сряда, 3 февруари 2021 г.

Рецепта за дебел шоколадов блат за торта / Perfect Chocolate Sponge Cake


Този февруари ще има толкова хубави рецепти, че както винаги не знам от къде да започна. За да загреем обаче, реших да споделя с вас една публикация или по-скоро вид публикации, които смятам да увелича като цяло и това е по-подробно да обяснявам някои аспекти от правенето на торти или сладкиши, за които получавам повече въпроси.
Иска ми се всички по-смело да експериментирате в кухнята, както аз самата обичам и да създавате сами нови и интересни торти, затова и в днешния пост искал да ви споделя базова рецепта за дебел блат за торта тип "пандишпан".  Ако сте нови в кухнята или просто искате да имате под ръка рецепта за идеален блат за торта, който може да използвате като основа, това е тя. Имайте предвид, че това са меки блатове и са още по-меки ако бъдат сиропирани. Освен ако не използвате маслен крем, който ще се използва за пълнеж или измазване, тортата ще бъде мека, пухкава и сочна, затова и не е подходяща, ако искате да я правите облечена с фондан.  Ще ви споделя разбира се рецепта и за такъв блат след време, но нека започнем от някъде. 
Обещавам също така да добавя и кратко видео, как разрязвам блатовете с нож на ръка, без специални уреди и се надявам това да ви помогне, както и вие може да ми кажете  с коментар какво често ви затруднява и искате да научите още в традиционните рецепти като тази. 
Нека сега да ви покажа как може да си приготвите чудесен, пухкав, равномерен и адски вкусен блат за торта, който е безпогрешен! 

Необходими продукти:

За блата:
6 бр. яйца
220 г захар
140 г брашно 
45 г царевично нишесте
40 г какао 
1 ч.л бакпулвер
щипка сол 
2 бр ванилия 


Започваме като си приготвяме продуктите за блата на масата.  


Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг. 


Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес, 


като бием с миксера на средна скорост. 

В повечето рецепти от този вид ще ви посъветват да разбиете белтъците  с една част от захарта, а жълтъците с друга, заедно с брашното или какаото. Едва тогава да прибавяте белтъците към жълтъците, като според мен това е по-лошия вариант. Така има по-голяма опасност да останат малки парченца неусвоени белтъци и да седят като бели петна в блат , както и да  пребиете сместа с цел да ги раздробите и накрая да спадне цялата смес като цяло. 


Накрая трябва да изглежда ето така: 


В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес, 


която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка, 


с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа.


Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути. Ако изпечете блата във по-малка форма 22-23 см ще стане още по-висок, но обикновено  тогава ги ползвам поне за две торти, тъй като иначе става гигантска ;) 

Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  

Благодаря ви, приятели!

24 коментара:

  1. Браво, чудесен блат. Благодаря Люси.

    ОтговорИзтриване
  2. Харесвам стила ви, изглежда чудесно!
    Ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно 👏👏👏
    Какво имате предвид по постепенно охлаждане 🤔
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. С това имам предвид да не се вади веднага горещия блат от фурната и да се слага на студен плот или в студена стая. Не бива да се "шокира", но ще го допълня и към самата рецепта. Поздрави!

      Изтриване
  4. Много пъти платовете ми се надигат от единия край, или по средата, каква е тайната да бъде така равен отгоре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи какъв вид е сместа за всеки блат. С тази се получава най-често раван.

      Изтриване
    2. Здравейте, направих блата, сиропирах го и стана много вкусен, обаче страшно ми се изду по средата, изобщо не стана равен. Някякъв съвет? :)

      Изтриване
    3. Здравей, Цвети, Никога не ми се издува пандишпана на мен. Опитай се да тупнеш малко формата със сместа в масата преди да я пъхнеш във фурната, за да се изравни и да видим дали ще има разлика ;) Поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасна сте.Благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Предполагам, че може да пропуснем какаото и да стане "бял" блат?

    ОтговорИзтриване
  7. С какво може да се замени царевичното нишесте?
    Благодаря предварително.
    Поздрави за чудесния сайт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. С още малко брашно :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Яйцата от хладилника директно ли се ползват или трябва да са на стайна температура?

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Люси, стана много сполучливо 😊

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте. В загрята фурна или студена фурна се пече?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Люси,можеш ли да ми кажеш пропорциите за форма 30 см,че се страхувам да не сбъркам.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. За наистина дебел блат, аз бих направила двойна доза.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...