петък, 26 ноември 2021 г.

Кекс "Червено кадифе" със снежни топки / Super Red Velvet Bundt Cake


Рано ли е още за коледни рецепти? То само за това мисля аз! Как ще видя сестра ми, племенника, зетя, ще седим край камината, ще пием горещо какао, ще спорим три часа кой филм да пуснем, който да се хареса на всички и през пет минути ще се разхождаме до масата за да прихапнем. Нямам търпение да НЕ се чудя какво да облека, защото сестра ми ще ме облича с нови дрехи всеки ден, а манията й за отрупана с подаръци елха е сърдечно желание да компенсира скромното ни детство. 
Мама пък ще заеме водеща позиция  в кухнята, сътворявайки нейните кулинарни шедьоври, а ние всички ще обикаляме около нея да я питаме кога ще е готово, докато се крием някъде и се тъпчем с бонбони, за да не ни види, че си разваляме вечерята. 




След толкова години Коледа все още предизвиква такова вълнение в мен и само ако затворя очи мога да усетя уханието на прясно изпечените меденки, музиката от "Лешникотрошачката" на Чайковски и усещането на топлината от огнището. Знам, че  докато запазя този пламък в себе си, винаги ще успявам да виждам хубавата страна на живота, защото какъвто и да е, в каквото и време да живеем, нека не забравяме - той има такава! 

Затова днес искам да ви почерпя с една много лесна и вкусна рецепта за Кекс "Червено кадифе" с вътрешност от снежни топки с кокос и.... шоколадова глазура, които определено крещят "Коледа е тук!"

Рецептата приготвих за приятелите ми от Др. Йоткер миналата година и се сетих, че така и не я споделих в блога ми. Може да видите пълната рецепта сега :) 

Необходими продукти:

За кекса:

400 гбрашно
350 гзахар
250 млолио
100 гзаквасена сметана
100 млпрясно мляко
2 бр.яйца
2 ч.л.какао премиум Dr.Oetker
1 пак.Oригинален пудинг ягода Dr.Oetker
1 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
10 млоцет
0,5 пак.бакпулвер Dr.Oetker
3 гсол
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
10 гчервена сладкарска боя

За пълнежа:

200 гизвара (може и с 50/ 50 крема сирене)
2 с.л.Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
5 с.л.захар
1 бр.яйца
200 гкокосови стърготини

Глазура:

1 пак.глазура шоколад Dr.Oetker


Започваме със сместа за кекса. В купа смесваме сухите съставки - брашното, пудинга захарта, ванилията, содата, бакпулвера и солта. Съветвам ви да добавите какаото, заедно с добавянето на боята, за да може да си направите цвета.


В друга купа разбиваме яйцата заедно с олиото, сметаната, млякото и оцета.
Започваме да прибавяме постепенно към тази смес от брашнетата смес, докато се образува хубаво кексово тесто. Към него прибавяме хранителна боя с червен цвят, като за да го направим по-тъмен и наситен прибавяме от какаото. Слагайте постепенно, за да не стане твърде кафяв.



След като сместа е готова, подготвяме и пълнежа.
В купичка слагаме съставките за него, като ги омесваме, докато получим пластична смес, която може да оформим на топчета. Правим равни по големи топчета, които приличат на снежни топки.



Намазваме форма за кекс с олио добре и слагаме половината кексова смес. Отгоре нареждаме "снежните топки" и завършваме с останалата част от сместа.
Изравняваме добре и пъхваме да се пече във фурната на 170  градуса с обдухване за около 50-60 минути.


Готовия кекс изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка, а след това заливаме с глазура на Йоткер, приготвена според описанието на опаковката. Украсяваме по желание!



 Кажете ми готови ли сте за още коледни рецепти? Защото те се задават и се надявам да сте  готови да  създадем страхотни красоти тази зима :) Ще превърнем стреса в кекс, умората в крем, яд в сладолед , а всички неприятности в най-очарователната и вкусна торта и ще забравите за тях на мига :) 



  
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 





Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

6 коментара:

  1. Много е ефектно, Люси, и много красиво и някак празнично :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна както винаги!Бъди жива и здрава и все така позитивна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Непознат! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Много красиво. Листенцата с които си украсила не са ли отровни, поне така знам, ако не се лъжа това е един храст, с плодчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Весе :) тези са изкуствени, няма лошо :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...