четвъртък, 10 октомври 2019 г.

Баба Гануш / Baba ganoush



Ах, Баба гануш! Как сладко звучи само! Като името на някой плюшен герой за гушкане или само на мен ми звучи така - Баба Гуш :) Истината е, че значението на думата е нещо като глезен татко или иначе казано, да поглезим татко с тази вкусотия. :) 

Баба гануш е много известна разядка от близкия изток и по-специално Ливан, а най-близко може да го оприличете на нашенското кьопоолу. Да, ама понякога една-две съставки променят вкуса на цялото ястие и смятам, че тук е точно така. Към баба гануш се добавя танан и сок от лимон, а понякога може да го поднесете и с кисело мляко. 

Цветът на ястието е като на престояло гуакамоле, да не кажа друга асоциация, но ако цветът някога ни е спирал да ядем нещо, то шоколадът нямаше да е една от най-обичаните храни по света.


Аз чак се обичам патладжани и като се сетя за този дундав плод ( защото всъщност е плод, нищо че за не си е зеленчук) се сещам за моите приятелки Марта и Ваничка,които само патладжани им дай и гледай бясно зомби в действие. 
И тъй като есента е момент за гушкане, за срещи с приятели в някое уютно кафе или пък на сладка вечеря у дома, сезон за патладжани и хапване пред телевизора, където ни трябват мезета и разядки, аз смятам,ч е тази рецепта ще ви се услади доста.

За мен тя има и други предимства като това, че е хубаво поне за едно ястие да не му берем гайлето на външния вида, а винаги може да употребите и по-увехналите и дребни патладжани, които не стават за пълнене. Моите бяха много малки и домашно производство, затова пък станаха перфектни за домашна консумация ;) 


Още малко остава до края на работната седмица и не мога да мисля много за идеи за вечеря, затова днес ще хапвам само баба гануш с домашни арабски питки, за които рецепта ви споделих вече ТУК.

А ето и рецептата за разядката: 

Необходими продукти: 
2 бр. патладжани
2-3 с.л. тахан
2-3 с.л. лимонов сок
2-3 скилидки чесън ( може и повече)
малко снопче  магданоз 
зехтин
сол

По желание още: 
поправки на вкус: черен пипер, кимион, кориандър
кисело мляко


Започваме като измиваме патладжаните и ги надупчваме с вилица. Увиваме ги във фолио и ги поставяме в тавичка. Пъхаме ги да се запекат във фурната за около 25-30 минути на по-силна фурна - около 180 градуса с обдухване. 


По средата на печенето отворете фолиото и ги обърнете за да може да се пекат от всички страни. След като са готови, ги оставете да се охладят леко и издълбайте само вътрешността на патладжачетата и ги сложете в купа. 

Намачкайте ги добре и прибавете поетапно от останалите продукти, като чесъна и магданоза кълцам на ситно и слагам на вкус, което значи, че може и повече да е от описаното по-горе :) 


Ползвайте сусамов тахан, но аз съм опитвала и с други, че даже и с фъстъчено масло, макар повече да сладни така, но на мен ми харесва. Подправете  с останалите подправки, които обичате. Това ястие е готово в този си вид и може да си го подправяте на вкус на момента и направо както си опитвате да си изядете половината купа. 

Направо си напарвате двойна доза! Няма какво да ви притеснява - ястието е вегетарианско, полезно за стомаха, патладжаните са изключително полезни като цяло и са идеални за засилване на имунната система, тема, която е много актуална в момента ( да не почвам с чесъна) 

И така, днешното предложение е малко и скромно, затова пък утрешното ще ви скрие шапката .
Останете с мен приятели и не забравяйте да оставяте вашите впечатления :) 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


2 коментара:

  1. Много, много вкусна разядка Люси.Правила съм я, също я има и готова в търговската мрежа.Чудесно мезе е особено с повече чесън и тахан.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) Обичам такива рецепти, в които може да употребим и по-увехнали плодове или зеленчуци, защото понякога се случва да не успеем да сготвим всичко навреме ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...