо сладичко ... и също така да попитам със белтъците или жълтъците се прави или и двете >

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, позволени са малини и боровинки най-вече, а рецептата се прави и с двете - жълтъци и белтъци. Препоръчвам ви да изберете по-сладък шоколад, около 50-60 процента, за да не се налага да слагате захар :) Поздрави !

      Изтриване
  15. Здравейте ! Кога се слага маслото ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, написала съм в началото, когато се разтопяват с шоколад :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси, голям фен съм на блога ти и мога да кажа, че съм пробвала доста твой рецепти.Всичко става многооо вкусно.Направих и тортата, и я оставих да изстине във формата, но спихна като при теб, но за сметка на това е адско вкусна :) а както си написала: "дефекта стана в ефект" след като сложих отгоре ганаша :):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мари и ти благодаря за милите думи :) Радвам се, че рецептата ти е допаднала и ти като мен си видяла хубавата й страна ;) Поздрави най-сърдечни благодаря още веднъж, че писа!

      Изтриване
  17. Здравей, Люси!
    Тортата изглежда страхотно и мисля да я направя! Дали ще стане добре, ако я изпека в силиконова форма сърце с размери 28/22/3 см или трябва да увелича количествата?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бранка!На мен ми изглеждат бая големи тези размери. Мои съвет е да я изпълниш поне веднъж в тези размери според резултата да прецениш дали би искала да я опечеш в другата форма ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Здравейте,благодаря за рецептата. Получи се много вкусно ,само дето замених идеята за протокола с малини. 😚☺🤗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Звучи чудесно! Благодаря за оставения отзив!

      Изтриване
  19. Здравейте, и аз направих това кето изкушение! Но ще се опита довечера с приятели! Лесно се приготвя следвайки Вашите указания. Отгоре сложих за украса листенца от розички и мента. Приятен ден!🤗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса, Кристина и да споделите! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  20. Чудесно изглежда тази торта! А получава ли се леко яйчен вкус? Или по-скоро си е чисто шоколадов? Утре ще я приготвям!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя :) Доста и направо си е често- чисто шоколадов вкус си има ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Здравейте, тортата изглежда и предполагам е страхотна! Смятам да я направя. Бихте ли споделили съотношението сметана /шоколад за ганаша. Благодаря Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ганашът се прави от рани съотношения шоколад и сметана - 100г на 100мл например. Може и 150 към 150 или 200, в зависимост какво количество искате.

      Изтриване
  22. Чудесна е тортата, само дето не е кето... в тоя 70% шоколад, пък и масовите изобщо, захарта е около 50% от съдържанието на 100 г от него... В кето добавени захари, под каквато и да е форма, няма! Ако се хапне от портокала, също забравете за кето...

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, страхотна рецепта. Искам да попитам сметаната разбивате ли я преди да я добавите към шоколадовата смес?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...