сряда, 3 февруари 2021 г.

Рецепта за дебел шоколадов блат за торта / Perfect Chocolate Sponge Cake


Този февруари ще има толкова хубави рецепти, че както винаги не знам от къде да започна. За да загреем обаче, реших да споделя с вас една публикация или по-скоро вид публикации, които смятам да увелича като цяло и това е по-подробно да обяснявам някои аспекти от правенето на торти или сладкиши, за които получавам повече въпроси.
Иска ми се всички по-смело да експериментирате в кухнята, както аз самата обичам и да създавате сами нови и интересни торти, затова и в днешния пост искал да ви споделя базова рецепта за дебел блат за торта тип "пандишпан".  Ако сте нови в кухнята или просто искате да имате под ръка рецепта за идеален блат за торта, който може да използвате като основа, това е тя. Имайте предвид, че това са меки блатове и са още по-меки ако бъдат сиропирани. Освен ако не използвате маслен крем, който ще се използва за пълнеж или измазване, тортата ще бъде мека, пухкава и сочна, затова и не е подходяща, ако искате да я правите облечена с фондан.  Ще ви споделя разбира се рецепта и за такъв блат след време, но нека започнем от някъде. 
Обещавам също така да добавя и кратко видео, как разрязвам блатовете с нож на ръка, без специални уреди и се надявам това да ви помогне, както и вие може да ми кажете  с коментар какво често ви затруднява и искате да научите още в традиционните рецепти като тази. 
Нека сега да ви покажа как може да си приготвите чудесен, пухкав, равномерен и адски вкусен блат за торта, който е безпогрешен! 

Необходими продукти:

За блата:
6 бр. яйца
220 г захар
140 г брашно 
45 г царевично нишесте
40 г какао 
1 ч.л бакпулвер
щипка сол 
2 бр ванилия 


Започваме като си приготвяме продуктите за блата на масата.  


Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг. 


Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес, 


като бием с миксера на средна скорост. 

В повечето рецепти от този вид ще ви посъветват да разбиете белтъците  с една част от захарта, а жълтъците с друга, заедно с брашното или какаото. Едва тогава да прибавяте белтъците към жълтъците, като според мен това е по-лошия вариант. Така има по-голяма опасност да останат малки парченца неусвоени белтъци и да седят като бели петна в блат , както и да  пребиете сместа с цел да ги раздробите и накрая да спадне цялата смес като цяло. 


Накрая трябва да изглежда ето така: 


В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес, 


която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка, 


с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа.


Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути. Ако изпечете блата във по-малка форма 22-23 см ще стане още по-висок, но обикновено  тогава ги ползвам поне за две торти, тъй като иначе става гигантска ;) 

Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  

Благодаря ви, приятели!

19 коментара:

  1. Браво, чудесен блат. Благодаря Люси.

    ОтговорИзтриване
  2. Харесвам стила ви, изглежда чудесно!
    Ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно 👏👏👏
    Какво имате предвид по постепенно охлаждане 🤔
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. С това имам предвид да не се вади веднага горещия блат от фурната и да се слага на студен плот или в студена стая. Не бива да се "шокира", но ще го допълня и към самата рецепта. Поздрави!

      Изтриване
  4. Много пъти платовете ми се надигат от единия край, или по средата, каква е тайната да бъде така равен отгоре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи какъв вид е сместа за всеки блат. С тази се получава най-често раван.

      Изтриване
    2. Здравейте, направих блата, сиропирах го и стана много вкусен, обаче страшно ми се изду по средата, изобщо не стана равен. Някякъв съвет? :)

      Изтриване
    3. Здравей, Цвети, Никога не ми се издува пандишпана на мен. Опитай се да тупнеш малко формата със сместа в масата преди да я пъхнеш във фурната, за да се изравни и да видим дали ще има разлика ;) Поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасна сте.Благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Предполагам, че може да пропуснем какаото и да стане "бял" блат?

    ОтговорИзтриване
  7. С какво може да се замени царевичното нишесте?
    Благодаря предварително.
    Поздрави за чудесния сайт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. С още малко брашно :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Яйцата от хладилника директно ли се ползват или трябва да са на стайна температура?

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Люси, стана много сполучливо 😊

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...